Home În Lume Bush atunci, acum si pentru viitor

Bush atunci, acum si pentru viitor

DISTRIBUIŢI

In 2000, atunci cand a castigat primul mandat prezidential, George W. Bush a fost satirizat pe tema ignorantei sale in materie de politica externa. Dar a venit 11 septembrie 2001, lumea s-a schimbat total, iar Bush a invatat din mers sa isi schimbe prioritatile. De altfel, din 2001, majoritatea actiunilor sale au avut impact in afara granitelor Statelor Unite. Anul 2004 a fost, pentru Bush, unul special, pentru ca a reusit sa castige increderea americanilor la alegerile din noiembrie. In afara victoriei in alegeri, ceea ce s-a intamplat in Statele Unite in anul care tocmai se incheie a fost rezultatul actiunilor anterioare. Razboiul din Irak a continuat sa bulverseze relatiile Americii, in special cu Europa. Decizia care a marcat devierea de la principiile traditionale de politica externa, adica strategia stabilita la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, care s-a bazat pe crearea unor institutii internationale si a unor aliante care ar fi urmat sa devina fundatia politicii de securitate nationala a SUA, a avut efecte si in 2004. Atacarea unilaterala a Irakului a marcat inceputul unei noi strategii descrise de George Bush in discursul privind starea natiunii din ianuarie 2004: -America nu va cere niciodata voie altora sa ia masurile ce se impun ca sa-si asigure securitatea-. Cam acesta a fost laitmotivul lui Bush si in acest an. El a avut ca efect racirea relatiilor cu Uniunea Europeana, slabirea aliatilor care actioneaza in Irak, prin retragerea Spaniei, in martie, si a altor state, violentele din Irak, in ciuda predarii suveranitatii, in iunie, si a stabilirii datei alegerilor generale pentru inceputul anului viitor.

Efecte

Tot in iunie a avut loc summit-ul G8, la Sea Island, unde Bush avea sa anticipeze schimbarea prioritatilor politicii externe consfiintite dupa alegeri. -Marea Initiativa pentru Orientul Apropiat- – un plan indraznet de reformare a lumii arabe musulmane – a fost marea ambitie a presedintelui Bush la acest summit G8. Guvernele europene si arabe au vazut insa in acest plan o incercare de impunere in zona a valorilor occidentului, care nu tine seama de eforturile unor reformisti din lumea araba. Drept care declaratia finala a reuniunii a fost mult diluata fata de ce voia Washingtonul. In august, SUA au anuntat retragerea bazelor americane din Europa de vest – mai cu seama din Germania -, ceea ce reprezinta fara doar si poate un moment istoric. Rare sunt cazurile in istorie in care o putere straina a mentinut atat de multa vreme o prezenta militara atat de substantiala fara ca localnicii sa se impotriveasca. Trupele americane din Europa occidentala si-au indeplinit cu succes misiunea – pericolul sovietic a disparut, iar cel ca Germania sa revina la politici militariste este si el inexistent.

Tinta: CIA

Pe plan intern, Bush a facut fata audierilor Comisiei independente 9/11, care nu i-au picat prea bine. Desi raportul final al Comisiei, publicat in august, nu a criticat prea mult Casa Alba, el a facut praf serviciile secrete americane.

Drept care Bush a anuntat reformarea lor. George Tenet, directorul CIA, a demisionat in iulie, in locul sau fiind numit Porter Goss, calificat de presa drept -catelusul lui Bush-. A urmat campania electorala, in urma careia John Kerry, candidatul democrat, a pierdut -la mustata-. Odata asigurat pentru un nou mandat, Bush si-a reorientat politica externa, preferand sa o faca mai agresiva decat pana acum. Plecarea lui Colin Powell din fruntea diplomatiei americane si inlocuirea acestuia cu bataioasa Condoleenzza Rice, urmeaza sa desavarseasca ambitiile pentru Orientul Mijlociu, Iran si Coreea de Nord ale presedintelui.

Scandaluri

Anul 2004 nu a fost lipsit nici de scandaluri, iar cel mai rasunator a fost cel al torturarii irakienilor din inchisoarea Abu Ghraib, care a fost declansat in martie de publicarea unor fotografii odioase si a continuat luni bune sa tina prima pagina a ziarelor. El a avut ecouri si in Marea Britanie, soldatii trimisi de Tony Blair nefiind mai milosi decat cei americani. Reactia lui Bush a fost tardiva: el a promis ca nu va mai tolera nici un fel de abuzuri asupra detinutilor irakieni infaptuite de trupele americane. Un alt esec notabil a fost recunoasterea faptului ca Irakul nu a detinut arme de distrugere in masa, pretextul atacarii fiind chiar un raport al inspectorilor ONU pentru dezarmare, publicat in octombrie. Cu toate acestea, Bush si Blair au sustinut ca decizia de invadare a Irakului a fost corecta. -Lumea este mai sigura cu Saddam Hussein dupa gratii-, spune Bush, de cate ori care ocazia. Mai mult, la scurt timp dupa asta, secretarul apararii, Donald Rumsfeld, a recunoscut ca nu exista nici o legatura dovedita intre Saddam Hussein si reteaua terorista Al-Qaida.

La sfarsit de an, cota popularitatii sale este de sub 50 de procente, fiind pentru prima data cand popularitatea unui presedinte american scade sub acest prag, la numai o luna de la alegeri. Revista -Times- l-a numit, pentru a doua oara, personalitatea anului 2004, dupa ce, anul trecut, titlul i-a revenit -soldatului american-. De fapt, editorul-sef al publicatiei a subliniat ca titlul de personalitatea anului se acorda in functie de anumite criterii stricte, intre care se afla prezenta in mass-media sau modul in care este afectata, pozitiv sau negativ, intreaga lume.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.