Home În Lume Chirac, colaborator al regimului Milosevici?

Chirac, colaborator al regimului Milosevici?

DISTRIBUIŢI


Presedintele francez Jacques Chirac a negociat in secret o intelegere prin care sa il protejeze pe generalul sarb Ratko Mladici in 1995, in timpul razboiului din Bosnia, acuzat pentru cele mai mari atrocitati comise dupa al doilea razboi mondial. Acuzatia a fost adusa de cotidianul britanic -Daily Telegraph-, care citeaza un document ajuns in mainile procurorilor tribunalul de la Haga, care urmeaza sa il judece pe fostul general sarb bosniac, mana dreapta a liderului sarbilor bosniaci Radovan Karadzici, care inca se ascunde cu succes de fortele ONU.

Potrivit probei pe care o citeaza cotidianul englez, presedintele Chirac este acuzat ca ar fi sabotat extradarea generalului Mladici, care ar fi trebuit sa faca fata acuzatiilor de genocid, pentru rolul determinant pe care se presupune ca l-a jucat in exterminarea musulmanilor bosniaci in 1995. Schimbul ar fi constat in predarea a doi piloti francezi care erau tinuti ostatici de 14 saptamani de sarbii bosniaci dupa ce avionul de lupta in care se aflau se prabusise langa Sarajevo. Acuzatia, calificata drept -zvon- de catre Paris, ar fi continuta intr-un document care reprezinta un transcript al unei convorbiri telefonice intre fostul presedinte sarb Zoran Lilici si comandantul fortelor armate sarbe din Belgrad. Procurorii spun ca Lilici explica in acel moment ca generalul Mladici va fi scutit de extradare dupa acordul de la Dayton, care a pus capat razboiului din Bosnia, chiar daca va fi acuzat de crime de razboi. -El nu va fi predat nimanui. Are garantii de la Chirac si Slobodan-, scrie in transcriptul respectiv. Mladici si Karadzici au -scapat- la acel moment, desi erau oficial cautati, din zona aflata sub control francez. Zoran Lilici, martor in procesul lui Milosevici, a confirmat acuratetea transcrierii, dar a refuzat sa confirme presupusa intelegere Chirac-Milosevici.

Documentul se presupune ca a ajuns in mainile judecatorilor de la serviciile secrete britanice sau americane, care au avut cel mai mare merit in interceptarea convorbirilor telefonice in timpul razboaielor din Balcani de dupa 1990.

Purtatorul de cuvant al presedintelui francez a negat orice implicare a lui Chirac, declarand ca -nu a existat nici o negociere pentru eliberarea celor doi piloti-. Politica Frantei a fost aceea de a lua o atitudine ferma impotriva lui Slobodan Milosevici si a aliatilor sai, a mai dorit sa declare oficialul francez. Printre diplomati, explica tot cotidianul britanic, exista ideea ca acuzatia i-ar face o mare nedreptate presedintelui francez, pentru ca acesta a jucat un rol important la nivelul elitei politice pentru a constientiza dimensiunile purificarii etnice pe care o practica regimul Milosevici, dupa ce i-a luat locul fostului presedinte Mitterrand, un fel de simpatizant al acestuia.

Anterior, Franta fusese acuzata de un post de televiziune olandez ca ar fi impiedicat lansarea unor atacuri impotriva fortelor conduse de Mladici, operatiuni care ar fi trebuit executate de un batalion olandez, aflat sub comanda franceza. Mai mult, tot cu acea ocazie a fost lansata ipoteza unei alte intelegeri cu Milosevici, insa Chirac a negat acuzatiile. In sprijinul acestei idei era citat un document NATO, inclusiv un fax trimis de un responsabil ONU secretarului general adjunct de atunci, Kofi Annan, in care primul se plange ca Milosevici are o intelegere cu Chirac astfel incat acesta sa il previna de atacurile aeriene ale fortelor ONU.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.