Problemele intampinate de Administratia Bush in Irak au determinat semne de intrebare legate de capacitatea presedintelui republican de a conduce politica externa a celui mai puternic stat din lume. In urma cu un an, imediat dupa invadarea Irakului, Statele Unite au alcatuit un clasament al -dusmanilor-, pe care Bush l-a denumit -axa raului-. Erau incluse Irakul, Iranul si Coreea de Nord, impotriva carora seful Casei Albe urma sa ia masuri dure. Acum, Iranul isi continua politica de dezvoltare a programului nuclear pe baza uraniului imbogatit, iar Coreea de Nord nu a renuntat deloc la ambitiile nucleare. In ambele cazuri insa, Washingtonul a hotarat ca diplomatia este mai importanta decat interventia armata. Libia ar putea fi exemplul perfect pentru aceasta atitudine, pentru ca a renuntat la programul de dezvoltare nucleara si a fost rasplatita pentru asta. Mai exista un argument pentru diplomatie: dupa ce Bush s-a ars cu Irakul, ar trebui sa sufle si in iaurt si sa gandeasca de 10 ori inainte de a-si mai trimite soldatii in alta tara. Dar, deocamdata, Bush trebuie sa se concentreze pe campania electorala, avand in vedere ca sondajele de opinie nu il favorizeaza. Chiar daca demonstreaza ca nu ii pasa prea tare de -fracturile- survenite intre aliatii sai, chiar daca ignora impopularitatea cu care se confrunta in lumea islamica, George W. Bush nu poate lasa deoparte parerea americanilor, care vor fi chemati la urne in noiembrie. Deocamdata, aproape toata lumea este de parere ca Irakul a fost un esec. Una dintre putinele sanse ale lui Bush este functionarea noii democratii instaurate luni, dar acest lucru deja depinde de irakieni, care inca nu s-au obisnuit cu -dominatia americana-.
Trimis special
Un alt pas pe care Bush l-ar putea face ar fi o noua incercare de apropiere de Europa. Chiar daca, in aceasta luna, a facut doua calatorii peste Ocean, umbra Irakului nu a vrut sa se lase stearsa din mintea liderilor Batranului Continent. Charles Powell, unul dintre consilierii fostului premier britanic Margaret Thatcher, a subliniat ca o -incalzire- a relatiilor cu mai-marii UE ar putea fi numirea unui trimis special, chiar daca acest lucru ar insemna recunoasterea frictiunilor dintre SUA si Europa. Charles Powell l-a citat pe secretarul de stat american, Colin Powell, ca fiind potrivit pentru aceasta slujba dificila. America ar dovedi astfel ca doreste un nou inceput al relatiilor transatlantice, dar acest lucru nu poate fi infaptuit in cazul in care Bush pierde alegerile. Ceea ce, deocamdata, pare a nu fi o ipoteza absurda.
-Vreau sa-l asasinez pe Bush-…
… este una dintre replicile nuvelei -Punctul de control-, scrisa de Nicholson Baker, a carui lansare este prevazuta pentru 24 august, chiar inaintea desfasurarii Conventiei Republicane care il va lansa oficial pe Bush in cursa pentru Casa Alba. Nuvela incepe cu o conversatie, intr-o camera de hotel, intre doi barbati, Ben si Jay, ultimul anuntand ca vrea sa il asasineze pe presedintele George W. Bush. Micul volum, de 115 pagini, care va fi vandut cu 18 dolari, va lansa un nou scandal, in plina campanie electorala. Intr-un moment in care americanii nu par prea hotarati sa il voteze pe Bush, -Washington Post- ia apararea volumului care descrie cu lux de amanunte un complot impotriva presedintelui. Desi este impotriva legii sa il ameninti pe seful Casei Albe, fictiunea este protejata de primul amendament al Constitutiei SUA.