Home În Lume Conducere militara, administratie interimara, guvern democratic

Conducere militara, administratie interimara, guvern democratic

DISTRIBUIŢI

Intalnirea dintre presedintele american, George W. Bush, si premierul britanic, Tony Blair, de la Belfast a avut ca rezultat un plan in trei etape pentru viitorul Irakului, care va fi pus pe masa Natiunilor Unite, pentru aprobare. Realizat mai ales de partea britanica, planul prevede o trecere lina de la o conducere militara la o administratie irakiana interimara si apoi la un guvern reprezentativ. Este vorba despre prima schita concreta a Irakului post-Saddam, care pare sa intruneasca atat acordul Washingtonului si al Londrei, cat si al Natiunilor Unite.

Faza 1: Statele Unite si Marea Britanie vor fi insarcinate cu securitatea si comanda intregului Irak. Oficiul SUA pentru Reconstructie si Asistenta Umanitara (ORHA), sub conducerea generalului in rezerva Gay Garner, va administra utilitatile, infrastructura, serviciile medicale etc. In misiunea sa, Jay Garner va fi ajutat si de cetateni americani, dar si de irakieni, recrutati doar daca nu au avut nici o legatura in trecut cu Guvernul Saddam Hussein. Aceasta etapa ar putea dura cateva luni.

Faza a doua: In acest punct, Londra si Washingtonul ar dori ca Natiunile Unite sa preia rolul principal prin organizarea unei conferinte in Bagdad pentru numirea membrilor administratiei interimare irakiene. Aceasta administratie ar avea puteri executive si si-ar asuma, gradual, responsabilitatea aferenta unui guvern propriu-zis. Este important ca Natiunile Unite sa se implice in aceasta etapa a perioadei post-Saddam, pentru ca administratia interimara din Irak sa nu para o creatie a politicii americano-britanice. Washingtonul este insa pregatit sa aiba un rol important si in desemnarea noii administratii interimare: l-a trimis deja in Irak pe presedintele Congresului National Irakian, Ahmed Chalabi, care a negociat din exil cu americanii rolul sau in perioada post-Saddam. Aprobarea ONU este esentiala in aceasta faza si pentru ca ar deschide portile pentru ajutorul international oferit pentru reconstructia Irakului de catre Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare.

Faza a treia: Va dura cel putin un an pentru a pune in practica aceasta etapa, pentru ca un guvern irakian reprezentativ va fi greu de pus in practica. Pentru ca nu este vorba doar de organizarea de alegeri generale. Irakul va avea nevoie si de o Constitutie, de o legislatie, de o forta politieneasca proprie, de un sistem juridic, de libertate a presei.

Ce vrea si ce nu vrea ONU

Organizatia Natiunile Unite nu a dat un raspuns definitiv in legatura cu rolul pe care este dispusa sa si-l asume in Irak. A alcatuit insa o lista a aspectelor din perioada post-Saddam pe care le-ar putea gestiona. Dar a si subliniat problemele de care nu este dispusa sa se ocupe: nu doreste sa conduca sau sa administreze Irakul si nici sa asigure securitatea sa, tot asa dupa cum nu va legaliza niciodata un guvern irakian ales si pus in functie de americani. -Irakul nu este Kosovo sau Timorul de Est, pentru a justifica o administratie a ONU. La Bagdad exista personal calificat pentru a guverna. Si exista si o administratie publica ce functineaza destul de bine-, a subliniat secretarul general al ONU, Kofi Annan. Acesta considera ca modelul Afganistan este mai potrivit pentru Irak, Natiunile Unite fiind de acord sa organizeze un proces politic din care sa rezulte un guvern interimar. ONU ar putea gestiona si proiectele umanitare si de aparare a drepturilor omului in Irak, dupa cum si-a exprimat disponibilitatea de a forma juristi si politisti irakieni competenti.

Englezii confera unui sef de clan autoritate in Basra

Pana la oficializarea planului pentru perioada post-Saddam si pana ce ONU, Londra si Washington sa se puna de acord cu privire la modalitatea cea mai potrivita de administrare a Irakului, fortele britanice au proclamat deja Basra prima provincie irakiana care a trecut la faza postconflict. I s-a conferit autoritate unui sef de clan, iar acesta va trebui sa formeze un comitet compus din lideri locali. Numele acestuia nu a fost inca dat publicitatii, insa colonelul Chris Vernon, purtatorul de cuvant al fortelor britanice, a subliniat ca seful de clan a fost verificat si ca acesta are toate calitatile pentru misiunea care i-a fost incredintata. -Suntem incurajati de statura si autoritatea acestui seic-, a declarat ieri Chris Vernon de la baza din Kuwait City. Avand in vedere ca la Basra se petreceau ieri scene de jaf si de haos, desemnarea unei noi conduceri pentru acest oras era esentiala. -Populatia Basrei se revolta. Incercam acum sa stabilim securitatea in zona, apoi ne vom indrepta atentia si spre lege si ordine. Fortele britanice incearca sa pastreze ceea ce a mai ramas din politia irakiana-, a anuntat colonelul Chris Vernon. Decizia pe care au luat-o britanicii pentru Basra a fost mai intai adusa la cunostinta generalului in rezerva Jay Garner, omul pe care americanii l-au desemnat pentru administrarea intregului Irak.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.