Home În Lume CIA, vinovata sau nu?

CIA, vinovata sau nu?

DISTRIBUIŢI

Un raport al Comisiei pentru informatii din cadrul senatului american, publicat ieri, arunca toata vina atacarii Irakului pe umerii CIA, exonerand de orice vina Casa Alba. Documentul il acuza pe fostul director al CIA, George Tenet, ca a facut o -gramada de greseli- in colectarea si analizarea informatiilor. Casa Alba nu poate fi invinuita pentru faptul ca a crezut rapoartele agentiei, sustine raportul. Cu toate acestea, se pare ca senatul nu reuseste sa ajunga la o singura concluzie legata de vina greselilor din razboiul impotriva terorismului, pornit cu atata ardoare de presedintele George W. Bush, dupa atacurile de la 11 septembrie. Un influent senator democrat a acuzat administratia Bush ca intretine in continuare impresia ca a existat o legatura intre reteaua terorista Al-Qaida si regimul lui Saddam Hussein, in pofida absentei unor probe credibile furnizate de CIA.

Exagerare

Carl Levin (foto mijloc), membru al Comisiei pentru informatii din senat, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca un nou document al CIA demonstreaza ca vicepresedinele Dick Cheney, precum si presedintele George W. Bush au -exagerat- informatiile furnizate de serviciul secret american cu privire la relatiile dintre Al-Qaida si fostul presedinte irakian.

CIA a indicat, intr-o scrisoare adresata senatorului american, ca nu exista -informatii credibile- care sa ateste intalnirea dintre Mohammed Atta, considerat principalul artizan al atentatelor de la 11 septembrie 2001, si un responsabil al serviciilor secrete irakiene, la Praga, in aprilie 2001.

Printre altele, fostul agent irakian, aflat in prezent in custodia fortelor americane, neaga ca l-ar fi cunoscut pe Mohammed Atta, potrivit CIA. De asemenea, agentia americana considera ca sursa care a furnizat informatia despre presupusa intalnire a celor doi este putin credibila.

Intalnirea a fost mentionata, in repetate randuri, de Dick Cheney, ca o proba a colaborarii dintre Al-Qaida si Saddam Hussein, inaintea atentatelor din septembrie 2001, a subliniat Carl Levin. El a reamintit ca Cheney a afirmat, la 9 decembrie 2001, ca -aceasta intalnire a fost confirmata-.

-Ultima dezvaluire a CIA indica faptul ca administratia Bush, si nu agentia, a exagerat legaturile dintre Saddam Hussein si Al-Qaida-, a precizat Levin.

Democratii acuza

Asa cum este firesc in plina campanie electorala, echipa de campanie a candidatului democrat la Casa Alba, John Kerry, a criticat politica antiterorista a administratiei Bush, declarand ca aceasta nu a reusit -sa implementeze cele mai elementare masuri- pentru apararea tarii.

Democratii au facut aceasta declaratie in raspuns la anuntul secretarului pentru securitate interna, Tom Ridge, care, joi, a anuntat ca dispune de informatii -credibile-, potrivit carora reteaua Al-Qaida pregateste un atentat de anvergura in Statele Unite in timpul campaniei prezidentiale. Rand Beers, consilierul lui Kerry pentru securitatea nationala, a criticat, intr-un comunicat, faptul ca administratia Bush nu a aplicat un sistem coordonat de combatere a terorismului care sa reuneasca FBI, CIA si alte agentii de informatii. -Au fost incapabili sa aplice cele mai elementare masuri pentru apararea tarii si nu au nici o strategie pentru a determina cea mai buna modalitate de a proteja tara de amenintarile teroriste la care suntem expusi si nici pentru a defini etapele de evitare a riscului-, a declarat Beers.

Bush dezertorul

Documentele militare care ar dovedi ca actualul presedinte americane, George W. Bush, nu este un dezertor, care dateaza din urma cu peste 30 de ani, au disparut, a declarat, pentru -The New York Times-, un responsabil al Pentagonului. Ziarisii americani au aflat ca Bush ar fi dezertat, pentru trei luni, in 1972, pe vremea cand efectua serviciul militar in Alabama. Ei au cerut confirmare de la Pentagon, iar oficialii au raspuns ca dosarul lui Bush din acea perioada a fost distrus, alaturi de altele, in 1997, cand oficiul financiar a hotarat sa topeasca microfilmele deteriorate. Intre acestea s-au aflat si documentele care atestau ca actualul presedinte nu a avut nici o problema cu armata. In 1969, Bush s-a antrenat pentru a deveni pilot, iar in mai 1972 s-a mutat in Alabama pentru a lucra in cadrul unei campanii politice, timp in care a a fost incadrat ca militar. Insa martori afirma ca acesta a disparut din garnizoana timp de cateva luni, ceea ce, legal, ar fi putut fi considerat dezertor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.