Home În Lume Curtea de Conturi Europeană verifică dacă rețeaua rutieră de la nivelul UE...

Curtea de Conturi Europeană verifică dacă rețeaua rutieră de la nivelul UE se află pe calea cea bună

DISTRIBUIŢI

Curtea de Conturi Europeană desfășoară un audit cu privire la sprijinul acordat de UE pentru rețeaua de căi rutiere care leagă state membre și regiuni. Curtea va examina dacă acțiunile Comisiei Europene și finanțarea din partea acesteia asigură faptul că statele membre continuă să se afle pe calea cea bună în vederea finalizării rețelei la timp și în vederea îmbunătățirii conectivității pentru cetățeni.

Curtea a publicat astăzi o analiză preliminară de audit privind căile rutiere care leagă regiunile europene. Analizele preliminare de audit furnizează informații cu privire la o activitate de audit în curs și sunt concepute pentru a servi drept sursă de informații pentru cei interesați de politica sau de programele auditate.

Căile rutiere sunt în continuare principalul mod de transport interior pentru persoane și mărfuri în UE și este probabil că acest lucru nu se va schimba în viitorul apropiat, arată Curtea de Conturi Europeană. Construirea de drumuri și creșterea accesibilității acestora sunt de asemenea importante pentru stimularea creșterii economice. În 2016, în sectorul transporturilor erau angajate peste 11 milioane de persoane, ceea ce înseamnă peste 5 % din forța de muncă a UE.

În anii 1990, Comisia a început dezvoltarea unei rețele transeuropene de transport (TEN‑T), care include infrastructura rutieră. Obiectivul său este de a finaliza, până în 2030, cele nouă coridoare ale rețelei centrale, care acoperă aproximativ 40 000 km de drumuri între regiunea baltică și Oceanul Atlantic și între Scandinavia și Marea Mediterană. Acestor coridoare le este atribuită cea mai mare importanță strategică în îndeplinirea obiectivelor politicii în materie și acoperă cea mai mare parte a rețelei centrale. În plus, Comisia urmărește să finalizeze, până în 2050, rețeaua globală, prin care se va asigura că toate regiunile din UE sunt accesibile și conectate.

Finanțarea acordată de UE pentru căile rutiere în perioada 2007‑2020 se ridică la suma de aproximativ 82 de miliarde de euro, din care jumătate s-a cheltuit pentru rețeaua centrală și pentru rețeaua globală. Principalii beneficiari ai acestei finanțări sunt state membre din Europa Centrală și de Est.

„Finanțarea din partea UE a contribuit la îmbunătățirea legăturilor de transport între statele membre și între regiuni în ultimele decenii, însă există în continuare lacune, legături lipsă și blocaje în rețeaua rutieră,” a declarat domnul George Pufan, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest audit. „Există riscul ca întreaga rețea centrală de la nivelul UE să nu fie finalizată la timp.”

Finalizarea rețelei rutiere între statele membre și în interiorul regiunilor acestora poate aduce cu sine reducerea timpilor de călătorie atât pentru pasageri, cât și pentru transportul mărfurilor, precum și o capacitate sporită pe drumuri de o calitate mai bună. Cu toate acestea, rețeaua rutieră de la nivelul UE rămâne incompletă. De exemplu, statele membre din Europa Centrală și de Est nu sunt deservite într-o măsură adecvată de conexiunile est-vest și nici nu sunt bine interconectate.

Curtea va examina dacă rețeaua centrală de la nivelul UE este pe cale de a fi finalizată la timp și dacă Comisia se asigură că:

– planurile naționale de transport rutier acordă prioritate finalizării la timp a rețelei centrale și menținerii acesteia în stare bună;
– finanțarea acordată de UE pentru căile rutiere răspunde priorității sale de a finaliza rețeaua centrală.
– Auditorii Curții vor efectua verificări în Bulgaria, în Republica Cehă, în Polonia și în Spania.

Se estimează că raportul rezultat în urma auditului va fi publicat la începutul anului 2020.

Cele nouă coridoare ale rețelei centrale sunt: Atlantic, Baltic-Adriatic, Mediteraneean, Marea Nordului-Baltic, Marea Nordului-Mediteraneean, Orient/Est-mediteraneean, Rin-Alpin, Rin-Dunăre, Scandinav-Mediteraneean.

Printre auditurile anterioare ale Curții în domeniul transporturilor se numără o analiză privind mobilitatea și transportul și rapoarte speciale precum cele privind rețeaua feroviară de mare viteză și transportul feroviar de marfă, transportul maritim și transportul pe căile navigabile interioare, aeroporturile și managementul traficului aerian sau costurile proiectelor rutiere, transportul urban și drepturile pasagerilor. Curtea desfășoară în prezent o analiză preliminară de audit privind mobilitatea urbană în UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.