Home În Lume Cine l-a ucis pe Kennedy?

Cine l-a ucis pe Kennedy?

DISTRIBUIŢI

CIA, mafia, KGB, vicepresedintele de atunci Lyndon Johnson, Kennedy insusi, Fidel Castro: teoriile conspiratiei sunt nenumarate si continua sa faca valuri si la patru decenii dupa ce al 35-lea presedinte al Statelor Unite a fost impuscat in centrul orasului Dallas, in mijlocul agentilor de securitate si sub privirile a 200.000 de curiosi. Era 22 noiembrie 1963, ora 12.30.

Oficial: Oswald, asasin

Varianta oficiala, ce a ramas batuta in cuie de zeci de ani, il indica pe asasin in persoana lui Lee Harvey Oswald, un fost puscas marin in varsta de 24 de ani, despre care se spune ca ar fi avut legaturi cu CIA si chiar KGB. Raportul Comisiei Warren, dat publicitatii la un an dupa moartea lui JFK, sustine ca Oswald a planuit si executat totul singur, de la etajul sase al unui imobil din zona. Rezultatele unor simulari pe calculator comandate anul acesta de posturile americane de televiziune ABC si Court TV vin in sprijinul acestei teorii.

Incoerentele raportului Warren si numeroasele detalii ramase neclarificate, ca si imposibilitatea de a gasi un singur raspuns la intrebarea -De ce Kennedy?- au dat nastere insa unor speculatii dintre cele mai diverse si complicate, majoritatea axate pe ideea unui complot indreptat impotriva unui presedinte altfel extrem de popular, un model, alaturi de sotia sa, Jacqueline, si cei doi copii, pentru familia americana. Extrem de suspecta a fost arestarea lui Oswald, la circa o ora dupa asasinat, si uciderea acestuia, doar 18 ore mai tarziu, de catre un patron de localuri deocheate, Jack Ruby, cunoscut pentru legaturile sale cu mafia, care a murit in mai putin de un an in inchisoare, de cancer, si a carui explicatie – ca a facut-o pentru a o scuti pe Jacqueline de durerea unui proces – nu a convins pe nimeni.

Teoriile conspiratiei

O prima teorie ii are ca protagonisti pe membrii agentiilor guvernamentale – CIA, FBI, serviciile secrete -, nemultumiti de politica lui Kennedy, in special de esuarea debarcarii din -Golful porcilor-, in 1961, ce ar fi trebuit sa conduca la rasturnarea regimului lui Castro. Tot politica i-a adus dusmani presedintelui in randul extremistilor de dreapta, care il acuzau de simpatii de stanga, data fiind pozitia sa de compromis in chestiuni precum momentul crizei rachetelor, la inceputul anilor *60, dar si in randul comunistilor. Aici intervine o alta varianta, potrivit careia ucigasul ar fi fost presedintele cubanez Fidel Castro. Nici mafia nu putea lipsi: nemultumita de campania declansata de JFK impotriva lor, de lipsa de recunostinta a acestuia dupa ce il ajutasera sa ajunga la putere in 1960, reprezentantii -Caracatitei- au organizat eliminarea sa, sustin adeptii acestui scenariu.

Idei mai exotice, potrivit carora adevaratul Oswald si-ar fi imprumutat identitatea CIA sau KGB, pentru a fi folosita in diverse operatiuni de spionaj, au condus la exhumarea acestuia, in 1981, dar fara nici un rezultat. Teoria oficiala a Comisiei Warren a fost temporar contrazisa in 1976, cand o comisie a Camerei Reprezentantilor a ajuns la concluzia ca au existat cel putin doi ucigasi, pe baza demonstratiei ca ar fi fost patru, nu trei impuscaturi si ca tipul armei si lipsa de vizibilitate nu i-ar fi permis lui Oswald mai mult de trei.

