Home În Lume Bombe macedonene fac victime si in Kosovo

Bombe macedonene fac victime si in Kosovo

DISTRIBUIŢI

– Bombele lansate dinspre Macedonia au ajuns si de cealalta parte a frontierei, omorand doi civili si ranind alti zece in localitatea kosovara Krivernik.

De doua zile, artileria, tancurile si elicopterele de lupta ale Skopje incearca sa alunge definitiv gherilele albaneze din nordul Republicii Macedonia. Luptele se dau in prezent la doar 200 de metri de granita cu provincia Kosovo. Aceasta zona este insa deluroasa si impadurita, facand operatiile fortelor macedonene extrem de dificile. Un militar de grad superior a fost omorat si alti doi au fost raniti de cand fortele macedonene au reluat ofensiva impotriva gherilelor albaneze.

A fost randul rebelilor albanezi sa dea ultimatum

Liderii de la Skopje sunt increzatori in reusita acestui -act final- al ofensivei impotriva UCK, bazandu-se si pe faptul ca fortele macedonene vor fi ajutate de KFOR, care a anuntat ca isi va intari si mai mult controlul la granita cu Kosovo. Aproximativ 400 de militari britanici si finlandezi, dotati cu echipamente sofisticate de supraveghere, precum si militari polonezi si ucraineni au fost dislocati pentru a ajuta trupele KFOR deja existente in zona. Ordinul precis este de a opri trecerea gherilelor albaneze din Kosovo in Macedonia. Ca raspuns la reluarea ofensivei, liderul gherilelor UCK, comandantul Sokoli, a dat ieri un ultimatum Guvernului macedonean, cerandu-i sa se aseze la masa negocierilor pana cel mai tarziu la miezul noptii care a trecut. In caz contrar, rebelii au amenintat ca vor riposta dur bombardamentelor macedonene, de pe pozitiile pe care le ocupa in dealurile impadurite de langa granita. Efectivele gherilelor UCK ar putea creste, iar atacul lor ar putea deveni periculos daca anuntul pe care l-au facut ieri autoritatile sarbe se dovedeste adevarat. Acestea au semnalat liderii de la Skopje ca extremistii albanezi din Kosovo -iau in evidenta-, in secret, persoanele apte de lupta pentru a le trimite in Macedonia si in sudul Serbiei. Amenintarile gherilelor albaneze par si mai serioase, daca amintim faptul ca unul dintre liderii Partidului Democratic al Albanezilor, deputat in cadrul Parlamentului macedonean, a anuntat ca s-a alaturat rebelilor. Acesta a cerut electoratului partidului sau, precum si membrilor celorlaltor partide albaneze sa-i urmeze exemplul.

Autoritatile macedonene sunt dispuse sa inceapa discutiile cu liderii etnicilor albanezi, dar numai dupa ce rebelii UCK vor fi alungati definitiv din tara. Prezent in Macedonia pentru a treia oara de la inceperea conflictului, comisarul european, Javier Solana, a indemnat Skopje sa dea un semnal politic clar de reconciliere comunitatii etnicilor albanezi. Rostind un discurs in fata Parlamentului European, acesta a sugerat Guvernului macedonean sa invite liderii partidelor albaneze la ceremonia de semnare a -Acordului de Stabilitate si Asociere-, ca un gest de solidaritate. Acest acord, care ar trebui sa fie semnat de liderii de la Skopje si de reprezentantii Uniunii Europene la data de 9 aprilie, in Luxemburg, reprezinta primul pas pe care Macedonia il face spre o posibila integrare in UE.

Pentru a se sigura ca nu au fost comise crime impotriva umanitatii pe durata ultimelor lupte din nordul Macedoniei, procurorul Tribunalului Penal International va trimite cat mai repede posibil o echipa de anchetatori la Skopje. Decizia procurorului Carla del Ponte vine ca urmare a anuntului alarmant facut luni de Guvernul macedonean. Acesta declarase ca se afla in posesia unor informatii conform carora femeile din satele de langa Tetovo ar fi fost violate de rebelii UCK. Guvernul a recunoscut insa ca nu a primit pana acum nici o plangere din partea victimelor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.