S-a implinit un an de la dezastrul pe care l-a reprezentat uraganul Katrina pentru statele americane Louisiana si Mississippi. Peste 1.000 de oameni au murit atunci si zeci de mii au ramas fara acoperis.
In ciuda alocarii de catre Congresul american a 110 miliarde de dolari pentru refacerea zonei afectate, 33 de miliarde nu au fost inca folosite. S-au inregistrat o serie de fraude si sume substantiale de bani au fost folosite de cetatenii recompensati pentru alte scopuri. Raspunsul intarziat al guvernului federal la devastarile provocate de Katrina a atras critici extrem de aspre la adresa administratiei si a presedintelui Bush personal. Ieri, seful Casei Albe a vizitat New Orleans si a promis locuitorilor -tot sprijinul posibil-. -Exista speranta si sunt multe de facut-, a declarat Bush. -Se implineste un an, dar nu inseamna ca s-a terminat. Sincer, este doar inceputul unei recuperari indelungate-, a adaugat presedintele.
Stare de urgenta
Problema este ca s-ar putea ca aceste promisiuni sa-si gaseasca aplicarea in cel mai scurt timp, avand in vedere ca furtuna tropicala Ernesto, care a lovit deja Cuba, urmeaza sa se indrepte asupra sudului SUA. Meteorologii au avertizat deja ca fenomenul s-a transformat in uragan. Potrivit specialistilor, Ernesto ar putea ajunge pe coastele Floridei maine, ca uragan de categoria 3, cu vant de pana la 209 kilometri la ora, ceea ce l-a determinat pe guvernatorul statului din sud-estul SUA, Jeb Bush, sa declare de pe acum stare de urgenta si sa ordone evacuarea din micul arhipelag Keys a tuturor vizitatorilor si celor care nu locuiesc permanent in regiune. Katrina era uragan de gradul 3 cand a lovit orasul New Orleans.
Presedintele George W. Bush, a carui imagine de lider a avut serios de suferit pentru esecul sau de a asigura reactia prompta a autoritatilor federale la uraganul Katrina, a vrut de aceasta data sa-si demonstreze -angajamentul total- in ce priveste pregatirile pentru trecerea lui Ernesto. Actuala vizita a lui Bush in zona Golfului Mexic este cea de-a 13-a de la trecerea Katrinei. Seful statului a sustinut discursuri in toate zonele vizitate, dar nu a spus nimic nou. A cerut autoritatilor locale sa-si indeplineasca partea lor de responsabilitati pentru a primi bani federali destinati victimelor uraganului. Pana acum, Congresul federal a aprobat suma de 110 miliarde de dolari ca asistenta pentru contracararea efectelor uraganului, iar administratia George W. Bush a deblocat 77 de miliarde pentru statele afectate, rezervand restul pentru viitoare necesitati, insa 33 de miliarde de dolari din acesti bani inca nu au fost cheltuite.
Cel mai scump uragan
La aproape un an, numarul victimelor ucise in mod direct si indirect de uragan se ridica la 1.836 de persoane, majoritatea din Louisiana (1.577) si din Mississippi (238). Cu toate acestea, alte 705 persoane sunt date disparute, prin urmare nici la un an de la dezastru nu se cunoaste numarul exact al persoanelor decedate. Conform declaratiilor oficiale, uraganul a afectat o suprafata totala de 90.000 de mile patrate (233.000 kilometri patrati) de uscat din Statele Unite, o suprafata apoape la fel de intinsa cat Marea Britanie. Companiile de asigurari fie nu mai incheie contracte in zona aceasta din cauza costurilor uriase pe care a trebuit sa le suporte in urma dezastrului, fie impun taxe foarte mari care sa poata acoperi costurile unei alte eventuale calamitati naturale. Pagubele sunt imense, aducand uraganul Katrina pe primul loc in topul celor mai costisitoare calamitati din SUA.