Glontul magic

Pe aceeasi linie, s-a demonstrat, neoficial, dupa directia in care a fost impinsa partea superioara a corpului presedintelui in momentul impactului mortal, ca cel putin un glont a fost tras din fata limuzinei cu sase locuri in care se aflau cuplul prezidential, senatorul John Connally cu sotia si doi agenti speciali. Cladirea din care se spune ca ar fi actionat Oswald era pozitionata in spatele autovehiculului. Slab argumentata la nivel oficial a fost si teoria glontului magic, care venea in sprijinul existentei a doar trei impuscaturi, si potrivit caruia un singur glont l-ar fi lovit pe Kennedy in gat, ar fi iesit prin partea din fata, dupa care l-ar fi ranit grav pe senatorul Connally intrand prin spate, atingandu-i o vertebra, iesind in regiunea pectorala pentru a-l rani din nou, de data aceasta la incheietura mainii si a intra in coapsa piciorului drept de unde a fost extras intreg de medici. Traseul extrem de ciudat al proiectilului a fost explicat prin faptul ca, in momentul impactului, senatorul, care statea in fata presedintelui si putin mai jos decat acesta, se intorsese catre acesta pentru a vedea ce se intampla. Era imediat dupa ce primul glont lovise coloana prezidentiala.

A fost mana lui Johnson?

Rezultatele Comisiei Warren au fost si sunt in continuare aprig contestate, pentru ca grupul de ancheta a fost format la initiativa vicepresedintelui Lyndon Johnson, care a preluat automat conducerea la Casa Alba dupa asasinat, dar si pentru ca unii dintre membrii sai, precum un fost director al CIA, erau vazuti drept dusmani de moarte ai lui Kennedy. Egoist, obsedat de putere, gata sa plateasca oricat pentru a ajunge presedinte, texanul Johnson este considerat in unele cercuri asasin al lui JFK, cu ajutorul marilor industriasi ai petrolului american si al complexului militaro-industrial ce voia sa profite de pe urma razboiului din Vietnam, caruia Kennedy se pregatea sa ii puna capat. Vinovatia lui Johnson – a fost de altfel unul dintre cei care au profitat cel mai mult de pe urma mortii lui Kennedy – nu a putut fi probata, in pofida unei anchete uriase, care a implicat membri ai politiei, FBI si serviciilor secrete care au realizat nu mai putin de 27.000 de interviuri, comprimate in 26 de volume si mii de documente, fara a reusi sa convinga ca varianta oficiala este si cea adevarata.

Sinuciderea – varianta exotica

Ipoteze mai putin credibile fac trimitere la viata nu tocmai model a presedintelui, dezvaluita ulterior (legaturile cu prostituate, amantele sale, relatiile cu mafia) si merg pe ideea unui asasinat ordonat din gelozie de fostul sot al lui Marilyn Monroe. Nu poate fi trecut cu vederea nici scenariul potrivit caruia Kennedy, care suferea de maladia Addison, o tulburare hormonala letala, si-ar fi inscenat sinuciderea pentru a ramane in istorie altfel decat un invalid, distrus de propria sa fiziologie.


O familie blestemata

La numai trei ani de la moartea lui JFK, fratele mai mic al acestuia, Robert, era asasinat la Los Angeles, in timpul campaniei pentru nominalizarea drept candidat al democratilor la presedintie. Cu mult timp inainte, in 1944, un alt frate al celor doi murise intr-o catastrofa aviatica, iar o sora de-a lor isi pierduse viata intr-un accident similar, patru ani mai tarziu. Tragediile nu s-au oprit aici. O alta sora a fost internata intr-un spital de boli mintale. Ultimul frate al defunctului presedinte, senatorul Edward Kennedy, si-a ruinat sansele de a ajunge presedinte dupa ce a fost implicat intr-un accident de masina in care se spune ca si-ar fi lasat pasagera, in varsta de 28 de ani, sa moara pe bancheta din spate. Aceasta a fost descoperita 10 ore mai tarziu.

Asa-numitul -blestem Kennedy- a mers mai departe: un nepot de-ai lui Edward Kennedy a fost acuzat de viol, apoi achitat. Iar altul a avut mari probleme cu drogurile. Cat despre mezinii familiei, fiul lui Robert, Michael, a murit intr-un accident de schi, iar David in urma unei supradoze. Iar in 1999, JFK junior, impreuna cu sotia si cumnata sa, si-au pierdut viata dupa ce avionul in care se aflau s-a prabusit in Atlantic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.