Home În Lume Conventia Democrata, punctul de plecare pentru John Kerry

Conventia Democrata, punctul de plecare pentru John Kerry

DISTRIBUIŢI

Politicienii americani spun ca felul in care isi aleg presedintele este cel mai deschis si cel mai democratic din lume. Dar pentru un strain poate fi si cel mai greu de inteles. Cursa electorala se intinde in unele tari de-a lungul catorva saptamani, dar in Statele Unite candidatii la presedintie participa la un adevarat maraton presarat cu alegeri primare, conventii de partid si incheiat cu colegiul electoral. Conventiile partidelor sunt unul dintre cele mai importante evenimente in politica americana. Fiecare stat soseste la Conventie cu propriii delegati si pancarte aratand candidatul la presedintie pe care il sustin. Delegatii fiecarui stat il aleg, doar formal, pe castigatorul cursei, care devine astfel candidat la presedintie. In final, castiga candidatul cu cei mai multi delegati si, in mod firesc, el obtine si sprijinul rivalilor sai din partid. El isi alege apoi un partener candidat pentru functia de vicepresedinte. Dar totul nu este atat de simplu precum pare.

De ce conventii?

Conventiile sunt niste intruniri serioase, reflectand insa stilul american. Ele se desfasoara intr-o atmosfera de culoare si antren fara egal in lume. Concerte, baloane, majorete, palarii colorate, multe, multe steaguri, toate acestea vor fi intalnite la Boston, incepand de luni. Toate retelele nationale de televiziune, majoritatea ziarelor si agentiilor de stiri isi trimit aici cei mai experimentati reporteri. Unele manifestari sunt programate in functie de cele mai bune ore de audienta TV din Statele Unite, pentru ca milioane de cetateni sa poata vedea si auzi -in actiune- un proces important al formei lor democratice si de guvernare. La fiecare dintre conventii, spectatorii vad un drapel mare si o sala imbracata in steaguri, plina cu aproximativ 3.000 de delegati si supleantii lor. Acestia din urma nu voteaza, dar stau pregatiti pentru eventualitatea ca un delegat se imbolnaveste sau este absent. Pe langa rostul principal de a alege candidatii la functia de presedinte si de vicepresedinte, conventiile adopta o -platforma a partidului-, o declaratie a pozitiei partidului in privinta unor probleme politice, si imputernicesc comitetele nationale sa convoace o alta intrunire, peste patru ani. In prima zi este discursul de deschidere, primul pas important al Conventiei. Anul acesta, onoarea ii va reveni fostului presedinte american Bill Clinton, care va fi prezentat de senatorul democrat Hillary Clinton. In ziua a doua urmeaza validarea delegatilor care urmeaza sa voteze. Cea mai mare parte a lor a fost deja aleasa in conferintele sau alegerile primare din diferite state. In ziua a treia, Conventia se apropie de punctul culminant, alegerea candidatilor. Conform regulilor, acestia trebuie sa obtina majoritatea, adica mai mult de jumatate din voturi. Reprezentantul fiecarui stat este strigat de la tribuna si isi desemneaza candidatii. Ce rol joaca candidatii? Unul simbolic, ei nu apar in sala decat dupa nominalizare, cand sosesc impreuna cu sotiile si copiii, in aclamatiile delegatilor. Ultima zi a Conventiei, a patra, se incheie cu discursurile de acceptare a candidatilor, urmate de urcarea pe podium a liderilor partidului si a celor care nu au reusit, intr-o demonstratie de unitate.

Masuri de securitate

Conventia Democrata care incepe luni, 26 iulie, la Boston, este prima mare manifestare politica americana care sta sub semnul atentatelor din 2001. Amenintarea terorista si-a pastrat locul asupra americanilor, drept care masurile de securitate sunt fara precedent. Mai ales pentru ca, cu putin timp inaintea Conventiei, Casa Alba a justificat avertismentul lansat cu privire la riscurile comiterii unui nou atentat terorist pe teritoriul Statelor Unite prin preocuparea de a informa poporul american. -Responsabilitatea noastra cea mai importanta este protejarea poporului american. Iar atunci cand primim informatii credibile, care sugereaza ca Al-Qaida continua sa pregateasca un atac de anvergura impotriva americanilor, este important sa ii informam cu privire la acest lucru, si exact asta facem-, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Scott McClellan.

Reteaua terorista Al-Qaida pregateste un atac de anvergura pe teritoriul Statelor Unite, in perioada campaniei prezidentiale, a afirmat, la inceputul lui iulie, secretarul american pentru securitate interna, Tom Ridge, precizand ca nu detine informatii specifice legate de acest subiect.

Intrebat despre posibilitatea comiterii eventualului atentat in timpul conventiilor Partidului Democrat, la sfarsitul lunii iulie, la Boston, sau Partidului Republican, la sfarsitul lunii august, la New York, Scott McClellan a raspuns ca -au in vedere in special conventiile-.

