Reuniti pentru doua zile la Viena, liderii Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) incearca sa puna capat lungilor dispute privind programul iranian de dezvoltare a armamentului nuclear, dar si activitatilor -ingrijoratoare- in domeniu ale Coreei de Sud. In timp ce Teheranul considera ca imbogatirea uraniului si utilizarea centrifugelor sunt inofensive, Washingtonul acuza Iranul, iar responsabilii AIEA intentioneaza sa inainteze dosarul acestei tari Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, pentru a fi sanctionata.
Potrivit directorului AIEA, Mohamed El Baradei (foto), suspendarea activitatii de imbogatire a uraniului in Iran este -incompleta-, dat fiind ca Teheranul doreste sa mentina inca in functiune 20 de centrifuge, in scop experimental. Pe de alta parte insa, Iranul sustine ca a incetat orice fel de activitate nucleara inca de acum cateva saptamani, in urma negocierilor purtate cu Franta, Germania si Marea Britanie, dar si ca programul sau atomic este total inofensiv.
Desi criticata de catre El Baradei pentru activitatile nucleare din trecut, Coreea de Sud s-a ales doar cu un avertisment al Consiliului Guvernatorilor AIEA, dar dosarul sau nu va fi transmis Consiliului de Securitate ONU. Directorul AIEA a mentionat ca testele efectuate in trecut de Coreea de Sud provoaca foarte mare ingrijorare, chiar daca substantele nucleare au fost utilizate in cantitati mici. In plus, delegatia americana i-a felicitat pe aliatii sud-coreeni pentru cooperarea de care au dat dovada si pentru masurile pe care le-au adoptat.
In 1982, Coreea de Sud a fabricat plutoniu, a incercat sa imbogateasca uraniu si a obtinut un derivat al uraniului utilizat la procesul de imbogatire a acestei substante, conform raportului AIEA. -Chiar daca nu este vorba de cantitati mari, faptul ca acestea nu au fost anuntate la timp, conform acordurilor internationale, constituie o grava sursa de ingrijorare-, se mai subliniaza in documentul agentiei ONU. Cu toate acestea, AIEA a declarat ca Seulul a cooperat pentru clarificarea activitatilor. Autoritatile de la Seul au recunoscut ca oamenii de stiinta au efectuat experimente secrete de fabricare a plutoniului si imbogatire a uraniului, fara ca guvernul sa stie despre acest lucru, motiv pentru care Phenianul nu a participat la ultima runda de negocieri pe tema programului sau nuclear.