O echipa de cercetatori din Noua Zeelanda au creat primele vaci clonate care produc un lapte special imbunatatit genetic. Intreaga industrie a produselor realizate din lapte ar cunoaste o adevarata revolutie daca cercetarile in domeniu vor continua.
Oamenii de stiinta din Hamilton au in grija, in prezent, o cireada de noua vaci clonate care produc un lapte mult mai bogat in proteina numita caseina, esentiala in procesul de producere a branzeturilor. In trecut, vacile au mai suferit modificari genetice, astfel incat sa produca proteine pentru scopuri medicale, insa acum este pentru prima data cand laptele a fost imbunatatit genetic. Cercetatorii din Noua Zeelanda sustin ca descoperirea facuta de ei va transforma industria branzeturilor si, daca studiile vor continua, tehnica ar putea fi utilizata si pentru a adapta laptele vacilor clonate pentru consumul uman.
Echipa de cercetatori, condusa de Goetz Laible, a realizat celule in laborator pentru a produce caseina in exces, iar acestea au fost apoi implantate in embrionul de vaca. S-au nascut astfel 11 clone, iar noua dintre ele produc lapte care contine de doua ori mai multa caseina. Cele doua tipuri de caseina din lapte, kappa-caseina si beta-caseina, imbunatatesc procesul de producere a branzei, reducand si durata intregului proces. Vacile clonate din Noua Zeelanda produc acum cu 8% pana la 20% mai multa beta-caseina si dublul cantitatii de kapa-caseina. Acest lucru inseamna si o scadere a costurilor de productie pentru producatorii de branza, sustin cercetatorii din Noua Zeelanda. -Atunci cand sunt raportate la productia de masa, asa cum este cazul industriei branzeturilor, cresterea nivelului de beta-caseina si kappa-caseina, se traduc prin castiguri economice substantiale-, scrie -Natural Biotecnology-, revista care relateaza pe larg, in ultima sa editie, experimentele oamenilor de stiinta din Noua Zeelanda.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane