Home În Lume CE schimba regulile pactului de stabilitate in -zona euro-

CE schimba regulile pactului de stabilitate in -zona euro-

DISTRIBUIŢI

Abia reveniti din vacanta, responsabilii europeni s-au pus serios pe treaba. Dupa indelungi controverse cu marile puteri ale Uniunii Europene privind deficitul bugetar, Comisia a decis, in sfarsit, schimbarea regulilor de pana acum. In cadrul reuniunii de maine, de la Bruxelles, comisarul european pe probleme de finante, Joaquin Almunia, va face cunoscut noul plan menit sa ofere mai multa flexibilitate si sa mentina stabilitatea economica a celor 12 tari utilizatoare ale monedei unice.

Se asteapta doua mari schimbari ale actualului Pact de Stabilitate. In primul rand, noile reglementari vizeaza limita deficitului bugetar, de trei procente din Produsul Intern Brut (PIB) national. Acest lucru va avantaja, in principal, tari precum Franta si Germania, care s-au aflat in prim-planul disputelor din cauza depasirii repetate a limitelor impuse, Republica Federala incalcand, in acest an, pentru a treia oara consecutiv prevederile europene. Noile reglementari vor permite incalcarea limitei standard, insa conditionata de inregistrarea unei dezvoltari economice pe o perioada mai lunga de timp. Pe de alta parte, Bruxellesul intentioneaza sa modifice si termenul de scadenta impus statelor membre ale -zonei euro- in vederea reducerii deficitului bugetar. In prezent, o tara care incalca regulile pactului de stabilitate are la dispozitie patru luni pentru a crea un plan de ameliorare bugetara si un an pentru punerea acestuia in aplicare.

Cu toate acestea, CE nu va pierde din vedere datoriile curente, precum si pe cele viitoare, inainte de a actiona asupra statelor responsabile pentru incalcarea regulilor. Spre exemplu, daca o tara are un nivel scazut al datoriilor si se mentine asa, atunci acesteia i se va permite sa depaseasca mai mult limita deficitului bugetar. La polul opus se afla tarile care se numara printre marii datornici, acestora urmand a li se impune mentinerea unui surplus bugetar.

Prin noile masuri, Almunia, care va ramane in functia actuala si in viitoarea Comisie, intentioneaza sa mentina sub control strict finantele europene si asigurarea continuarii eforturilor de disciplina bugetara a statelor care au aderat la moneda euro si dupa ce Jose Manuel Durao Barroso va prelua functia de sef al executivului comunitar, la 1 noiembrie. -Exista riscul ca, daca membrii Comisiei nu vor tine in frau situatia, guvernele tarilor UE sa preia responsabilitatea reformelor-, a subliniat Almunia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.