Daca la peste un an dupa sangeroasele atentate din capitala Spaniei situatia parea oarecum mai stabila in Europa, din perspectiva amenintarilor teroriste, iata ca tragedia londoneza readuce in centrul atentiei cosmarul oricarei societati civilizate si democratice. Presa europeana a tratat pe larg nefericitele evenimente de la Londra, incercand sa faca o evaluare a impactului atacurilor asupra liderilor mondiali, in contextul in care acestea s-au produs concomitent cu summitul G8 din Scotia.
Liderii mondiali au condamnat la unison atacurile teroriste care au insangerat capitala Marii Britanii, sefi de stat si de guvern au transmis condoleante familiilor victimelor, precizand totodata ca lupta impotriva terorismului trebuie continuata fara incetare. Din pacate, mai-marii europeni demonstreaza tot mai des, in ultima perioada, ca sunt capabili sa dea dovada de solidaritate doar in momentele de criza. Preluand recent presedintia semestriala a Uniunii Europene, Marea Britanie are de trecut acum un obstacol neprevazut pe foia de parcurs, care il depaseste cu mult in intensitate pe cel ridicat de problemele legate de repartizarea banilor comunitari sau pe acela privind ratificarea Constitutiei.
Amenintarile continua
La doar o zi dupa exploziile din Londra, liderul aripei Al-Qaida din Arabia Saudita, Lewis Atiyallah, a publicat pe pagina electronica a revistei organizatiei, -Sawt Al-Jihad-, o noua amenintare la adresa sefului executivului de la Roma, subliniind ca gruparea il are inca in vizor pe Silvio Berlusconi. Avertismentul a venit ca urmare a unui anunt al gruparii necunoscute care a si revendicat atentatele de joi, menit sa informeze ca lovituri similare vor izbi Italia, Danemarca si alte -state cruciate- care au trimis trupe in Irak si Afganistan. In cadrul summitului G8 insa, Berlusconi declarase ca Italia este constienta ca este o tinta pentru teroristi, motiv pentru care trebuie sa-si sporeasca vigilenta. El a condamnat atentatele, declarand ca au fost comise de -o banda de criminali fanatici care au dorit ca Marea Britanie sa plateasca un pret mare pentru gazduirea reuniunii-.
Furie in fata neputintei
-Londra sub teroare-, astfel isi intituleaza cotidianul francez -Le Figaro- articolul despre furia si neputinta care au pus stapanire pe englezi dupa suita de atacuri de joi dimineata. Fara indoiala, operatiunea poarta amprenta inimitabila Al-Qaida, -un cosmar ce revine-, potrivit celor de la -Liberation-, care cred ca lista oraselor vizate de terorism va creste. Organizatorii atentatelor au ales cu buna stiinta ziua in care a inceput summitul G8, liderii Rusiei, SUA si Marii Britanii fiind -cei mai mari adversari ai extremismului islamic-.
Presa spaniola descrie evenimentele de la Londra prin prisma tragediei madrilene din martie 2004, cand mai multe bombe au explodat in trenuri aglomerate, si remarca, totodata, -rationalizarea informatiilor- in acest caz. -El Pais- noteaza ca -teroristii au tradus in viata cosmarul oricarei societati civilizate si democratice-, conchizand ca -nimeni nu mai este in siguranta, nicaieri-. Ziarul face un apel la intensificarea cooperarii internationale in combaterea terorismului, in timp ce conationalul -ABC- scrie ca -Europa democratica trebuie sa accepte existenta indivizilor care vor sa o distruga-.
Publicatiile germane, elvetiene si austriece se declara socate si avertizeaza ca, inevitabil, vor urma si alte violente, iar ziaristii unguri sugereaza ca cei care au planuit atacurile au gandit in termeni practici. -Au stiut ca daca metroul este paralizat, centrul financiar al lumii nu mai poate functiona-, speculeaza -Nepszabadsag-, care mai afirma ca, daca atentatele sunt intr-adevar opera Al-Qaida, -masurile luate dupa 11 septembrie 2001 trebuie consolidate-, iar -razboiul din Irak a facut mai mult rau decat bine-.