Home În Lume Cine nu e de acord cu Constitutia, afara din UE

Cine nu e de acord cu Constitutia, afara din UE

DISTRIBUIŢI

Acesta este mesajul pe care incearca sa-l transmita, voalat, presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi. Afirmatia a fost cuprinsa intr-un interviu acordat de Prodi unui important ziar din Irlanda, tara care va prelua de la 1 ianuarie presedintia UE. Cine nu va ratifica actul fundamental al Europei extinse, pare sa vrea sa spuna oficialul de la Bruxelles, nu poate ramane membru UE. Textual insa, el a explicat ca -trebuie gasita o solutie astfel incat o tara care nu adopta tratatul de ratificare sa le poata opri pe celelalte 24 din drum-. -Este evident. Este vorba doar de bun-simt-, spune Prodi.

-Cred ca este vorba despre o decizie atat de importanta, care nu poate fi luata imediat, dar, cu siguranta, nu putem ignora faptul ca, daca o tara spune -nu, nu, nu, nu-, inseamna sa este decizia sa de a sta deoparte. Nici nu este nevoie sa o excludem-, a afirmat Prodi. -Plasarea de bunavoie in afara UE- a tarii care respinge Constitutia ar fi, in spiritul celor spuse de Prodi, solutia logica. Textul trebuie ratificat de statele membre fie de catre parlamentele nationale, fie prin referendum national, si se asteapta ca unele state sa il respinga, ceea ce ar arunca practic Uniunea intr-o furtuna politica fara precedent. Sau, mai mult, spun scepticii, ar deschide cutia Pandorei.

Discursul sau pare legat, dincolo de momentul ratificarii de catre viitoarele 25 de state membre a Constitutiei europene, de insasi adoptarea ei. Nu mai departe de sfarsitul saptamanii viitoare este programat summitul la nivel inalt al UE dedicat finalizarii textului Constitutiei, pe fondul radicalizarii pozitiilor celor doua tabere adverse. In acest moment este inca neclara pozitia cu care se vor prezenta liderii celor 25 la acesta presupusa ultima runda de negocieri, iar interventia lui Prodi este vazuta de unii comentatori ca un avertisment fata de o eventuala tactica de a accepta textul la Bruxelles si de a nu-l sprijini mai departe in tara, astfel incat ea sa fie in final respinsa. Ar putea fi, asadar, vorba despre un alt fel de element de presiune pentru a grabi lucrurile.

Pe aceeasi tema fierbinte, ministrul german de externe, Joshcka Fischer, a lanst un nou avertisment statelor care se opun actualei formule a textului, care imparte puterea la vot in functie de numarul de locuitori ai fiecarei tari, eliminand astfel sistemul actual, care confera tarilor mici putere de decizie relativ egala cu a celor mari. Grupul celor mici, condus de Spania si Polonia, spune ca acest sistem trebuie sa ramana in picioare pana in 2009, pentru fi experimentat si in Uniunea extinsa, dupa care sa se decida daca se mentine sau nu pe termen lung.

Varful aisbergului in marea de negocieri il reprezinta tema orgolioasa a separarii apararii europene de NATO, asa cum a fost ea definita initial de axa Paris – Berlin. Tema urmeaza sa intre din nou pe masa de lucru a summitului european de saptamana viitoare, iar Statele Unite par sa o foloseasca deja ca element de negociere. Secretarul de stat american Colin Powell a declarat, ieri, la Bruxelles, inainte de o reuniune a sefilor diplomatiei din statele membre NATO, ca SUA nu vor accepta duplicarea structurilor existente in cadrul Aliantei. Casa Alba incearca sa obtina implicarea NATO in Irak incepand de anul viitor, avand asadar nevoie de aportul statelor UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.