Home În Lume Bush si Putin ramin pe pozitii diametral opuse

Bush si Putin ramin pe pozitii diametral opuse

DISTRIBUIŢI

In ciuda zambetelor, a declaratiilor extrem de amabile si a anumitor concesii reciproce, intalnirea dintre presedintele Statelor Unite, George Bush, si omologul sau rus, Vladimir Putin, desfasurata sambata in Slovenia, nu a putut rezolva marile diferende dintre cele doua superputeri. Cel mai reusit capitol al intalnirii a fost, fara indoiala, cel de imagine. In fata presei, George Bush si Vladimir Putin au descris discutiile pe care le-au avut drept calde si deschise. In plus, cei doi lideri au anuntat ca au decis lansarea unui -dialog extins- pe marginea unor subiecte sensibile. In ciuda acestor declaratii, anumite probleme care tensioneaza relatiile ruso-americane, cum ar fi proiectul de scut antiracheta american (NMD) sau integrarea in NATO a Tarilor Baltice, au ramas nerezolvate. Astfel, pozitiile celor doua tari asupra proiectului de aparare antiracheta american au ramas diametral opuse. Putin sustine in continuare importanta pentru securitatea mondiala a Tratatului de Interzicere a Rachetelor Antibalistice din 1972, in timp ce Bush respinge tratatul, considerandu-l o reminescenta a trecutului. In aceasta situatie, Putin a avertizat Statele Unite asupra riscurilor la care se expun prin construirea unilaterala a unui scut antiracheta, dar si-a exprimat convingerea ca cele doua puteri pot colabora in domeniul securitatii. -Orice actiune unilaterala nu poate decat sa complice anumite probleme-, a declarat Putin, facand referire clara la proiectul american antiracheta. -Noi plecam de la ideea ca tratatul este piatra de baza a arhitecturii moderne de securiate, dar, in acelasi timp, consideram ca exista elemente care ne unesc cu partenerii nostri din Statele Unite-, a adaugat Vladimir Putin.

Extinderea NATO catre Est si, in special, posibila aderare a Tarilor Baltice au reprezentat cel de-al doilea subiect asupra caruia cei doi presedinti nu au reusit sa ajunga la o intelegere. Bush, un sustinator al extinderii, l-a rugat pe Putin sa reexamineze pozitia Rusiei fata de aceasta problema si sa nu considere extinderea NATO ca o amenintare la adresa securitatii sale. In fata acestei propuneri, Putin a raspuns: -Voi lasa aceasta problema de-o parte. Rusia colaboreaza cu NATO, ce rost ar avea sa inflamam intreaga situatie?!-.

In ciuda divergentelor, cei doi lideri s-au aratat -incantati- unul de celalalt. Astfel, Bush l-a caracterizat pe Putin ca fiind -un om onest, care priveste inainte si isi iubeste tara-. El a adaugat ca presedintele rus merita increderea Americii si ca este timpul ca Rusia si America -sa se adreseze lumii asa cum este ea astazi si nu cum era in trecut-, scriind o noua istorie pentru cele doua tari. -Sunt convins ca noi doi vom putea construi o relatie de respect mutual si incredere-, a subliniat George Bush. De cealalta parte, Putin a declarat ca Bush -intelege istoria Rusiei si ca l-a impresionat viziunea globala pe care o are presedintele american asupra anumitor probleme-. La acelasi capitol al complimentelor reciproce se poate inscrie si decizia celor doi presedinti de a vizita fiecare tara celuilalt. Astfel, presedintele Bush a declarat ca l-a invitat pe presedintele Putin la ranch-ul sau privat din Texas si la Washington, subliniind: -Nu l-as fi invitat la ranch-ul meu daca nu as fi avut incredere in el-.

Discutiile, programate initial pentru 30 de minute, au durat peste o ora si jumatate, fiind abordate si alte subiecte de interes comun, cum ar fi crizele din Cecenia si Balcani sau situatia economica a Rusiei. Chiar daca nu au putut rezolva toate problemele aflate in discutie, prima intalnire dintre Bush si Putin poate fi considerata ca o intalnire de tatonare si cunoastere reciproca. O noua intalnire intre cei doi presedinti va avea loc luna viitoare, la Genova, Italia, in cadrul Grupului celor Opt.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.