La aterizarea avionului prezidential american la Mainz, escala in cadrul turneului european de patru zile, fulgii de nea se asezau usor. Insa, in pofida intentiei de a crea o imagine a unor relatii mai solide intre Statele Unite si Germania, albul pur al zapezii nu a putut acoperi definitiv toate neintelegerile din ultimii ani. Inca de la primii pasi facuti pe pamant german, presedintele american, George W. Bush, a fost intampinat de catre cancelarul Gerhard Schroder, cei doi lideri dandu-si mana inconjurati de soldati din cele doua tari, care au participat la operatiuni militare in Afganistan, mesaj evident ca SUA si Germania sunt umar la umar doar in unele scopuri comune.
Vizita liderului de la Casa Alba in Germania se astepta a fi ceva mai tensionata, date fiind divergentele cauzate de razboiul irakian si, mai nou, de textul discursului cancelarului german, in cadrul conferintei pentru securitate, de la Munchen, prin care se propunea reformarea NATO. -O stransa legatura transatlantica serveste interesului german, european si american. Insa, in cazul transpunerii acestui principiu in practica, trecutul nu poate constitui un punct de referinta. Trebuie sa fim si mai ambitiosi, si mai consecventi in vederea adaptarii structurilor cooperarii noastre noului context si noilor provocari-. Astfel se adresa Schroder celor prezenti la Munchen, evidentiind solidaritatea exemplara cu partenerii din intreaga lume.
Reconcilere… cu dinti
Alegand ca popasul urmator, dupa Bruxelles, sa fie localitatea Mainz, centrul soldatilor americani din bazele militare din regiune, George W. Bush a venit in tara pe care a numit-o -inima Europei- pentru o restabilire a relatiilor. Acest scop pare sa fi fost atins de catre liderul de la Washington, dat fiind ca impreuna cu gazda sa cancelarul german, au anuntat ingroparea securii razboiului, neintelegerile pe tema Irakului fiind de acum -istorie-. Insa, desi altele ar fi fost prioritatile presedintelui american, Bush si Schroder au lansat un program de actiune germano-american dedicat protectiei climei, asigurarii aprovizionarii energetice si ajutorarii tarilor subdezvoltate, cu atat mai mult cu cat, potrivit sefului executivului de la Berlin, SUA si Germania sunt -parteneri, prieteni si aliati egali in drepturi-.
Cei doi lideri au abordat si intensificarea relatiilor bilaterale si a cooperarii la nivel international. -Nu vrem sa ascundem diferentele noastre de opinie din trecut in privinta Irakului, dar acestea apartin trecutului. Acum avem interesul comun de a asigura existenta unui Irak stabil-, a declarat Schroder dupa intalnire. La randul sau, Bush a subliniat ca -Europa este aliatul nostru cel mai important… Vrem ca proiectul european sa reuseasca. Iar pentru ca Europa sa fie un aliat puternic si viabil, Germania trebuie sa fie astfel-.
Din nou Siria si Iranul
In conferinta de presa care a urmat reuniunii, Bush a reiterat cererea ca Siria sa-si retraga complet trupele de ocupatie din Liban, afirmand ca asteapta raspunsul Siriei in acest sens, inainte de a solicita Natiunilor Unite sa adopte sanctiuni impotriva Damascului. In chestiunea programului nuclear al Teheranului, Bush a subliniat ca -Iranul nu este Irakul si ca diplomatia in chestiunea arsenalului iranian e abia la inceput. E insa vital ca Iranul sa auda comunitatea internationala vorbind cu o singura voce-, a precizat liderul american. Inaintea vizitei lui Bush, Schroder apreciase raporturile mutuale drept -bune- si accentuase -comunitatea de interese transatlantice-. Liderul german anuntase ca Washingtonul a acceptat politica Berlinului de a nu trimite trupe in Irak. De asemenea, atat SUA cat si Germania sunt decise sa apeleze la solutii diplomatice pentru rezolvarea conflictului referitor la programul atomic al Iranului.
Sapte ore de varf
Desi vizita lui Bush in Germania a durat doar sapte ore, orasul Mainz a fost izolat de un dispozitiv de securitate fara precendent, fluviul Rhin, raurile, podurile, autostrazile si spatiul aerian fiind inchise, traficul fiind perturbat in special prin anularea a 71 de curse ale companiei Lufthansa, care a deplans amploarea masurilor de securitate. Totusi, Bush reinnoieste o traditie: in urma cu 16 ani, la Mainz, putin inainte de caderea Zidului Berlinului, tatal actualului presedinte a schitat viziunea unei Europe unite, libere si puternice, bazata pe valori comune, fapt devenit realitate in prezent.
In ajunul sosirii liderului american, prima doamna a SUA, Laura Bush, le-a multumit militarilor americani din Germania, intr-un discurs rostit la baza de la Ramstein, in sud-vestul tarii, pentru ca au permis -succesul aliantei-. Dar in timp ce sotul sau si cancelarul german ofereau informatii presei, Laura Bush si Doris Schroder s-au intretinut printr-o vizita la Muzeul Central de Arta din Mainz. Anterior, ea a vizitat Landstuhl, cel mai mare spital militar din afara Statelor Unite, unde sunt adusi soldatii raniti in Irak, si un liceu american din Wiesbaden, unde a dat autografe pe fotografii cu cainele familiei, Barney.
Putin, mai indragit de nemti
Considerand ca a modificat doar tonul, nu si politica forte, doar oboseala razboiului si lipsa de bani obligandu-l pe Bush sa fie retinut si conciliant, opinia publica din Germania ramane foarte sceptica cu privire la administratia de la Casa Alba. Un sondaj recent arata ca mai multi germani au incredere in presedintele Rusiei, Vladimir Putin, decat in George Bush, gratie sentimentelor pozitive ale celor din fosta RDG fata de liderul rus, spre deosebire de liderul de la Washington, care nu va tine cont mai mult ca inainte de parerile statelor europene privind politica sa externa. Dupa ofensiva de sarm a lui Bush, el ar putea reveni la tonurile dure binecunoscute fata de partenerii concurenti transatlantici.