Trăiește (probabil) printre noi, dar nu mai știm nimic despre el de mai bine de zece ani. Și totuși, o ispravă de-a sa a răvășit și traumatizat acest început de secol mai cumplit ca multe altele: evenimentele groaznice de la 11 septembrie 2001. Lecția lor n-a fost încă însușită. Dar nici cu instigatorul lor (sau nu, după unii) lucrurile nu sunt mai clare. În românește, oscilăm până și când e să-i scriem numele: Bin Laden, ca în engleză, sau Ben Laden, ca în franceză. Fotografiile lui, nu prea multe, sunt binecunoscute. Una dintre ele, cea mai răspândită, cu turban alb și barbă, datează din 1998. Așadar, de 12 ani, răstimp suficient pentru ca înfățișarea să i se fi schimbat până într-atâta încât să fie și mai greu de recunoscut. Se presupune că trăiește într-o zonă cu triburi, care nu prea au de-a face cu restul lumii, chit că ne globalizăm cu toții. Dar dacă mai e activ, „terorist“, dacă mai trăiește, în ultimă instanță, greu de spus. America a pus un preț supraatractiv pe capul lui, dar nimeni n-a reușit, sau n-a îndrăznit, să onoreze oferta.
Ce-i de făcut? Periculos rămâne cel-mai-căutat-ins-de-pe-Terra și dacă acționează, stânjenitor, și dacă nu-și mai face simțită prezența. Din acest impas se încearcă acum a se ieși, între altele, și prin „actualizarea“ pe computer a chipului său. Chestiune de siguranță națională, de altfel, pentru Statele Unite, care au încredințat-o spre rezolvare serviciilor secrete. Jos turbanul, pus păr, albit barbă, riduri în plus și tot ce mai trebuie. Dar ce acoperământ capilar să-i aplici (în treacăt fie spus, dacă a chelit sau se rade pe cap?). Părul politicianului spaniol Gaspar Llamazares din partidul de stânga Izquierda Unida li s-a părut cel mai potrivit experților de la FBI. Omul se simte mai mult decât ofensat, se simte în pericol: „Securitatea lui Bin Laden nu e în primejdie, dar nu și securitatea mea“.
Nici securitatea națională sau măcar orgoliul de superputere ale Americii nu sunt în situația cea mai confortabilă. Oricum, e jenant. Cea mai proaspătă veste despre cel atât de căutat este din 6 decembrie 2009, când șeful Pentagonului, Robert Gates, a recunoscut, cu sinceritate, că autoritățile militare americane nu mai au, de ani de zile, vreun indiciu în ce privește locul în care ar sălășlui respectivul. După 2001, doar patru înregistrări video cu el, ultima (din 7 septembrie 2007) îndoielnică, și câteva înregistrări audio, și ele discutabile. Cum să gestionezi atunci relația cu „inamicul nr. 1 al SUA“? Iar problema nu e atât insul Bin Laden, cât fenomenul Bin Laden. De ce apar Bin Ladenii și cum poate fi anihilat, înlăturat, preîntâmpinat acest proces?
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane