Cei aproximativ 650.000 de cetateni cu drept de vot din republica separatista s-au prezentat ieri la urne, in cadrul alegerilor prezidentiale anticipate, pentru desemnarea succesorului fostului lider prorus, Ahmad Kadirov, ucis intr-un atentat comis la Groznii, pe 9 mai, in timpul ceremoniilor consacrate Zilei Victoriei. In cursa pentru fotoliul prezidential au intrat sapte candidati, favoritul numarul 1 fiind Alu Alhanov, actualul ministru cecen de interne. Victoria candidatului sustinut de Kremlin, Alu Alhanow, pare a fi deja sigura, afisele electorale din capitala cecena fiind mai mult decat graitoare, prin imaginile cu presedintele rus, Vladimir Putin, care ii strange mana calduros.
Lema Turpalow, redactor la unicul ziar independet din Groznii, a intarit ipoteza privind -cartile deja jucate-, aratand cum din cei sapte candidati ramasi in cursa prezidentiala, doar putini sunt cunoscuti, o dovada in plus ca Alhanow nu ar fi avut rivali de temut. Mai mult, candidatii cu sanse de castig au fost eliminati din timp. Un exemplu bun ar fi Malik Saidullajew, om de afaceri din Moscova, care ar fi detinut cele mai bune sense sa iasa victorios la scrutinul de ieri, dar care a fost exclus din cursa prezidentiala inca din luna iulie.
Pe fondul amenintarilor separatistilor, condusi de Aslan Masadov, precum ca vor boicota scrutinul si ca il vor ucide pe noul conducator al republicii din Caucaz, considerand alegerile un spectacol, punctul de maxima importanta in organizarea alegerilor prezidentiale l-a reprezentat asigurarea securitatii. Toate obiectivele importante din Cecenia s-au aflat sub paza, iar 15.000 de reprezentanti ai fortelor de ordine au patrulat pe strazi. Scrutinul prezidential a fost monitorizat de observatori din cadrul a peste 20 de organizatii internationale. Desi, initial, anuntase ca nu trimite un reprezentat pentru monitorizarea alegerilor, OSCE a decis sa fie reprezentata de un delegat in Cecenia. Totusi, amenintarea este cat se poate de reala, date fiind recentele operatiuni ale rebelilor, dar si asasinarea lui Ahmad Kadirov de catre separatistii lui Masadov.
Alegerile s-au desfasurat intr-un climat tensionat, dupa dubla catastrofa aeriana, soldata cu 90 de morti si provocata probabil de un dublu atentat sinucigas. Autoritatile au anuntat ca au descoperit urme de explozibili la locul prabusirii ambelor avioane si pe trupurile a doua pasagere avand nume cu rezonanta cecena. Valul violentelor va marca fara indoiala si in continuare republica din Caucaz, cecenii traind o teama permanenta.
In acest context, Consiliul Europei a solicitat guvernului de la Moscova sa initieze un dialog cu republica separatista Cecenia, data fiind inrautatirea starii de spirit a populatiei, in ultimele sase luni. Probabil ca si din acest motiv, liderul rus, Vladimir Putin, l-a invitat pe omologul sau francez, Jacques Chirac, dar si pe cancelarul german, Gerhard Schroder, la Soci, unde se afla in vacanta, pentru o intalnire de doua zile, pe 30 si 31 august. Printre subiectele cu prioritate pe agenda discutiilor se afla problemele cruciale internationale ale momentului, precum razboiul din Irak, situatia din Caucaz, conflictul din Transnistria, Osetia de Sud, Georgia, dar si Cecenia.
Tentativa
Un barbat a declansat, ieri dimineata, explozibilul pe care il avea asupra sa in fata unei sectii de votare din Groznii, fara a provoca insa si alte victime, potrivit unui anunt al presedintelui Comisiei Electorale cecene, Abdul-Kerim Arsahanov. Bomba, ascunsa intr-un pachet, a explodat in mainile barbatului, care a incercat sa o plaseze in sectia de votare si sa fuga. Politistii care supravegheau zona au vrut sa verifice continutul pachetului suspect, dar barbatul s-a speriat si, in incercarea de a scapa de fortele de ordine, a detonat dispozitivul.