Home În Lume Cine va conduce Guvernul Ungariei?

Cine va conduce Guvernul Ungariei?

DISTRIBUIŢI

Desi ar fi trebuit ca ziua de 20 august sa fie marcata de sarbatorirea Zilei Nationale, criza politica prin care trece Ungaria umbreste stralucirea focurilor de artificii si bucuria de pe chipurile cetatenilor. Aderarea la Uniunea Europeana pare sa nu le priasca noilor state membre, problemele interne, mascate pana la 1 mai, rabufnind acum spectaculos. Premierul maghiar, Peter Medgyessy, a renuntat la functie, din cauza neintelegerilor cu partenerii din Alianta Democratilor Liberi, demisie acceptata de formatiunea politica de care apartine, Partidul Socialist, care a ales sa pastreze coalitia si sa formeze un nou cabinet.

Problemele guvernamentale de la Budapesta s-au declansat dupa ce premierul Peter Medgyessy l-a demis din functie pe ministrul economiei, sustinut de partenerul politic al socialistilor. Mai mult, nemultumirile din sanul coalitiei, provocate de remanierea guvernului, au afectat si piata financiara, moneda nationala, forintul, cunoscand o depreciere importanta, de Ziua Nationala, in fata monedei comunitare, euro. Analistii politici si cei financiari au anticipat insa un compromis intre partenerii guvernamentali. Socialistii detin 178 de locuri in parlament si au nevoie de cele 20 de locuri ale Democratilor Liberi pentru a-si pastra majoritatea. Cu toate acestea, socialistii par sa fi gasit o solutie, dat fiind ca sunt deja vehiculate cateva nume, ca potentiali succesori ai fostului sef al executivului ungar.

Situatie de criza

Alianta Liberilor Democrati l-a dezavuat pe seful executivului, in urma faptului ca acesta l-a demis pe ministrul economiei, Istvan Csillag, numit de Liber Democrati, care detin patru portofolii ministeriale si 20 de mandate in parlament, din totalul de 386. Totusi, guvernul condus de Peter Medgyessy se afla de mai multe saptamani in criza, din cauza dezacordurilor legate de prioritatile pe care ar trebui sa si le stabileasca, data fiind noua postura a Ungariei, ca membra a Uniunii Europene.

Inainte de demisia lui Medgyessy, opozitia ceruse premierului si executivului sa se limiteze la asigurarea activitatilor curente pana la solutionarea crizei, liderii grupurilor parlamentare considerand ca guvernul nu trebuie sa ia decizii importante, mai ales in ceea ce priveste procesul de privatizare. Se pare ca Ungaria se confrunta cu cea mai grava criza politica, de la introducerea sistemului multipartit, in anii 1989-1990, coalitia de stanga incercand fara succes sa faca fata situatiei. Si partidul de opozitie FIDESZ a apreciat ca nu doar premierul Peter Medgyessy, ci si intregul executiv si toate programele guvernamentale au esuat. Antal Rogan, reprezentant al FIDESZ , a reamintit ca, la alegerile europene, electoratul a demonstrat ca si-a retras sprijinul acordat coalitiei guvernamentale.

Posibili succesori

Presedintele Partidului Socialist, Laszlo Kovacs, a subliniat ca formatiunea sa are deja un candidat pentru functia de premier, dar ca, inainte de a-l face public, asteapta rezultatul negocierilor cu Alianta Liberilor Democrati. Se pare ca exista trei propuneri in acest sens: Ferenc Gyurcsany, fostul ministru al sporturilor, preferat de filialele din provincie ale socialistilor, Peter Kiss, spre care inclina conducerea partidului, si candidata de compromis, Ildiko Lendvay, sefa grupului parlamentar. Totusi, cel mai vehiculat nume este cel al lui Peter Kiss, actualul sef al cabinetului premierului.

Kovacs a declarat ca identitatea candidatului va fi comunicata parlamentului pe 26 august, dupa negocierile cu Alianta Liberilor Democrati, urmand ca, pe 6 septembrie, legislativul sa se pronunte, printr-o motiune, in legatura cu numirea noului sef al executivului. Conducerea gruparii socialiste si-a exprimat regretul ca Peter Medgyessy a renuntat la functia de premier, insa -a decis sa profite, prin alegerea primului-ministru, de drepturile pe care le are in calitate de partid care a castigat alegerile din 2002 si care dispune de cel mai important grup parlamentar-.

Viitorul premier va pregati un program de guvernare pana la 6 septembrie, dar principala lui sarcina va fi sa continue activitatea actualului guvern. Potrivit liderului socialist, noului lider nu i se va contesta dreptul de a-si alege singur echipa, dar liberal-democratii vor avea dreptul de a numi candidati pentru anumite portofolii.

Semnificatii

Dupa 1990, s-a stabilit, in mod oficial, ca Ziua Nationala a Ungariei sa fie la 20 august, data cu o dubla semnificatie: proclamarea Republicii Ungare si ziua Sfantului Stefan, intemeietorul primului stat maghiar. Ungurii din toata lumea sarbatoresc la 20 august sanctificarea primului rege al Ungariei, Stefan, zis Cel Sfant. Acesta a avut meritul de a crestina triburile ungurilor in anul 1000. Pentru maghiarii din toate colturile lumii, aceasta este una dintre sarbatorile nationale de prima importanta. In afara de ziua de 20 august, alte doua date sunt celebrate, la nivel national: 23 octombrie si 15 martie, cand se comemoreaza eroii maghiari cazuti in timpul revolutiei de la 1848.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.