-Am informat deja responsabilii celor doua campanii electorale, Kerry-Edwards si Bush-Cheney, cu privire la masurile de securitate care vor fi instituite in perioada desfasurarii conventiilor de la Boston si New York-, a adaugat el. Drept care, democratii au cerut ajutorul guvernului federal pentru asigurarea ordinii si sigurantei participantilor. Aproximativ 50.000 de politisti vor asigura perimetrul, iar inca de acum o luna, orasul Boston a fost -puricat- de materiale explozive. Pana si cosurile de gunoi au avut de suferit, ele fiind interzise pe strazile din apropierea Centrului de conferinte, unde se vor aduna democratii.

Criticarea adversarului

Daca la Conventie, John Kerry va avea un rol mai mult simbolic, cu o saptamana inainte de startul campaniei oficiale el a strabatut tara in lung si lat, iar candidatul pentru postul de vicepresedinte, John Edwards, a facut acelasi lucru. Si, asa cum era de asteptat, punctul principal al discursului sau politic a fost critica adusa actualului presedinte, republicanul George W. Bush.

Raspunzand raportului Comisiei de ancheta asupra atentatelor din septembrie 2001, echipa de campanie a candidatului democrat la Casa Alba, John Kerry, a criticat politica antiterorista a administratiei Bush, declarand ca aceasta nu a reusit -sa implementeze cele mai elementare masuri- pentru apararea tarii. Rand Beers, consilierul lui Kerry pentru securitatea nationala, a criticat, intr-un comunicat, faptul ca administratia Bush nu a aplicat un sistem coordonat de combatere a terorismului, care sa reuneasca FBI, CIA si alte agentii de informatii. -Au fost incapabili sa aplice cele mai elementare masuri pentru apararea tarii si nu au nici o strategie pentru a determina cea mai buna modalitate de a proteja tara de amenintarile teroriste la care suntem expusi si nici pentru a defini etapele de evitare- a riscului, a declarat Beers.

Imaginea Kennedy

In afara de imaginea fostului presedinte Bill Clinton, care nu este foarte bine privit de democrati din cauza scandalurilor in care a fost implicat, Conventia Democrata va sta -sub semnul Kennedy-. Imaginea clanului este reprezentata in special de senatorul Edward Kennedy, care va avea un rol foarte important la Boston. Democratii vor mai avea parte de tributul adus patriarhului familiei, Ted, de un memorial dedicat lui Rose Kennedy si de sublinierea asemanarii initialelor JFK – John F. Edwards. Majoritatea evenimentelor sunt programate a se desfasura la Biblioteca Kennedy din Boston, principalul bulevard unde sunt programate paradele se numeste John F. Kennedy, iar in fata Centrului Congreselor troneaza statuia fostului presedinte american. -Boston este un camin pentru familia mea-, spunea Edward Kennedy. Surprinzator este insa faptul ca familia Kennedy a rezervat nu mai putin de 100 de camere la un hotel din centrul orasului. Nepoata senatorului democrat, Maria Shriver, va asista la Conventie, in ciuda faptului ca sotul ei, actorul Arnold Schwarzenegger, este guvernatorul republican al statului California.

Vedetele Hollywood-ului si democratii

De aproape un secol, una dintre caracteristicile vietii publice americane este relatia dintre vedete si politica. Putine ceremonii de decernare de premii, de exemplu, nu au parte de cate o rabufnire din partea elitei cu vederi stangiste, care il critica pe presedintele Bush. Deloc surprinzator, asadar, ca pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale, au loc grupari de forte. In afara de Barbra Streisand, credincioasa de altfel mai vechilor sale convingeri, de partea taberei democrate s-au plasat deja Neil Diamond, Ben Stiller, Robert de Niro si Leonardo di Caprio. Si, adaugand o nota personala, actorul Ben Affleck a declarat despre John Kerry: -Il cunosc pe acest om-. De altfel, la Conventia de la Boston vor concerta, printre altii, si membrii trupei Red Hot Chili Peppers.

Unul dintre elementele cruciale ale sprijinului public exprimat de diverse celebritati este elementul financiar. La primul concert organizat in luna iunie de echipa care se ocupa de campania electorala a democratilor s-au strans cam cinci milioane de dolari pentru campania lui John Kerry.

Al doilea concert ar putea insemna cam tot atatia bani… In fond, si-au anuntat participarea, printre altii: Jon Bon Jovi, Mary J. Blige si formatia Dave Matthews. Mai e ceva in afara de bani… efectul proximitatii fata de cineva celebru in industria spectacolului. Alan Schroeder, autorul unei carti intitulate -Cum a preluat industria spectacolului Casa Alba-, spune, de exemplu: -John Kerry nu e Bill Clinton si asocierea cu acesti oameni ii permite sa beneficieze de o parte din stralucirea lor-.

John Kerry nu e singurul candidat prezidential care are de castigat in acest mod. George Bush senior a incercat sa isi infrumuseteze imaginea imprietenindu-se cu vedete de film ca Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Tom Selleck. Insuficient insa ca sa asigure realegerea sa.

Fiul sau, actualul presedinte, este unul dintre putinii politicieni care au recunoscut ca au avut de castigat de pe urma amicitiei cu celebritati.

Totusi, George Bush junior n-a fost coplesit de manifestari de sprijin din acest domeniu, desi printre fanii lui se numara actorul Kelsey Grammer – alias celebrul Frasier. Republicanii au constatat de mult ca nu obtin cu usurinta sprijinul vedetelor, iar in privinta strangerii de fonduri, avantul e si mai scazut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.