Presedintele Gheorghi Parvanov a convocat noul parlament bulgar, ales in urma alegerilor din 25 iunie, in sedinta inaugurala, pe data de 11 iulie, in conditiile in care formula viitorului guvern al tarii vecine ramane inca necunoscuta. In pofida avertismentelor privind urgentarea crearii executivului si semnalelor negative primite de la Bruxelles, care ar putea amana aderarea Sofiei cu un an, liderii politici sunt insa increzatori ca Bulgaria va intra in Uniunea Europeana la data prevazuta, adica 1 ianuarie 2007.
Cum proaspetii deputati sunt pusi pe treaba, dupa prima lor reuniune, presedintele ii va acorda misiunea de formare a guvernului, intr-un interval de o saptamana, lui Serghei Stanisev, liderul socialistilor invingatori in scrutinul legislativ. Noul parlament va lucra in timpul vacantei de vara pentru a adopta legile impuse de UE, in conditiile in care tara vecina doreste sa intre in organizatie in 2007.
Cu toate acestea, potrivit cotidianului francez -Liberation-, Bulgaria adopta -o atitudine in care alterneaza metoda autosugestiei cu politica strutului-. Desi liderii comunitari avertizeaza in permanenta Sofia in legatura cu stadiul reformelor de preaderare, care ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare, autoritatile bulgare cred ca -nu trebuie sa dramatizam- situatia. Mai mult, un sondaj efectuat la sfarsitul lunii trecute demonstra ca 2 bulgari din 3 nu considerau eventuala amanare a aderarii drept o problema grava. Insa, dupa cum opineaza -Liberation-, nici politicienii si nici opinia publica nu iau in calcul cel mai grav dintre scenarii, refuzul ratificarii Tratatului de aderare de catre unul dintre parlamentele statelor membre, o procedura de rutina, ce poate deveni o problema in contextul actualei crize europene. Totusi, clasa politica de la Sofia considera integrarea o chestiune de mandrie nationala, o recompensa pentru cei 50 de ani de dominatie sovietica.