Orasul irakian Najaf reprezinta, de o saptamana incoace, scena unor intense schimburi de focuri intre militarii americani si militiile lui Moktada Sadr, nearatandu-se la orizont perspectiva nici unui armistitiu. Nici macar vizita-surpriza a premierului Allawi nu a putut produce o schimbare in bine. Mai mult, justitia irakiana a emis mandate de arestare pe numele politicianului Ahmed Chalabi, fost membru al Consiliului guvernamental provizoriu si al nepotului sau, Salem Chalabi, director administrativ al tribunalului extraordinar care il va judeca pe Saddam Hussein. Pe acest fundal, o grupare extremista l-a rapit pe diplomatul Faridun Djihani, consulul Iranului la Kerbala, orasul sfant al siitilor, avertizand astfel Teheranul sa nu se amestece in problemele interne irakiene. Incidentul ridica un mare semn de intrebare pentru raporturile dintre cele doua tari, care se inrautatesc pe zi ce trece. In timp ce violentele se intensifica tot mai mult la Najaf, Polonia nu mai vrea sa-si mentina comanda trupelor din regiune, toate acestea conducand la destabilizarea securitatii, iar, pe de alta parte, George W. Bush arunca toata responsabilitatea situatiei de criza din regiune pe umerii guvernului nou-infiintat la Bagdad.
Polonia cedeaza
Presedintele american, George W. Bush, s-a intalnit cu premierul Poloniei, Marek Belka, la scurt timp dupa ce forta multinationala de la sud de Bagdad, aflata sub comanda poloneza, a anuntat ca va preda comanda americanilor, in doua provincii, din cauza inrautatirii starii de securitate de la Najaf. -Cred ca nimeni nu vrea sa ramana in Irak o vesnicie. Irakul e o tara suverana. Are propriul guvern, international recunoscut. Are propriile reguli, care intra in functiune, iar noi tratam prezenta noastra in Irak ca pe o incercare de a ajuta aceasta tara sa devina stabila si sa stea pe propriile picioare-, a mentionat seful executivului polonez. Situatia din Irak pare sa puna la incercare relatiile bune dintre Washington si Varsovia, dat fiind ca Polonia conduce o forta multinationala de peste 6.000 de militari in sudul Irakului. De la retragerea trupelor spaniole, in aceasta primavara, zona a fost controlata de puscasii marini americani.
-Adevarata harababura-
Potrivit liderului de la Casa Alba, responsabilitatea pentru gestionarea situatiei din Irak ii revine doar premierului irakian, care beneficiaza insa de sprijinul SUA. -Premierul Allawi este responsabil pentru administrarea tarii sale. Este un lider serios, profund constient de aspiratiile poporului sau si este un om cu care colaboram-, a declarat Bush. Cu alte cuvinte, ultimul venit trebuie sa ia in spate faptele predecesorilor, balanta vinovatiei inclinandu-se tot asupra irakienilor.
In acest context, generalul american Tommy Franks, fost comandant al trupelor care au invadat Irakul in 2003, a declarat ca, in momentul de fata, situatia din regiune este haotica, dar a precizat ca nu regreta interventia militara, chiar daca nu au fost descoperite arme de distrugere in masa.
-Sper sa nu jignesc pe nimeni spunand asta, dar este o adevarata harababura-, a apreciat Franks, exprimandu-si regretul ca SUA -au permis Afganistanului sa adaposteasca lideri teroristi timp de mai multi ani-. -Inca nu am eliminat amenintarea terorista, iar copiii nostri nu sunt inca in siguranta si nici nu vor fi, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale de la 2 noiembrie-, a mai subliniat Franks.
Armata americana a cerut populatiei civile din Najaf sa evacueze imediat zona unde se desfasoara confruntarile violente intre gruparile siite si fortele de securitate irakiene si i-a somat pe membrii militiilor sa paraseasca orasul. Locuitorii se tem insa acum de o eventuala ofensiva americana, dat fiind ca este pentru prima data cand militarii le cer sa evacueze zona.
Caseta
Moarte tuturor!
Prin intermediul unei inregistrari audio, difuzata pe Internet, liderul spiritual al unei ramuri Al-Qaida a anuntat ca militantii extremisti intentioneaza sa-l ucida pe premierul irakian si toti reprezentantii politiei si ai armatei nationale. -Nu mai toleram ca voi sa ne distrugeti sperantele pe care ni le-am pus in acest binecuvantat razboi sfant, nu va vom mai lasa sa ne furati luminoasa zi de maine-, avertizeaza vocea din inregistrarea audio de 40 de minute. Se pare ca vocea ar fi fost identificata ca apartinandu-i seicului Abu Anas al-Shami, care a mai publicat inregistrari asemanatoare, pe aceeasi pagina de Internet. Tawhid wal Jihad (Monoteism si Razboi sfant) este un grup afiliat Al-Qaida, care a revendicat o serie de atentate in Irak, precum bombardarea sediului Natiunilor Unite din Bagdad, in august 2003, si decapitarea omului de afaceri american Nicholas Berg si a translatorului sud-corean Kim Sun-il. Pe de alta parte, -Brigazile furiei divine-, un grup de insurgenti, a anuntat lansarea unei campanii de atacuri vizand edificiile ministeriale si guvernamentale, avertizand functionarii publici sa nu se prezinte la serviciu. Grupul a si revendicat cateva atacuri precedente asupra oficialilor, in special americani, asupra hotelurilor unde sunt cazati jurnalisti straini si asupra Zonei Verzi din centrul Bagdadului.