Demisia lui Vladimir Spidla, atat din functia de sef al executivului, cat si de presedinte al Partidului Social Democrat, pare sa fi deschis calea spre victorie unuia dintre cei mai populari politicieni din Cehia, Stanislav Gross. La doar 34 de ani, Gross ocupa primul loc in topul posibililor succesori ai lui Spidla, devenind astfel cel mai tanar premier european. Fost conductor de tren, descris mai tarziu ca -print al coroanei- social-democrate, Gross a beneficiat de o ascensiune politica rapida, ajungand ministru de interne si numarandu-se printre criticii vehementi ai fostului premier. Cu toate acestea, tanarul lider social-democrat este o enigma, imaginea sa fiind invaluita in mister.
Dar cine este de fapt acest Stanislav Gross? Nascut la Praga, la 30 octombrie 1969, a lucrat ca mecanic de tren, pentru ca mai tarziu sa devina absolvent al Facultatii de Drept. Gross si-a inceput cariera politica in aripa tanara a gruparii social-democrate, in 1990, carismaticul actual ministru ceh fiind un impatimit al muncii. Potrivit analistilor, acesta este un conducator talentat, un negociator fara egal si, cel mai important, un om obisnuit. Este singurul ministru din fostul executiv pe care Spidla l-a pastrat, in urma venirii sale la putere, in 2002.
Desi considerat de majoritatea politicienilor cehi ca -erou al clasei muncitoare-, Stanislav Gross este foarte sociabil, presa vazandu-l drept -o companie placuta, genul de om care ti-ar placea sa te insoteasca intr-un club sau un pub-, in contrast cu cerebralul Spidla, istoric si arheolog la randul lui. Ca ministru de interne, Gross a venit in intampinarea dorintelor cetatenilor, anihiland retele de traficanti, organizand diferite raiduri, in urma carora au fost arestati violatori, criminali, dar si detinatorii caselor de toleranta care functionau ilegal. De cele mai multe ori, actiunile conduse de ministrul ceh s-au incheiat in miez de noapte, de fiecare data Gross fiind prezent in fata jurnalistilor curiosi.
Insa ar fi fost imposibil ca imaginea -printului- social-democrat sa ramana nepatata. Gurile rele spun ca acesta ar fi fost implicat in diverse scandaluri. -Poate sa aiba el o figura draguta, insa, din pacate, are o inclinatie spre clientelism-, a afirmat deputatul Vlastimil Tlusty, liderul opozitiei civic-democrate. Oricum, cei mai multi il vad pe Gross un singuratic, pentru care doar familia are importanta majora. Din putinele informatii puse la dispozitia opiniei publice, referitoare la viata personala a lui Stanislav Gross, rezulta ca acesta ar fi la a doua casatorie, sotia sa, Sarka, lucrand ca distribuitor de produse cosmetice, iar impreuna au doua fiice.
Interesant este ca nici cei apartinand anturajului lui Gross nu pot da foarte multe detalii despre acesta. Intrebati de ziaristi daca pot povesti vreo istorioara mai picanta care sa il aiba ca protagonist pe Gross, singurul care a avut ceva de spus a fost Surnak, un coleg social democrat. Acesta si-a amintit ca, in timpul unei intrevederi oficiale, lui Gross i s-a rupt un nasture. -In timpul discutiilor a reusit sa-l coase singur. Altii nu ar fi procedat asa.-, a povestit Surnak. Oricum, o asemenea atitudine nu poate sa-i aduca lui Gross decat laude.
Totusi, sociabilitatea si modestia sunt necesare, dar nu suficiente pentru functia de sef al executivului. Analistul politic Bohumil Dolezal, fost consilier al premierului Klaus, in 1990, crede ca Gross se va supune multor compromisuri lipsite de scrupule, din dorinta lui arzatoare de a le face tuturor pe plac. -Un prim-ministru trebuie sa urmeze principii stricte. Nu stiu nimic despre principiile lui Gross si in aceeasi situatie sunt majoritatea cehilor-, a afirmat Dolezal.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 06.04.2025, 06:24:22