Cu aproape doua luni in urma, la Moscova, era asasinat deputatul din Duma de Stat, Vladimir Golovliov. Ieri dimineata, in plin centrul capitalei ruse, a fost impuscat Valentin Tvetkov, unul dintre cei mai buni guvernatori ai tarii, potrivit presei locale. Noua crima a socat. Presedintele Vladimir Putin a dispus ca ancheta sa fie coordonata de ministrul de interne, Boris Grizlov, si de procurorul general, Vladimir Ustinov. Intrebarea este daca aceste masuri vor contribui la elucidarea cazului, avand in vedere ca majoritatea crimelor de asemenea factura comise in ultimii ani in Rusia si clasificate de analisti in categoria -crimelor cu substrat politic- au ramas nerezolvate.
La cateva ore dupa asasinat, organele de ordine intocmisera deja portretul robot al ucigasului – o figura fioroasa, de om lipsit de scrupule. In ce priveste motivul crimei, au fost avansate cateva ipoteze. Una – reglare de conturi, alta – activitatea victimei. Aici trebuie precizat ca regiunea Magadan, al carei guvernator era Tvetkov, a fost declarata zona economica cu statut special inca din decembrie 1998. Cu importante zacaminte de aur si petrol, zona si-a dobandit o oarecare independenta si stabilitate economica, iar Tvetkov se bucura de o deosebita apreciere din partea puterii de la Moscova.
-Febra aurului-
Totusi, inca din anul 2000, mass-media trageau un semnal de alarma, notand ca aproximativ 20-30% din aurul extras intra pe mana traficantilor de metale pretioase. Mai mult, de-a lungul timpului, presa a consemnat si numeroase conflicte locale izbucnite pe fondul -febrei aurului-, unele dintre acestea avand legaturi si cu guvernatorul Tvetkov. -Nu am de gand sa cedez in fata criminalilor- – aceasta fraza rostita de Tvetkov in 1998 a devenit proverbiala in Magadan. Cam tot atunci, scria -Izvestia-, au izbucnit si niste neintelegeri intre guvernator si organele locale de ordine, totul pornind de la capturarea a 170 de kilograme de aur, aflate in depozitele unei intreprinderi miniere. Tvetkov a calificat operatiunea -abuz de putere din partea organelor de ordine-, care l-au acuzat pe guvernator ca inchide ochii la matrapazlacurile care se fac cu metale pretioase.
O crima comandata
Interesant este ca in momentul atentatului, guvernatorul nu era insotit de garda lui de corp. Atacul a survenit in momentul in care Tvetkov se indrepta spre locul de munca, situat pe una dintre principalele bulevarde ale Moscovei, Noul Arbat, artera intens circulata la orice ora a zilei. Este evident ca asasinul cunoaste in amanunt programul victimei sale, ceea ce, firesc, conduce la gandul unei actiuni comandate. -Este evident ca avem de-a face cu o alta crima comandata. Si de fiecare data, organele de ordine ne anunta cu seninatate ca autorul este un profesionist-, declara deputatul din Duma de Stat, Serghei Iusenkov. -Numai ca eu nu inteleg un lucru: cine se ocupa cu dezlegarea acestor crime nu sunt tot profesionisti? Si mai am o nedumerire: unde se pregatesc acesti criminali profesionisti? Poate in institutii cu mare responsabilitate, precum FSB, Ministerul de interne etc. Poate ca, intr-adevar, toti profesionistii nostri s-au profilat pe crime?-, se intreba deputatul rus. -Nu exista nici o indoiala ca Tvetkov a calcat pe cineva pe coada. Prea mari erau interesele economice pentru regiunea Magadan-, a apreciat, la randul sau, Konstantin Kosaciov, alt membru al Camerei inferioare a parlamentului de la Moscova.
-O rusine pentru presedinte-
-In Rusia a fost creat un stat criminal, ale carui baze au fost puse de Eltin. Iar astazi, cum se spune, acest stat a inflorit in toata splendoarea lui-, a afirmat si deputatul Viktor Iliuhin. Iar daca este sa spunem lucrurilor pe nume, a adaugat el, asasinarea lui Tvetkov este o rusine pentru presedinte si Guvern, institutii chemate sa asigure protectia rusilor. Tvetkov era, totusi, guvernator, nu un oricine. Iar totul s-a petrecut in centrul Moscovei, in plina zi-. De fapt, toate reactiile clasei politice au punctat aceleasi idei: a fost un asasinat comandat, ancheta nu va duce la nici un rezultat, iar crimele vor continua atat timp cat Rusia nu va pune capat coruptiei care s-a infiltrat in toate verigile puterii atat la nivel federal, cat si regional.
O lunga serie de crime
In 1996, vicepresedintele de atunci al Partidului liberal-democrat, Aleksandr Vengherovski, a fost tinta unui atentat esuat la viata lui. Atunci, prea putini erau cei care credeau ca incidentul va marca inceputul unei serii de crime -rasunatoare-, cu implicatii politice, in Rusia. Tvetkov este a 14 victima. Pana acum au fost prinsi doar doi dintre faptasi. Unul dintre ei a recunocut ca a ucis pentru bani, altul ca a actionat din razbunare. Exista insa voci care sustin ca cei bagati dupa gratii nu sunt, in realitate, adevaratii autori ai crimelor de care au fost gasiti vinovati.