Dupa ce propunerile facute saptamana trecuta de catre Marea Britanie pentru cadrul financiar al Uniunii Europene in perioada 2007-2013 au starnit nemultumirea statelor membre, Londra a venit ieri cu un noi sugestii. Astfel, Regatul Unit a recomandat de asta-data un buget ceva mai generos pentru Europa, dar si fonduri structurale mai consistente pentru sapte dintre noile state membre. In continuare, aderarea Romaniei si Bulgariei este periclitata, a concluzionat presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso.
In conditiile in care seful CE a avertizat ca proiectul de buget inaintat saptamana trecuta de catre Londra ar fi fost suficient doar unei mini-Europe, periclitand urmatorul val de extindere, presedintia britanica a acceptat sa faca anumite concesii. Nu prea mari insa. Astfel, noul proiect prevede un buget de 849,3 miliarde de euro – fata de 847 de miliare cat recomanda varianta anterioara.
Pe de alta parte, Londra permite cresterea fondurilor structurale acordate: Poloniei, Republicii Cehe, Ungariei, Estoniei si Letoniei, in timp ce Slovacia si Lituania ar urma sa primeasca ajutoare pentru inchiderea centralelor nucleare. Au fost incluse insa avantaje si pentru mai vechile state membre. Finlanda, Austria, Portugalia, Suedia si Irlanda vor beneficia de mai multe fonduri pentru dezvoltare rurala. De asemenea, se prevad ameliorari pentru situatia Suediei si Olandei, doua dintre tarile care au cele mai mari contributii nete la bugetul european. Nu a fost uitata nici una dintre mai vechile ambitii ale Londrei: liderii UE vor mari cu 75% cheltuielile destinate cercetarii in intervalul 2006-2013.
Acelasi rabat
Rabatul bugetar britanic, desi a atras critici numeroase, va fi pastrat. Ba mai mult, seful diplomatiei londoneze, Jack Straw (foto), a precizat ca acesta va fi majorat de la media anuala de cinci miliarde de euro de pana acum la sapte miliarde de euro. Londra a mai precizat ca refuza sa discute despre o diminuare a rabatului in conditiile in care Politica Agricola Comuna nu va fi reformata. Franta a anuntat insa prea putina flexibilitate la acest capitol. Marti, premierul francez, Dominique de Villepin, avertiza ca tara sa isi va folosi dreptul de veto pentru a respinge orice propunere care vizeaza diminuarea subventiilor pentru fermieri inainte de 2013.
Specialistii citati de BBC au apreciat ca recomandarile britanice pot fi considerate o incercare de izolare a Frantei, deoarece Londra a oferit vesti bune aproape fiecarui alt stat membru. -Suntem convinsi ca propunerile sunt bune pentru Marea Britanie si pentru Europa, oferind o baza solida pentru un acord in cadrul Consiliului European din aceasta saptamana-, a precizat Jack Straw intr-o declaratie adresata Camerei Comunelor. Presa europeana anticipeaza ca astazi si maine liderii celor 25 vor avea cu siguranta la Bruxelles dezbateri aprinse pe marginea bugetului, existand posibilitatea ca discutiile sa se prelungeasca si in week-end.
Nu ajunge
Ieri, primele reactii au aparut din partea comisarului pentru politica regionala, Danuta Hubner, care considera ca ideile Londrei sunt un pas in directie buna, dar ca nu corespund cerintelor europene. Un punct de vedere similar anuntau si surse din cadrul guvernului spaniol.
Mult mai radical, Jose Manuel Barroso constata ca situatia e si mai ingrijoratoare decat la inceputul saptamanii. -Nu ajunge-, concluziona el, reiterand un punct de vedere mai vechi, potrivit caruia cu un astfel de proiect de buget aderarea Romaniei si Bulgariei devine imposibila.
Insa, in timp ce statele membre cer insistent Marii Britanii sa diminueze radical rabatul de care beneficiaza, Londra arata cu degetul acuzator spre sumele importante pe care le absoarbe Politica Agricola Comuna. Un comentariu realizat de publicatia -The Times- arata ieri ca Franta primeste aproape de doua ori mai mute plati directe pentru fermierii sai in comparatie cu orice alt stat membru si ca aceste sume sunt directionate in general spre marile ferme.