Comisia Europeana a reamintit, ieri, ca decizia privind permiterea cetatenilor din Romania si Bulgaria de a munci liber pe pietele statelor membre ale Uniunii Europene odata ce au aderat la UE sau daca accesul acestora va fi restrictionat pentru mai multi ani trebuie luata de fiecare guvern european in parte.
Friso Roscam, purtatorul de cuvant al comisarului pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a precizat ca, deocamdata, Comisia Europeana nu a fost notificata oficial de faptul ca Marea Britanie preconizeaza sa impuna astfel de restrictii pentru muncitorii romani si bulgari. El a refuzat sa comenteze informatiile publicate luni de mai multe ziare britanice, potrivit carora guvernul lui Tony Blair intentioneaza sa restrictioneze accesul muncitorilor proveniti din Bulgaria si Romania dupa aderarea celor doua tari la UE, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007.
Intre timp, presa britanica nu conteneste cu articolele, iar cateva institute britanice au avertizat ca dezbaterile pe tema imigrantilor din estul Europei degenereaza intr-o -isterie-, ca urmare a articolelor si a declaratiilor politice din ultimele saptamani privind amenintarea pe care o reprezinta acestia, -The Independent- scrie ca Serviciul Independent pentru Consiliere in privinta Imigratiei (IAS) a condamnat -comentariile prost informate- despre afluxul de forta de lucru, pe care l-a comparat cu -isteria- care a marcat aderarea Poloniei si a altor tari la UE, in 2004.
Pe de alta parte insa guvernul de la Londra a precizat, ieri, ca 427.095 de lucratori din opt state est-europene au primit permisiunea sa munceasca in Marea Britanie incepand din mai 2004 pana la sfarsitul lui iunie anul acesta. Numarul acestora a depasit cu mult asteptarile guvernului. Marea Britanie a fost unul dintre cele trei state membre ale Uniunii Europene, alaturi de Suedia si Irlanda, care au permis accesul nelimitat al muncitorilor din statele est-europene care au aderat la UE in 2004.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane