Ii considera pe democratii care aspira la presedintie patetici, dar recunoaste ca, pentru o perioada de timp, nu a inteles foarte bine efectele atacurilor de la 11 septembrie. Nu uita niciodata de infruntarile politice, dar asta nu a impiedicat-o sa il compatimeasca pe democratul Al Gore cand a pierdut cele mai stranse alegeri prezidentiale din istoria Statelor Unite, in 2000. Recunoscuta pentru simtul dezvoltat al umorului si vazuta drept bunica preferata a americanilor, apreciaza, in gluma, ca singura sa calitate este ca -s-a maritat si a nascut bine-.
Asa cum scrie si in volumul de memorii, aparut recent in standurile librariilor, Barbara Bush stie ca ocupa un loc special in istoria americana, fiind, dupa Abigail Adams, singura femeie care s-a casatorit cu un presedinte si a dat nastere altuia. -Reflectii: Viata dupa plecarea de la Casa Alba- cuprinde marturii ale unei perioade din experienta sa de viata pe care o caracterizeaza drept multumitoare.
-Exista un mit in Statele Unite – trebuie sa va fi trecut pe la urechi de multe ori. Potrivit acestuia, toate mamele din America spera ca odrasla lor va ajunge intr-o zi presedintele Statelor Unite. Dar, pe 20 ianuarie (2001), fara ca macar sa ne fi dorit ca unul dintre copiii nostri sa fi devenit presedinte, asistam la ceremonia de la Capitoliu, asteptand ca fiul nostru, George W., sa fie investit presedinte al Statelor Unite ale Americii-, povesteste ceremonios Barbara. Schimbarea fundamentala in viata familiei Bush nu i-a impiedicat insa pe membrii acesteia sa isi vada mai departe de preocuparile comune. Barbara nu se sfieste sa il admonesteze pe George W. ca pe un copil mic: in urma cu cateva saptamani, i-a cerut acestuia sa isi ia picioarele de pe masa din sufragerie, isi aminteste fostul presedinte, Bush senior. In general, cei doi nu se hazardeaza sa ofere sfaturi prezidentiale, sustine Barbara. Atunci cand se intalnesc si mai stau de vorba, se discuta in general probleme de familie – dar nu este cazul recentului divort al lui Neil. -Este preocupat de toate probleme familiei si in acest moment atentia se concentreaza pe Neil. Dar George nu se implica-.
La 78 de ani, cu un fiu la Casa Alba si altul numarul unu politic in Florida, Barbara Bush nu se teme, in stilul caracteristic, sa puna punctul pe -i-, scrie -Newsweek-. Tonul memoriilor este unul acid, punctat cu o serie de glumite, si chiar dezvaluiri mai putin confortabile la care a umblat – nu este nici un secret – editura. -Editura a trebuit sa elimine multe din cele scrise de ea-, pentru a reduce la minim riscul de a fi data in judecata pentru calomnie, recunoaste fostul presedinte Bush.
SUA marcheaza in Bali noua viziune asupra Islamului
Indonezia nu a riscat. Sapte nave de razboi, 5.000 de politisti inarmati pana-n dinti, unitati de genisti si agenti amestecati in masa civililor au asigurat ieri protectia primului presedinte al lumii, in a doua parte a turneului sau asiatic de sase zile dedicat oficial luptei antitero.
Vizita in insula indoneziana Bali, unde in octombrie trecut teroristi cu afinitati Al-Qaida au aruncat in aer doua cluburi de noapte pline cu straini (atentate soldate cu 202 victime), si o data cu acestea potentialul turistic al zonei, are o dubla semnificatie: ocazie pentru transmiterea, o data in plus, a mesajului american de dupa 11 septembrie si totodata clarificarea pozitiei americane fata de Islam.
Confruntat cu o scadere substantiala a popularitatii pe plan intern, presedintele american incearca sa scape totodata de bilele negre adunate in lumea araba pe perioada interventiei militare in Irak, context in care se incadreaza perfect declaratiile sale privind -una dintre cele mai importante religii a lumii-.
O conferinta de presa organizata ulterior intalnirii cu autoritatile indoneziene intr-un peisaj mirific punctat de siruri de palmieri si apa turcoaz a oceanului, presedintele american si-a exprimat convingerea ca Islamismul este perfect compatibil cu libertatea si toleranta si progresul si ca aceasta religie este sfidata de acei teroristi care sustin ca in ea si-au gasit inspiratia.
Ziua de ieri a adus totodata o oarecare clarificare a situatiei Iranului, dupa ce liderul de la Casa Alba a apreciat drept pozitive promisiunile Teheranului de a pune punct activitatilor de imbogatire a uraniului si a permite inspectii internationale mai extinse la centralele sale nucleare, suspectate de Washington ca sunt folosite si in scopuri militare. Semnificativ este faptul ca promisiunile iraniene au fost obtinute de sefii diplomatiilor din trei tari UE.
O lovitura sub centura pentru Casa Alba a reprezentat-o atitudinea Coreii de Nord, care a respins acordarea de catre SUA a unor garantii de securitate, solicitand in schimb, fara negocieri, un pact oficial de neagresiune ca punct de pornire a dezarmarii sale nucleare. George W. Bush a declarat insa ca SUA – pentru care regimul comunist de la Phenian este parte a axei raului, alaturi de Iran – sunt dispuse sa continue pe acelasi drum al negocierilor.