Justiția europeană a anulat joi pentru viciu de procedură înregistrarea mișcării palestiniene Hamas pe lista UE a organizațiilor teroriste, menținând însă înghețarea activelor organizației în Europa, informează AFP și Reuters.
Instanța UE a precizat că această anulare „nu implică nicio apreciere de fond cu privire la problema calificării mișcării Hamas ca grup terorist”. Uniunea Europeană a înscris Hamas pe lista sa neagră în decembrie 2001.
Sesizată de Hamas, instanța din cadrul Curții europene de justiție a afirmat că includerea acesteia pe listă nu se bazează pe o analiză a faptelor examinate și reținute în deciziile autorităților naționale competente, ci pe acuzații provenite din mass-media și internet.
„Cu toate acestea, poziția comună și jurisprudența necesită ca baza factuală a unei decizii” de acest tip să se bazeze „pe elemente concret examinate și reținute în deciziile autorităților naționale competente în sensul acestei poziții comune”, a afirmat Tribunalul Uniunii Europene.
Totodată, instanța a afirmat că menține efectele măsurilor pentru a se asigura că orice posibilă viitoare înghețare a fondurilor va fi eficientă.
Potrivit DPA, hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), principala instanță a UE, în următoarele două luni.
Tribunalul nu a acceptat în decizia sa contra-argumentul prezentat de Hamas. Potrivit curții, gruparea a susținut că nu poate fi înscrisă pe o listă cu organizații teroriste „pentru că a fost un guvern ales în mod legitim”.
Uniunea Europeană a creat lista sa cu organizații teroriste după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA. Pe listă s-a aflat inițial aripa militară a Hamas, înainte de includerea și a aripii sale politice în septembrie 2003.
Din aceleași motive de procedură ca în cazul Hamas, Curtea Europeană de Justiție a retras în octombrie 2014 mișcarea separatistă Tigrii pentru Eliberarea Eelamului Tamil, menținând și în acest caz înghețarea activelor sale.