Home În Lume Deschideti-va buzunarele pentru Irak!

Deschideti-va buzunarele pentru Irak!

DISTRIBUIŢI

Adoptata dupa doua luni de negocieri intense, recenta rezolutie privind desfasurarea unei forte multinationale in Irak si sprijinirea financiara a reconstructiei statului arab era asteptata ieri sa deschida multe buzunare la conferinta internationala a donatorilor, programata timp de doua zile, la Madrid. Dar nu suficiente.

Reflectand diviziunile existente si inainte de razboi, Franta si Germania au trimis la evenimentul din capitala Spaniei doar oficiali din esalonul doi ministerial, declarand totodata, in ton cu Rusia, ca nu vor contribui cu mai mult decat au promis: nimic, in cazul Parisului si Moscovei, respectiv 100 milioane de dolari din partea contribuabililor germani, care se adauga la cele circa 200 milioane euro ale Uniunii Europene.

-Irakul nu este o tara saraca, are petrol, resurse agricole si industriale. Rusia nu are de gand sa faca nici o donatie-, a sunat sec declaratia viceministrului rus de externe, Iuri Fedotov.

Nici Suedia nu este dispusa sa ofere nimic pentru un proces de reconstructie blamat pe la colturi in Europa ca fiind deja acaparat de marile companii americane, de genul Betchel sau Halliburton. In plus, organizatia umanitara Christian Aid a dat publicitatii ieri un raport care acuza Marea Britanie si SUA ca nu pot justifica patru cincimi din sumele si veniturile petroliere din Irak care ar fi trebuit directionate catre procesul de reconstructie.

-Pentru noi, punctul de plecare il reprezinta recunoasterea completa si deplina a suveranitatii Irakului-, a comentat seful diplomatiei franceze, Dominique de Villepin, marcand astfel inca o data pozitia negativa a Parisului fata de politica americana in Irak.

La extrema cealalta, cel mai important donator este SUA, cu 20 miliarde de dolari pentru urmatoarele 18 luni, urmat de Japonia, cu 1,5 miliarde, si Marea Britanie – 850 milioane. Spania ofera, la randul ei, 300 milioane de dolari. In ce priveste institutiile internationale, cea mai mare suma era asteptata ieri din partea Bancii Mondiale (3,5 – 5 miliarde dolari pentru urmatorii cinci ani).

Nici bogatele state petroliere din Golf nu stau cu mainile in san, cu atat mai mult cu cat fondurile pentru reconstructia Irakului vor fi administrate de Banca Mondiala si ONU, sub supravegherea catorva comisii special constituite, nu direct de Statele Unite. Arabia Saudita, Kuwait si Emiratele Arabe Unite si-au trimis ministrii de externe la conferinta, fiind asteptate sa umble la nivelul datoriilor Irakului si sa ofere imprumuturi. Sauditii nu vor insa cu nici un pret sa lase impresia ca sprijina ocupatia americana, comenteaza -Financial Times-. Problema datoriilor Irakului va fi pe larg dezbatuta in cursul lunilor viitoare, la intalnirile Clubului de la Paris.

Pentru ca, una peste alta, nivelul donatiilor nu va depasi, decat cu mult norc si bunavointa, cateva miliarde, in timp ce nevoile Irakului se ridica la 55 miliarde pentru anii viitori, dintre care doar 20 garantate de Washington. Statele Unite au incercat, prin vocea secretarului de stat Colin Powell, sa dea de inteles ca nu asteapta totusi prea mult de la comunitatea internationala. -55 miliarde este doar un tel spre care ne indreptam si s-ar putea sa mai fie nevoie de ceva timp pentru a ajunge la el-, a spus seful diplomatiei americane, adaugand ca se asteapta totusi ca evenimentul de la Madrid sa fie unul -productiv-.

In acelasi spirit, administratorul civil al Irakului, diplomatul american Paul Bremen, a afirmat ca -este timpul ca guvernul francez sa lase deoparte toate disputele pe care le-am avut in februarie si martie- (inainte de declansarea interventiei militare – n.n.), in timp ce secretarul general al ONU, Kofi Annan, a cerut comunitatii internationale -sa dea si sa dea cu generozitate-. La conferinta donatorilor participa 70 de tari si organizatii internationale, printre care si Romania.


Rumsfeld pune sub semnul intrebarii eforturile antitero

Promotor fervent al razboiului antitero si al interventiei militare in Irak, Donald Rumsfeld a starnit o adevarata furtuna in presa americana, care a publicat un memoriu intern in care secretarul apararii ridica semne de intrebare cu privire la campania antiterorista si lanseaza ideea crearii unei noi institutii care sa se ocupe de astfel de probleme, in locul unui Pentagon prea invechit si lent.

Denuntand drept exagerata reactia jurnalistilor si vizibil deranjat de scurgerea de informatii, Rumsfeld a explicat ca intregul continut al memoriului adresat unui grup de patru colaboratori de rang inalt ai sai nu reprezinta opiniile sale, ci pune doar niste probleme, in contextul unui proces organizatoric specific institutiei pe care o conduce. Democratii au profitat insa imediat de ocazie, afirmand ca Administratia republicana nu mai are incredere in propria politica promovata in Irak, de altfel un subiect extrem de controversat pe plan intern si international. -Ei recunosc ca nu au reusit, pana acum-, a declarat liderul minoritatii democrate din Senat, Tom Daschle.

-Vor castiga sau vor pierde SUA razboiul global impotriva terorismului?-, isi intreaba Rumsfeld adjunctii in controversatul memoriu dat publicitatii miercuri de -USA Today-, cel mai popular cotidian de pe continentul american. -Este destul de evident ca, intr-un fel sau altul, coalitia poate castiga in Agfanistan si Irak, dar va fi o sarcina dificila si de lunga durata-, mai spune acesta. -Nu este posibil sa operam schimbari suficient de rapide in cadrul Departamentului Apararii pentru a lupta cu succes impotriva terorismului. O alternativa ar putea fi crearea unei noi institutii – in cadrul departamentului sau nu neaparat – care sa concentreze capacitatile agentiilor si departamentelor implicate in aceasta problema-, a punctat Rumsfeld.

Fox News sustine ca subalternii unuia dintre cei patru inalti oficiali care au primit memoriul – seful Statului Major Interarme, Richard Myers, adjunctul acestuia, generalul Peter Pace, numarul doi al Pentagonului, Paul Wolfowitz, si subsecretarul Apararii pe probleme politice, Doug Feith – au facut copii memoriului pentru discutarea acestuia intr-o sedinta speciala, unul dintre ei fiind si sursa articolului din -USA Today-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.