Consiliul Europei a realizat un raport prin reprezentantul său special privind migrația și refugiații, Thomas Bocek care a vizitat în luna iunie Ungaria și Serbia pentru a evalua situația solicitanților de azil.
„Mii de migranți și refugiați care au călătorit de-a lungul rutei de migrație a Balcanilor de Vest în 2015 și 2016 sunt acum blocați în Serbia într-o situație precară“, a declarat Reprezentantul Special al Secretarului General privind migrația și refugiații, Ambasadorul Thomas Bocek în raportul publicat astăzi. În timp ce Serbia a adoptat o abordare cu adevărat umanitară, primind mii de refugiați și migranți, o strategie care merge mai departe decât acordarea de asistență umanitară este acum necesară pentru a aborda problemele legate de statutul lor juridic și de a găsi soluții durabile pentru a asigura o garanție socială și economică în cazul prelungirii șederii lor în țară. Reprezentantul Special subliniază necesitatea de a îmbunătăți accesul migranților și refugiaților la procedurile de azil precum și condițiile lor de viață, pentru a aborda practicile informale referitoare la gestionarea fluxului de migrație spre Ungaria, precum și pentru prevenirea și combaterea traficului ilegal de migranți și refugiați. „Este esențial ca dreptul de a cere azil, inclusiv accesul efectiv la procedurile privind azilul și mecanismele efective de apel, să fie garantat pentru fiecare migrant și refugiat”, crede Bocek.
El recomandă să se ia măsuri urgente pentru a consolida sistemul de tutelă pentru aproximativ 1000 de copii neînsoțiți prezenți în țară și pentru a asigura cazarea corespunzătoare a acestora în vederea prevenirii expunerii lor la riscuri de violență, abuz sexual și a exploatării și traficului de ființe umane. „Preocuparea principală ar trebui să fie în interesul copilului. Fiecare efort depus ar trebui să evite recurgerea la privarea de libertate a copiilor migranți și refugiați doar pe baza statutului de migrant”, se arată în raport.
Reprezentantul Special a vizitat, de asemenea, zonele de tranzit ale Röszke și Tompa în Ungaria, la invitația autorităților maghiare, ca urmare a modificărilor legislative la legea privind azilul și alte legi legate de migrație, care au intrat în vigoare în cursul primului trimestru al anului 2017.
„Detenția unor solicitanți de azil în zone de tranzit din Roszke și Tompa ridică întrebări referitoare la privarea lor efectivă de libertate”, scrie Bocek în raport.
Bocek a constatat că starea de curățenie și condițiile igienice asigurat migranților erau bune în zonele de tranzit, dar mai mulți solicitanți de azil i s-au plâns de căldura insuportabilă din interiorul locuințelor-container iar unii dintre copiii neînsoțiți s-au lâns că mâncarea este insuficientă.
Foto: coe.int
Vai, saracii, dar cine-i impiedica sa se intoarca in belsugul de acasa ?
Le multumim pentru generozitatea aratata cind s-au gindit sa ne viziteze neinvitati, dar fie, ne lipsim de ajutorul lor cind e vorba sa secatuiasca resursele dedicate ajutoarelor sociale !
Oameni astia, nici dupa 10 generatii nu vor fi compatibili cu respectul fata de viata, lege si proprietate; cit despre munca, asta e o notiune straina, pe care niciodata nu o vor asimila.
Bocek, nu mai boci la comanda Comisiei Europene! Nu i-a chemat nimeni in Europa. Dar ce parere ai despre incalcarea granitelor cu toleranta de la Comisia Europeana?