Administratia de la Bucuresti trebuie sa accelereze pregatirile si chiar sa devanseze termenele asumate, astfel incat Raportul de monitorizare al Comisiei Europene din 26 septembrie sa fie unul pozitiv, transmite Euractiv.
Acesta a fost principalul mesaj al ministrului integrarii europene, Anca Boagiu (foto), adresat reprezentantilor institutiilor implicate in procesul de pregatire a aderarii Romaniei la UE. Acestia au participat la reuniunea pregatitoare a Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana (CEIE) care a avut loc recent, la sediul ministerului. -Prioritatea Romaniei nu este doar aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, ci mai ales aderarea fara clauze de salvgardare-, a declarat ministrul integrarii europene.
A fost prezentat stadiul de realizare a masurilor din cadrul TO DO LIST-ului, cu accent pe accelerarea activitatilor ce vizeaza: progresele in domeniul justitiei, infiintarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Integritate, interoperabilitatea sistemelor de colectare a TVA si a accizelor, capacitatea administrativa a Agentiilor de Plati si Interventie, finalizarea procesului de digitizare a suprafetelor agricole – Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), progresele facute in domeniul de neutralizare a deseurilor, planul de control si supraveghere pentru pesticide, suprafetele cultivate cu organisme modificate genetic, actiunile intreprinse in domeniul asigurarilor auto.
La solicitarea Romaniei, va fi devansata cu o luna testarea sistemelor de interoperabilitate privind colectarea TVA si a accizelor, astfel incat testarile vor avea loc in luna septembrie.
In ceea ce priveste sectorul asigurarilor auto, se remarca un progres real printr-o reducere a autoturismelor neasigurate de la 21% la 12, 4%, obiectivul urmarit pana la sfarsitul acestui an fiind un procent de sub 10%.
Nici vecinii nostri, bulgarii, par sa nu fie ingrijorati de apropierea datei de 26 septembrie. Ministrul bulgar al afacerilor europene, Meglena Kuneva, a declarat ca nu exista nici un motiv de ingrijorare in vizita misiunii de peer-review in domeniul justitiei si afacerilor interne, inceputa ieri de Comisia Europeana. -Bulgaria este monitorizata deja de mai multa vreme ca o tara membra a Uniunii Europene, asa incat aceste misiuni sunt mai mult un semn de cooperare decat un test pe care tara trebuie sa il treaca-, a afirmat Meglena Kuneva intr-o declaratie pentru postul national de radio, preluata de Sofia News Agency.
Ministrul a mai explicat ca sumele de bani pe care Bulgaria le va primi din partea UE vor fi considerabil mai mari decat contributia sa la bugetul comunitar. UE a pregatit deja 240 milioane de euro pentru a ajuta Bulgaria sa faca fata oricaror socuri financiare pe care le-ar putea provoca aderarea, a adaugat Meglena Kuneva.
Oficialul bulgar a mai spus ca, in pofida articolelor nefavorabile din presa bulgara, nu exista semnale oficiale care sa indice o potentiala inchidere a pietei muncii din Marea Britanie pentru Romania si Bulgaria dupa aderarea la UE.