Republica Moldova seamana tot mai mult cu Troia, asa cum se prezenta ea dupa aducerea legendarului cal de lemn cu ajutorul caruia regatul antic din nord-vestul Asiei Mici a fost cucerit si devastat. Azi nu mai incape indoiala ca Vladimir Voronin e mai mult decat un comunist nostalgic. Fiecare zi ne aduce dovezi noi ca presedintele Republicii Moldova e o marioneta a Kremlinului, care are grija ca guvernarea PCRM sa se constituie, cat mai curand posibil, intr-un nou regim de ocupatie ruseasca a Basarabiei. Papusa Moscovei din sala moldoveneasca de spectacole politice are de jucat un rol foarte precis. Menirea ei e sa perpetueze prezenta Rusiei in acest teritoriu. Tocmai de aceea, toate manevrele politice ale noii puteri comuniste urmaresc cu preponderenta doua obiective. Mai intai, ea isi propune indepartarea si izolarea treptata a Republicii Moldova de Europa. Mai apoi, comunistii au obligatia sa alipeasca Republica Moldova la Uniunea Rusia – Belarus. Dar nu este vorba de o simpla transformare a unui tandem politic intr-o troica. Rusii nu doresc ajustarea mecanica a Chisinaului la axa Moscova – Minsc. Ei cer, se pare, ca in Uniunea Rusia – Belarus sa vina nu unul, ci trei subiecti de drept. Este vorba, fireste, de Chisinau, Tiraspol si Comrat, care urmeaza sa se alieze cuplului celor doua tari slave sub cuvertura unui fantomatic stat comun.
De ce staruie Kremlinul asupra unui atare mod de integrare? Simplu. El nu crede ca actuala orientare proruseasca a Chisinaului e batuta in cuie. Republica Moldova e o tara cu o cultura, mentalitate si istorie preponderent romanesti. Iata de ce maine lucrurile aici ar putea sa ia o alta turnura. Avand in vedere toate acestea, Kremlinul ar vrea sa incorporeze Transnistria si Gagauzia ca pe niste entitati distincte, care, in caz de forta majora, ar avea dreptul sa abandoneze statul comun si, concomitent, sa ramana pe orbita intereselor geopolitice rusesti.
Acesta e planul Moscovei si presedintele Republicii Moldova transpira tare pentru a-l indeplini. Nu intamplator, chiar a doua zi dupa intrevederea cu Vladimir Voronin, seful administratiei de la Tiraspol a decretat emiterea unor noi pasapoarte pentru cetatenii Transnistriei. Vrand-nevrand, ma bate gandul ca presedintele Republicii Moldova, semnand in ajun un acord prin care au fost legalizate o serie de acte din stanga Nistrului, a urmarit deliberat sa recunoasca valabilitatea noilor buletine de identitate emise de regimul separatist. Acest lucru dovedeste ca noua putere de la Chisinau a acceptat planul rusesc de federalizare a Republicii Moldova. Este de retinut si crearea la Chisinau a unei comisii parlamentare, in frunte cu Vadim Misin, care se va ocupa de armonizarea legislatiei si a Constitutiei Republicii Moldova in problemele ce tin de statutul special al Gagauziei. La prima vedere, aceasta afacere politica pare una absolut nevinovata. Intr-adevar, o serie de acte, adoptate de Adunarea Populara a Gagauziei, vin in contradictie cu Legea Suprema, dar si cu alte norme juridice valabile pe teritoriul Republicii Moldova. Ar fi bine, deci, sa fie chemati la ordine cei care nu respecta Constitutia. Numai ca vom constata ca la mijloc e cu totul altceva. Creand comisia respectiva, Parlamentul Republicii Moldova se conformeaza, in fond, unei presiuni exercitate de Adunarea Populara a Gagauziei. Recent, aceasta din urma a votat un document simptomatic. Comratul cere, fara echivoc, modificarea Constitutiei si a legislatiei Republicii Moldova de asa maniera ca acestea sa corespunda legislatiei gagauze! Pretentia Gagauziei, docilitatea Chisinaului, precum si conlucrarea in taina a celor doua parti demonstreaza ca toata aceasta vanzoleala face parte din aceeasi conjuratie care urmareste dezmembrarea Republicii Moldova in trei subiecti de drept. Acestia din urma vor trebui ulterior sa adere fiecare in parte la Uniunea Rusia – Belarus sub acoperirea formala a unui utopic stat comun. Astfel, dezmembrarea Republicii Moldova, care este astazi un fapt incontestabil, dar ilegal, va capata, in sfarsit, legitimitatea mult ravnita de separatisti.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 08.04.2025, 12:24:37