Pachetul de peste 87 miliarde de dolari aprobat de Senatul american pentru operatiunile militare si de reconstructie din Irak si Afganistan ii ofera presedintelui republican George W. Bush o ultima sansa inaintea alegerilor de anul viitor pentru controlarea haosului din cele doua state, ce se prefigureaza a fi o fierbinte tema electorala.
Semnalele primite din partea opiniei publice sunt inca pozitive si ii permit liderului american un oarecare spatiu de manevra pentru urmatoarea perioada, in pofida faptului ca, in premiera, sprijinul pentru politicile prezidentiale in Irak a scazut in Statele Unite sub 50%, la 47 de procente. Si aceasta inainte de cea mai sangeroasa zi americana in Irak, duminica, atunci cand 15 militari si-au pierdut viata dupa ce un elicopter ce transporta trupe catre casa a fost doborat.
O sansa pentru republicani o reprezinta in schimb nehotararea democratilor, care nu par a avea suficient curaj deocamdata pentru a solicita retragerea fortelor americane de pe teritoriul irakian, fapt care, in contextul securitatii compromise din Irak, ar fi echivalent cu recunoasterea esecului. Nici chiar Wesley Clark, fost comandant NATO si cel mai bine plasat democrat in cursa pentru prezidentialele de anul viitor, nu apeleaza la aceasta strategie, preferand sa puna accentul pe necesitatea dublarii cu forte internationale a prezentei americane in Irak. In plus, democratii se mai pot baza intr-o oarecare masura si pe situatia economica nu tocmai stralucita a SUA, care se confrunta cu un deficit bugetar record.
Considerat cel mai scump si ambitios efort american de dupa Planul Marshall (dedicat reconstructiei economice a Europei ulterior celui de-al doilea razboi mondial), pachetul financiar de urgenta de 87 de miliarde este menit, in proportie de trei patrimi (51 de miliarde), sa acopere cheltuielile pentru operatiuni militare in Irak, o suma mult mai mica (10 miliarde) fiind alocata Afganistanului. Aproape 20 de miliarde se vor cheltui pentru reconstructia Afganistanului (reabilitarea infrastructurii electrice si de alimentare cu apa, pregatirea militarilor si autoritatilor irakiene, refacerea sistemului sanitar si de educatie, cateva proiecte mediatice de limba araba), iar 1,2 miliarde vor ajunge in Afganistan sub forma de ajutoare. Pentru alte programe sunt disponibile aproape sapte miliarde, inclusiv recompensele uriase pentru capturarea lui Saddam Hussein si a lui Ussama bin Laden sau fonduri pentru aliati ai SUA precum Pakistanul.
-America nu va fugi niciodata din fata dusmanului-, este mesajul transmis de presedintele Bush, in contextul in care unii comentatori, inclusiv in ziare de mare tiraj precum -Washington Post- sau la agentii de presa de talia Reuters, nu se mai sfiesc sa faca o paralela intre Irak si temutul Vietnam, razboiul care a distrus, la vremea respectiva, cariera unui presedinte.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane