Israelul a dat semne, la sfarsitul saptamanii, ca ia in considerare incetarea asedierii liderului palestinian Yasser Arafat, dupa ce trupele sale s-au confruntat cu demonstrantii palestinieni in Cisiordania si Fasia Gaza, unde acestia din urma au marcat, in strada, doi ani de la izbucnirea celei de-a doua Intifade.
In urma cu exact doi ani, radicalul Sharon, pe atunci lider al Opozitiei, vizita un loc sfant din Ierusalim, venerat de musulmani si evrei dimpotriva, fapt care a starnit revolta palestiniana. Nu mai putin de 1.572 de palestinieni si 601 israelieni si-au pierdut viata in confruntarile care au urmat.
Un manifestant a fost ucis, iar alti 22 raniti in timpul confruntarilor.
Departe de a rezolva macar parte din problemele israeliano-palestiniene, asediul de 10 zile de la Ramallah – decizie luata ca urmare a doua atentate sinucigase in Israel, soldate cu sapte victime – nu a facut decat sa creasca popularitatea lui Arafat, aflata anterior in scadere, si sa blocheze, o data in plus, reformele palestiniene, apreciate drept cruciale pentru reluarea negocierilor de pace.
Drept urmare, Statele Unite au exercitat presiuni asupra Israelului in vederea incetarii asediului. Washingtonul are tot interesul sa forteze Israelul sa dea inapoi in aceasta privinta, pentru a castiga simpatia lumii arabe in vederea unei eventuale interventii impotriva Irakului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane