La cateva ore dupa ce secretarul de stat american Colin Powell recunostea in premiera ca amploarea atacurilor din Irak a depasit previziunile Washingtonului, Bagdadul devenea tinta a cinci atentate consecutive, dintre care unul impotriva cartierului general al Crucii Rosii, zguduit de explozia unei ambulante-capcana chiar la portile sale.
Cel mai recent bilant al climatului de insecuritate din Irak se ridica ieri la 19 victime, toate in centrul Bagdadului, afectat de o serie de explozii in mai putin de o ora, majoritatea asupra statiilor de politie.
Atacurile de ieri au survenit la scurt timp dupa ce trei militari americani isi pierdusera viata intr-una din ripostele de gherila cotidiane din Irak si la numai o zi dupa ce adjunctul secretarului american al apararii, Paul Wolfowits, scapase nevatamat dintr-un atentat asupra hotelului Rashid in care fusese cazat. Cladirea a fost lovita de opt rachete, atacul soldandu-se cu un mort si 17 raniti.
Un purtator de cuvant al Crucii Rosii, citat de BBC, a declarat ca nu vede nici un motiv pentru atac, dupa doua decenii de munca umanitara in Irak.
Crucea Rosie este a doua mare organizatie internationala atacata la Bagdad dupa inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein si finalizarea principalelor operatiuni de lupta, la 1 mai. In august, Natiunile Unite se confruntau cu cel mai devastator atac din istorie, tot in capitala irakiana, si cu pierderea unui numar de 23 de angajati, dintre care si reprezentantul special in Irak, Sergio Vieira de Melo. Efectele atentatului s-au constituit intr-unul dintre motoarele principale care au internationalizat dosarul irakian si au propulsat pe masa Consiliului de Securitate o noua rezolutie pentru desfasurarea unei forte multinationale si sprijinirea financiara a reconstructiei de catre comunitatea internationala.
Atentatul de ieri este al saptelea de amploare din Irak, iar majoritatea au vizat tinte straine. Primul, pe 7 august, impotriva Ambasadei Iordaniei, urmat de cel care a vizat cartierul general al ONU, pe 19 august. Zece zile mai tarziu, o masina-capcana ucidea 125 de persoane la Najaf si un cleric siit foarte important pentru irakieni. Au urmat: la 9 octombrie – atacul unui punct de politie (10 morti), la 12 octombrie – explozia unei masini-capcana in fata hotelului Baghdad (sase victime) si duminica – rachete pentru etajele 7, 8 si 9 ale hotelului Rashid (o victima).