Home În Lume Bush relanseaza -Fiul Razboiului Stelelor-

Bush relanseaza -Fiul Razboiului Stelelor-

DISTRIBUIŢI

In primul sau discurs major pe tema apararii SUA, presedintele George W. Bush a dat unda verde Programului -Fiul Razboiului Stelelor-, un substitut mult mai amplu al Programului NMD, de protejare a Statelor Unite impotriva unor atacuri limitate cu rachete balistice intercontinentale. Viitorul program de aparare antiracheta intentioneaza sa inglobeze si alte state aliate SUA, a sugerat Bush in discursul sau de la National Defense University, fara sa dea detalii. Expunerea sa a evitat si alte elemente concrete privind structura sistemului, data initierii si finalizarii, costurile aferente… Dar esentialul a fost rostit: in pofida tuturor protestelor Rusiei si Chinei si a rezervelor aliatilor din NATO, SUA va realiza -scutul antibalistic extins-.

Troc cu incarcaturi nucleare si cu comisii itinerante

Din aceeasi trasatura de condei, Bush a putut ignora si valabilitatea Tratatului ABM, vechi de 29 de ani, semnat de SUA si de URSS, privind neproliferarea sistemelor de aparare antiracheta, pentru a nu prolifera, de fapt, constructia de rachete balistice intercontinentale si de a mentine echilibrul nuclear. -Nici un tratat care ne opreste sa abordam amenintarile de azi, care ne impiedica sa folosim promisiunile tehnologiei pentru apararea noastra, a prietenilor, a aliatilor nostri, nu este in intersul nostru sau in interesul pacii lumii-, a clamat Bush, denuntand optiunile americane din perioada Razboiului Rece. El a folosit exact atuul cu care ameninta Moscova, ca replica la posibilul start al -scutului antibalistic- american. Dar pentru a nu necaji prea tare Kremlinul si a fi curat in fata lumii, Bush a propus la troc o reducere si mai accentuata a arsenalelor nucleare. Cu cat? Presedintele nu a spus cate dintre cele 7.200 de incarcaturi nucleare are de gand sa trimita la topit, dupa ce, prin START II, SUA s-au angajat sa le reduca la 3.500. Rusii la si mai putin. Bush a incercat menajarea orgoliului Rusiei si, cu o zi inainte de discurs, a telefonat personal presedintelui Vladimir Putin. I-a spus doar lui detalii despre care nu ne-a vorbit. Si Bush a dat de stire ca, mizand pe expresivitatea sa, abia astepta sa-l intalneaca pe Putin -pentru a-l privi in ochi- si sa-i spuna, ca -scutul balistic- nu ameninta Rusia. Iar pentru a-si menaja si aliatii din NATO, Bush le-a promis constituirea a nu mai putin de trei comisii itinerante, de inalti reprezentanti si de experti, care sa procedeze la acea -consultarea larga- promisa.

200 de miliarde pentru o motivatie falsa

Presedintele american a precizat ca secretarul pentru aparare Donald Rumsfeld asteapta din partea expertilor propuneri de abordare a realizarii -scutului-, prin angajarea suplimentara a unor sisteme de interceptare terestra si navala. Bush nu a spus-o, dar costurile acestuia vor urca lejer, in acest concept, la peste 200 miliarde de dolari. Ceea ce descurajeaza orice optimist cu aspiratii spre pacea mondiala a viitoarelor decenii este ca SUA au o viziune extrem de sumbra. America este dispusa sa cheltuiasca sume fabuloase pentru a se putea apara, chipurile – desi de departe incomplet – doar impotriva unor rachete chineze si rusesti scapate la start accidental si impotriva unor rachete care nu exista si, probabil nici nu vor exista, ale unor state ca Irakul. Aceasta, in loc sa cheltuiasca infinit mai putin, pentru normalizarea relatiilor cu acele state inamice, care ar risca – extrem de improbabil, totusi – un razboi nuclear dement cu America. Impresia pe care o lasa Casa Alba, lansand -scutul balistic extins-, este ca initiaza, in primul rand, o mare afacere, dand comenzi grase industriei sale de aparare, dupa ce a furnizat contribuabililor o motivatie falsa. Abia pe al doilea loc ar urma consolidarea rolului de hegemon al lumii, chiar prin relansarea cursei inarmarilor, pe care o va mai castiga o data.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.