Home În Lume Cresterea euro este buna pentru toata lumea

Cresterea euro este buna pentru toata lumea

DISTRIBUIŢI

-O moneda euro puternica si stabila ajuta economia tarilor care au adoptat moneda unica si ajuta economia la nivel mondial. Ea ne-a ajutat deja sa tinem sub control inflatia si sa stimulam consumul-, a explicat la Bruxelles ministrul grec de finante, Nikos Cristodoulakis, dupa o intalnire a ministrilor europeni de finante din cele 12 tari care au aderat la euro. Declaratia ministrului grec, a carui tara detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, a fost intarita de opinia comisarului european pentru politici monetare, Pedro Solbes, care a spus ca un euro puternic este si in interesul economiei europene, si al celei globale. Cu alte cuvinte, intarirea puternica a monedei euro din ultima vreme nu pare sa-i ingrijoreze pe oficialii de la Bruxelles, dupa ce si Banca Centrala Europeana a dat saptamana trecuta acelasi semnal. De la lansarea sa in 1999, moneda europeana, devenita intre timp unica pentru 12 dintre tarile membre, a atins in urma cu cateva zile cel mai mare nivel de apreciere, ajungand la 1,16 dolari. Bancherii din tarile industrializate au discutat si ei la sfarsitul saptamanii trecute pe marginea evolutiei spectaculoase a euro, concluzionand ca nu este cazul sa se intervina pentru a opri aprecierea acesteia pana cand moneda europeana nu va depasi paritatea de 1,30 dolari la un euro. In contextul acestei evolutii, o parte dintre ministrii europeni de finante sunt de parere ca Banca Centrala Europeana ar trebui sa profite de aprecierea euro si sa reduca nivelul dobanzilor, ceea ce ar ajuta investitiile, motorul economiei.

Scenariu apocaliptic

Dar daca bancherii si ministrii de finante europeni se declara optimisti in legatura cu evolutia monedei europene, un scenariu halucinant a fost prezentat de Institutul Francez de Relatii Internationale, si tocmai in aceste zile, cand euro a luat avant.

Potrivit acestui scenariu, in 2050 Uniunea Europeana extinsa la 30 de state ar putea ajunge sa detina doar 12 procente din economia mondiala, fata de 22% in prezent, in timp ce euro va deveni o valuta de rangul doi. Aceasta deoarece procesul de extindere nu va fi suficient pentru a face din Uniunea Europeana un partener egal cu Statele Unite. -Uniunea Europeana isi va pierde din importanta o data cu globalizarea si este de anticipat o usoara, dar inexorabila alunecare catre <poarta de iesire din istorie>-, se anticipeaza in studiul specialistilor francezi. In 2050, potrivit aceluiasi scenariu, Statele Unite vor detine -hegemonia tehnologica-, iar China va reprezenta un sfert din economia mondiala, pe masura ce se va inregistra un declin al Japoniei si Coreei. O evolutie diferita ar putea aparea totusi, insa numai cu conditia unor schimbari majore ale actualelor tendinte din politica si economia europeana. Este vorba in special de tendinta ingrijoratoare de scadere a populatiei active la nivelul vechiului continent, in paralel cu un exod al populatiei din China catre Statele Unite. O alta cauza ar fi concentrarea masiva a capitalului in Statele Unite. Un al doilea scenariu mai putin apocaliptic este legat de crearea unei arii de -dezvoltare integrata-, care sa includa Europa, Rusia si tarile arabe de la Marea Mediterana, care sa fie demarat prin incurajarea elitelor sa ramana acasa, adica sa nu mearga sa ajute exact tarile concurente.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.