Aflat zilele trecute la Sofia pentru a constata stadiul in care vecinii si partenerii bulgari si-au indeplinit obiective asumate prin programul de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeana, comisarul european pentru extindere a avertizat ca integrarea Bulgariei va avea loc in 2007 numai daca Bulgaria isi va fi indeplinit cu succes obligatiile asumate, esentiala fiind reforma sistemului juridic. Ca urmare, a explicat oficialul european, finalizarea negocierilor de aderare in 2004 depinde in mod direct de succesul reformei judiciare, pentru care este esentiala adoptarea noii Constitutii cel mai tarziu in toamna acestui an. Un obiectiv pe care il are de indeplinit si Romania, desi, spre deosebire de Sofia, Bucurestiul a incheiat doar 19 capitole din cele 30, fata de cele 25 ale Bulgariei.
Daca pe partenerele de pe cele doua maluri ale Dunarii le mai unesc inca unele capitole dificile precum justitia si afacerile interne sau agricultura, Sofia incheind deja capitolul de mediu care inca mai da grele batai de cap Bucurestiului, ceea ce le desparte cel mai tare pare a fi atitudinea pe care autoritatile o au fata de ceea ce se intampla cu adevarat la Bruxelles.
Autoritatile romane nu au luat niciodata in calcul in mod public faptul ca anul aderarii ar putea sa nu fie 2007, fiind vorba, de cele mai multe ori, de -obsesia- integrarii in 2007, dupa cum declara nu de mult ministrul de externe, sau de -progresele pe care le-a facut Romania-, ori de cate ori oficialii romani se intorc de la Bruxelles. De partea cealalta, reprezentantii administratiei de la Sofia par sa fi inceput sa ia in calcul o posibila decalare a datei aderarii. In urma estimarilor facute de comisarul Verheugen, ministrul bulgar pentru integrare europeana, Meglena Kuneva, a declarat, pur si simplu, ca Bulgaria ar putea sa nu intre in UE in 2007, dar a interpretat vizita comisarului european la Sofia ca pe un semnal de sprijin. Kuneva a mai declarat ca UE lucreaza impreuna cu partenerii sai, dar ei trebuie sa demonstreze ca merita sa fie primiti in familia europeana. Acelasi indemn la munca si daruire l-a adresat insusi presedintele Gheorghi Pirvanov inainte de intrevederea cu Verheugen, tot presedintele bulgar avertizand ca aderarea nu este oricum un scop in sine, ci va fi nevoie ulterior ca Sofia sa arate ca isi merita locul in Europa.
Tot in seria declaratiilor de responsabilitate, premierul bulgar, Simeon de Saxa-Coburg, explica recent faptul ca scopul principal al echipei sale nu este popularitatea, ci succesul politicilor economice.
Ofensiva diplomatica
Pe masura ce incep sa trateze cu mai mult realism traseul catre UE, Bulgaria a lansat si o adevarata ofensiva diplomatica. Inainte de summitul european de la Salonic, ministrul bulgar de externe, Solomon Passi, s-a aflat la Bruxelles pentru a face lobby in sprijinul declararii oficiale a anului 2004 ca anul finalizarii negocierilor de aderare. Chiar daca acest fapt nu s-a intamplat, prezenta lui Passi la Bruxelles, ca si a lui Verheugen la Sofia, reprezinta semnale certe ca bulgarii trateaza cu maxima responsabilitate si acorda o importanta esentiala agendei europene si, prin urmare, bunelor relatii cu sferele de decizie a UE. De altfel, spre deosebire de Romania, Bulgaria a ales, de dragul Europei, sa reziste presiunilor americane si nu a semnat acordul de exceptare a cetatenilor americani de la jurisdictia Tribunalului Penal International. Chiar si asa, Bulgaria tine la imaginea de tara demna in relatiile cu Bruxellesul. Ministrul integrarii a dorit sa explice inainte de sosirea lui Verheugen la Sofia ca tara sa nu da doar -rapoarte si explicatii-. Ea a mai dorit si sa asigure ca autoritatile nu incearca sa ascunda realitatea in discutiile cu responsabilii europeni, declarand ca nu se intentioneaza sa se spuna ca sistemul juridic nu are probleme.