Home În Lume Canicula italiana loveste in stabilitatea guvernamentala

Canicula italiana loveste in stabilitatea guvernamentala

DISTRIBUIŢI

Problemele domestice ale Italiei risca sa arunce in plina vara tara, care conduce in prezent destinele UE, intr-o noua criza guvernamentala. Daca in urma cu doar cateva saptamani premierul Berlusconi reusea sa tempereze pentru moment Liga Nordului, al carui lider Umberto Bossi ameninta cu retragerea din guvern daca planul sau de descentralizare administrativa nu va fi pus in practica, acum, stabilitatea coalitiei, formata din patru partide, este pusa in pericol de decizii care vizeaza chiar persoana premierului Berlusconi. Ministerul de Justitie a admis vineri un fapt deja cunoscut, dar pana la acel moment neoficial, si anume ca ancheta penala in care premierul italian era cercetat pentru frauda fiscala a fost blocata. Ca urmare, un subsecretar de stat de la ministerul cu pricina, Michele Vietti, membru al Uniunii Democrat Crestine (UCD), a protestat oficial fata de decizia ministerului din care face parte, crititicand foarte dur respingerea cererii adresta de catre procurorii din Milano de formare a unei comisii judiciare mixte italiano-americane ce ar fi urmat sa cerceteze felul in care trustul media aflat in proprietatea familiei Berlusconi a platit unele drepturi de difuzare pentru o serie de filme cumparate la mari case de productie americane. Desi inca nu exista informatii clare ca UCD se va retrage din guvern, numerosi reprezentanti ai acestui partid si-au exprimat sprijinul fata de Vietti si au contestat destul de zgomotos blocarea anchetei. Coalitia de dreapta cuprinde pe langa partidul Forza Italia al premierului si Uniunea Democrat Crestina, Liga Nordului, condusa de Umberto Bossi, si Alianta Nationala, al carui presedinte este vicepremierul Gianfranco Fini.

Ministrul italian de justitie, Roberto Castelli, a motivat blocarea anchetei prin intrarea in vigoare in urma cu o luna a unei legi ce acorda imunitate juridica sefilor primelor cinci institutii ale statului. Aceasta presupune ca cercetarea demarata de procurorii din Milano, in legatura cu o afacere de la inceputul anilor *90, va putea fi reluata abia cand Berlusconi va parasi fotoliul de presedinte al consiliului italian de ministri, adica in 2006, anul urmatoarelor alegeri legislative. Opozitia de stanga suspecteaza ca faptele de care este acuzat Berlusconi vor fi pana atunci prescrise si acuza in mod repetat faptul ca legea este neconstitutionala. Mai mult chiar, opozantii premierului spun ca anchetele penale preliminare nu intra sub jurisdictia legii, cat de constitutionala sau nu ar fi ea. De altfel, procurorii care deschisesera ancheta care il viza pe Berlusconi contesta si ei constitutionalitatea legii, care a intrat insa in vigoare, fiind promulgata de presedintele Ciampi.

-N-am vazut un crestin-democrat care sa demisioneze-

De data aceasta insa, criticile s-au extins, fiind preluate de catre partenerii din guvern, la numai o zi dupa ce politicile economice ale cabinetului italian de dreapta au fost dur atacate de oficialii bancii centrale si de catre influentii industriasi italieni, care au facut un portret destul de sumbru perspectivelor economiei din peninsula. Chiar daca este vorba doar de un oficial de rangul doi, demisia reprezentantului UDC ar putea atarna greu in balanta foarte sensibila a politicii italiene. Chiar daca o eventuala demisie nu ar fi urmata si de retragerea partidului sau din guvern, gestul lui Vietti ar redeschide inca o data intensele dezbateri legate de noile legi pe care le-a votat coalitia de centru-dreapta si care, intamplator sau nu, il favorizeaza in mod evident pe seful guvernului. Reactia acestuia la amenintarile cu demisia a fost in nota deja consacrata. -Ce demisie? Poate e din cauza caldurii, va asigur ca amenintarile nu sunt serioase-, a replicat Berlusconi, refuzand sa comenteze pe fond atitudinea aliatilor, al caror ultimatum pentru reluarea anchetei expira astazi. Atitudinea ministrului de justitie a fost si ea una ironica. -N-am vazut nici un crestin-democrat care sa-si dea demisia-, a comentat Castelli, insa nu exista multe argumente care sa indice ca seful cabinetului italian nu se teme de ceea ce ar putea urma astazi. Criza este cu atat mai neplacuta cu cat au nevoie de stabilitate mai mult ca oricand, pentru a duce la capat cu bine ambitiosul mandat european.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.