Statele Unite vor anunta retragerea a 70.000 de militari din Europa si Asia, in cadrul celei mai ample restructurari a prezentei militare americane de dupa al doilea razboi mondial. Potrivit oficialilor americani, doua treimi din efectivele implicate in aceasta restructurare sunt stationate in Europa, majoritatea in Germania. Revenirea in SUA a militarilor va fi anuntata de presedintele George Bush intr-un discurs programat pentru Conventia anuala a Veteranilor din razboaiele din strainatate, care se desfasoara la Cinncinatti. Cu toate ca Germania va ramane baza celui mai mare contingent american din Europa, cele doua divizii aflate in aceasta tara ar putea fi mutate in SUA. Totusi, armata americana va mentine in Germania centrele de pregatire si comanda, potrivit publicatiei -Financial Times-, precum si o forta de infanterie mobila, echipata cu vehicule blindate Stryker, care va forma nucleul viitoarei prezente militare americane in Europa.
Inca de la venirea la Casa Alba, administratia Bush a reevaluat prezenta militara globala, iar oficialii de la Pentagon cred ca aceasta restructurare nu reprezinta, in nici un caz, -o pedeapsa- pentru opozitia Germaniei fata de razboiul din Irak. In Asia, reducerea efectivelor va include o brigada de 3.500 de militari, stationata in Coreea de Sud, desfasurata recent in Irak. De asemenea, comandamentul european al fortelor navale, aflat la Londra de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, va fi mutat la Napoli.
Cotidianul -The Washington Post- a anuntat ca 100.000 de trupe s-ar putea intoarce in Statele Unite, in cadrul programului de reforma a armatei. Prin acest program, specialistii au urmarit sa ofere o mai mare mobilitate trupelor, care sa poata fi gata de actiune in momente de criza. Redistribuirea trupelor are in vedere utilizarea unor baze militare mai mici si foarte bine dotate din Europa de Est, de unde armata americana sa poata interveni rapid in puncte strategice, cum ar fi Orientul Mijlociu sau Africa. Acest proces va dura cativa ani, potrivit specialistilor militari de la Pentagon. Daca pana acum erau vehiculate numele unor tari din Europa de Est, posibile viitoare gazde ale bazelor mobile americane, printre ele numarandu-se si Romania, de aceasta data insa, presa internationala pastreaza tacerea. Exceptie face -Boston Globe-, care nominalizeaza Bulgaria si Polonia, ele fiind -sustinatoare infocate ale politicii americane privind razboiul din Irak-.
In prezent, in bazele militare din Europa sunt desfasurate peste 100.000 de trupe americane si alte 100.000 in regiunea Asia- Pacific. Oficialii de la Washington si Seul au anuntat deja retragerea a 12.500 de soldati, din cei 37.000 stationati in Coreea de Sud.
Initiativa Statelor Unite vine intr-un moment dificil, in care amenintarile gruparii teroriste Al-Qaida se intensifica, Osama Bin Laden anuntand deja expirarea ultimatumului, pe 15 august, oferit liderilor europeni pentru retragerea trupelor din Irak, in special Italiei si sefului executivului Silvio Berlusconi.
Pe de alta parte, vizita recenta a ministrului american al apararii, Donald Rumsfeld, in Rusia, Ucraina si Azerbaidjan nu pare a fi deloc intamplatoare. In cele doua zile in care s-a aflat in Ucraina, Rumsfeld a discutat cu omologul sau, Evgheni Marciuc, care a declarat ca soldatii ucraineni aflati in prezent in Irak vor fi inlocuiti cu un alt contingent, risipind astfel orice speculatie referitoare la retragerea trupelor acestei tari din zona de lupta. De mentionat insa ca Ucraina este tara cu cea mai mare prezenta militara in Irak dintre tarile care nu sunt membre NATO. In plus, Rusia reprezinta unul dintre marile motive de ingrijorare ale SUA, cauzat de arsenalul nuclear al acestei tari, dar si de sprijinul pe care Moscova il acorda Iranului in dezvoltarea productiei nucleare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 15.04.2025, 14:20:01