Home În Lume Bush promite Taiwanului ce nu poate da

Bush promite Taiwanului ce nu poate da

DISTRIBUIŢI

Consternare. Planul de vanzari de armament catre Taiwan, apobat spectaculos de presedintele George W. Bush, risca sa nu poata fi realizat intregral. Revelatia a aparut la nici doua zile dupa semnarea sa. Esecul pandeste cele opt submarine de atac, cu propulsie Diesel, pe care Taipei le asteapta febril, liderii militari taiwanezi considerandu-le cele mai importante sisteme de armament de pe lista livrarilor. Implicit, esecul pandeste si vanzarile de rachete de croaziera submarin-nava Harpoon, precum si cele de torpile Mk-48, care urmau sa doteze submarinele. Este vorba despre armament ultramodern, prezent si in inzestrarea armatei americane. Componenta navala a sistemelor de lupta antinava si antisubmarin taiwaneze risca, prin urmare, sa inscrie cifra zero la inzestrare. Pentru Taiwan, o chestiune foarte grava, din punct de vedere militar. Gafa presedintelui Bush insa o surclaseaza.

Pe mana cui a mers Casa Alba?

Nimeni nu poate pune la indoiala profesionalismul expertilor militari americani si este exclus ca acestia sa nu fi informat inaltele niveluri ale politicului ca America nu are cum sa vanda Taiwanului submarine pe care nu le are si nici nu le mai fabrica. Santierele navale Ingalls, de unde se aprovizioneaza cu submarine si nave de suprafata insasi US Navy, nu mai produc submarine cu propulsie Diesel de prin anii *60. De altfel, si lista aprobata de Bush mentioneaza ca submarinele, care vor fi livrate Taiwanului, vor proveni din terte tari. Sub acest aspect, cuvantul expertilor a fost receptionat. Ce s-a intamplat insa cu acele mesaje care au recomandat, fara indoiala, consultarea acelor tari pe care SUA le-a vizat ca partenere de export de submarine catre Taiwan? Cum de a fost ignorata si luarea in consideratie a legislatiei din aceste tari, privind exporturile de armament si, in special, a celor de importanta strategica, in zone de criza sau de conflict? Administratia Bush va trebui sa dea o explicatie, pentru ca este o vorba de o gafa. O vor asculta cu interes si Germania, si Olanda, pentru ca promisiunea lui Bush privind vanzari de submarine cu propulsie Diesel Taiwanului le implica. Guvernele german si olandez vor voi sa auda din partea Washingtonului ca nu sunt complice la o actiune ilegala in tarile lor. Pe de alta parte, tot de la Washington vor voi sa auda ca principalul aliat al lor din NATO nu trateaza peste capul lor vanzari de arme pentru Taiwan. Germania si Olanda sunt singurele tari din lume care produc submarine din clasa dorita de Taipei. Consilierul pentru politica externa al cancelarului german, Gerhard Schroer, a negat categoric ca ar fi existat vreo cerere americana pentru constructie de submarine pentru Taiwan si ca o astfel de cerere ar putea fi aprobata vreodata de catre Germania. De altfel, este apoape exclus ca vreo tara din Uniunea Europeana sa se implice in vanzari de submarine catre Taiwan. Italia, Franta si Marea Britanie ar putea executa si ele comenzi, la urma urmei, dar nu fara cooperarea diverselor tari din Uniune. Si atunci? Daca Administratia Bush tine sa-si respecte angajamentul fata de Taipei, nu are, pentru moment, decat doua solutii: deschiderea unei comenzi de submarine la santierele navale americane sau reabilitarea unor epave de submarine Diesel foste ale US Navy.

Beijingul protesteaza, Congresul ridiculizeaza

Cu sau fara submarine, lista aprobata de presedintele Bush si remarcile acestuia privind -obligatia- Americii de a ajuta, -cu orice pret-, Taiwanul sa se apere continua sa intretina iritarea Beijingului. – Guvernul chinez si poporul sunt extrem de indignati si se opun-… Statele Unite -au luat-o pe un drum periculos-… -Exista doar o singura China in lume. Taiwanul este parte a ei. Acesta nu este un protectorat al nici unei tari straine-. Sunt fraze cxuprinse in diverse proteste ale Ministerului de Externe chinez. Sunt si altele, iar presa chineza a dat glas si unor luari de pozitie mai categorice. Presedintele Bush a fost criticat si in Congresul American. Senatorul democrat John Kerry a declarat aici ca aprecierile presedintelui duc la concluzia ca acesta abandoneaza o anumita politica -fara absolut nici o consultare cu membrii Congresului sau cu aliatii nostri din regiune-. Senatorul republican Gary Ackerman a fost si mai aspru: -Mi-e teama ca, in decursul a doua zile, noi am trecut de la o deliberata strategie a ambiguitatii, la strategia confuziei-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.