Home În Lume Bulgarii isi fac o companie nucleara speciala

Bulgarii isi fac o companie nucleara speciala

DISTRIBUIŢI

Unitatile cinci si sase ale centralei nucleare de la Kozlodui si reactoarele viitoarei centrale de la Belene vor forma o companie nucleara speciala, a anuntat ministrul energiei de la Sofia, Milko Kovacev. Noua companie bulgara va cere un imprumut european de 350 milioane de euro, dupa ce guvernul a hotarat, saptamana trecuta, ca nu vor exista rectificari bugetare pentru dezvoltarea pietei energetice din Bulgaria. Guvernul Bulgariei a aprobat planul de constructie a unei noi centrale nucleare de la Belene, in valoare de doua miliarde de dolari, a anuntat, la finalul saptamanii trecute, Milko Kovacev. Bulgaria a relansat proiectul centralei nucleare de la Belene in luna mai, pentru a-si asigura pozitia de lider in exporturile balcanice de energie electrica dupa inchiderea a doua reactoare de constructie sovietica, pana in 2006. -Cabinetul a decis modul de implementare al proiectului la o reuniune din 24 iunie. Vom organiza doua licitatii pentru selectarea unui contractor si a unui consultant financiar pentru Belene pana la finalul lunii iulie-, a declarat Kovacev presei. El a indicat ca proiectul nu a fost facut public din cauza unor detalii care mai raman de stabilit inainte de lansarea procesului.

Stabilind ca principale criterii de selectie securitatea si pretul productiei de electricitate, Milko Kovacev a afirmat ca cele trei consortii care au aratat interes pentru proiect vor fi invitate sa depuna oferte finale pana la sfarsitul toamnei.

Unul dintre consortii include firma ceha de inginerie Skoda Praha, Citibank, Unicredito (Italia) si Komercni Banka (Republica Ceha), cel de-al doilea este format din Framatome (Franta) si Atomstroiexport (Rusia), iar cel de-al treilea reuneste Atomic Energy Canada Ltd., Ansaldo Nuclear (Italia), Bechtel (SUA) si Hitachi (Japonia). Primele doua grupuri se ofera sa continue lucrarile pe situl abandonat, unde a fost livrat un reactor de design sovietic cu o capacitate de 1.000 MW, iar cel de-al treilea recomanda constructia unei noi uzine. Guvernul ar putea infiinta o singura companie pentru reactoarele nucleare operationale ale centralei de la Kozlodui si pentru constructia de noi reactoare cu o capacitate de 1.400-2.000 MW la Belene, care sa devina operationale in 2010. Santierul de la Belene, deschis in 1987 si in care s-au investit deja 1,3 miliarde de dolari (1,08 miliarde de euro), a fost inchis in 1991, la doi ani de la prabusirea comunismului, din cauza protestelor organizatiilor ecologiste. Bulgaria a convenit cu UE sa inchida doua unitati ale centralei de la Kozlodui care furnizeaza 40% din totalul productiei energetice nationale pana in 2006. Doua dintre cele sase reactoare ale centralei au fost inchise anul trecut. Tot la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul bulgar al energiei a afirmat ca tara sa acopera 50% din deficitul energetic din zona Balcanilor, adaugand ca Turcia este una dintre cele mai importante piete de desfacere pentru energia bulgareasca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.