Home În Lume Drama navetei Columbia

Drama navetei Columbia

DISTRIBUIŢI

-Columbia s-a pierdut. Nu exista supravietuitori-, declara, cu vocea sugrumata de durere, presedintele George W. Bush. La capatul unei misiuni eminamente stiintifice, la doar 15 minute inainte de aterizare, naveta spatiala Columbia se dezintegra la patrunderea in atmosfera terestra, o tragedie care a zguduit intreaga comunitate internationala. Toti cei sapte astronauti aflati la bord, printre care si un israelian, isi pierdeau viata. Dupa o oarecare tacere si stare de incordare, oficialii NASA excludeau in mod categoric ideea unui atentat. Pentru stabilirea cauzelor tragediei, a fost declansata o ancheta. Intre timp, in mai multe comitate din Texas si Louisiana au fost gasite resturi umane.


Pe intreg teritoriul SUA, drapelele au fost coborate in berna. Este o -zi tragica- pentru NASA, pentru familiile astronautilor si pentru tara, estima administratorul NASA, Sean O*Keefe, anuntand, cu o voce alterata de emotie, ca astronautii au murit. Cu cateva ore inainte, in jurul orei 9,00, NASA anuntase pierderea oricarui contact cu naveta. Mai ramasesera 15 minute pana la aterizarea pe Pamant. Unde Columbia nu a ajuns. Mari dare albe au brazdat cerul de deasupra Texasului – era sfarsitul, unul absurd. La putin timp, un purtator de cuvant al FBI declara ca disparitia navetei nu are nici o legatura cu vreun act terorist. O precizare care denota starea de tensiune care a domnit pe coridoarele puterii de la Washington. Se astepta interventia presedintelui George W. Bush.

-O zi de mare tristete-

-Aceasta zi ne-a adus o veste teribila si o mare tristete-, a spus Bush, revenit imediat la Casa Alba. -Columbia s-a pierdut. Nu exista supravietuitori-, adauga el, afirmand ca, in pofida acestei drame, -batalia pentru cucerirea spatiului va continua-. Imediat, mesajele de condoleante au inceput sa soseasca la Washington, ele provenind in special din capitalele europene, dar si din partea secretarului general al ONU, Kofi Annan. La randul sau, Bush a transmis condoleante primului-ministru al Israelului, Ariel Sharon, pentru moartea lui Ilan Ramon, primul israelian participant la o misiune spatiala. De asemenea, el s-a intretinut cu o serie de lideri mondiali, printre care presedintele rus, Vladimir Putin, si seful statului francez, Jacques Chirac.

Resturi umane

Primele bucati din naveta au cazut in nord-estul Texasului, dar ramasitele navetei s-au imprastiat pe un perimetru de peste 300 de kilometri si in statul Louisiana. Resturi umane au fost descoperite la Hemphill, unde, pe un drum de tara, s-a gasit ceva asemanator unui tors uman carbonizat, un femur si un craniu uman. Intr-o exploatatie agricola din apropiere, doi copii au dat peste un picior carbonziat. Intre timp, NASA ceruse locuitorilor sa semnaleze obiectele gasite, dar sa nu le atinga, din cauza caracterului toxic al carburantului utilizat.

Doliu in Israel

Moartea colonelului Ilan Ramon a adus doliu in Israel, care a decis, totusi, sa nu-si sisteze participarea la programul zborurilor spatiale internationale. -Va veni ziua cand vom trimite si alti astronauti israelieni in spatiu-, a asigurat premierul Sharon, omagiind memoria lui Ramon si a celorlalti sase membri ai echipajului de pe Columbia. Aceasta drama, a estimat el, denota -comunitatea destinului- dintre israelieni si americani.

Ce se va intampla cu Statia Spatiala Internationala ?

Tragica disparitie a navetei Columbia va afecta programul spatial international, inghetandu-l pentru o buna bucata de timp. Deja s-au facut auzite o serie de declaratii in acest sens. Iar daca va fi asa, de la sfarsitul acestui an, in spatiu vor zbura doar chinezii, dupa cum remarca presa rusa.

Catastrofa de pe Columbia a nelinistit Moscova. Dupa ce laboratorul Mir a fost distrus, in urma cu doi ani, specialistii rusi apreciau ca pentru ei calatoriile pe Statia Spatiala Internationala (ISS) s-au incheiat. A fost o exagerare rautacioasa. Dovada ca acum, la bordul ISS, se afla doi astronauti americani si un cosmonaut rus. Ieri, spre ISS a pornit un nou transport cu combustibil, alimente si aparatura stiintifica, incarcatura dusa la destinatie de racheta rusa Progress-M47. Asta inseamna ca echipajul ramane pe orbita pana in luna martie. Dupa aceea, nu se stie ce se va intampla. Presedintele Bush declara ca -batalia pentru cucerirea spatiului va continua-. Cum? Evident ca pana la clarificarea cauzelor care au provocat disparitia navetei Columbia, NASA nu va permite aparatelor sale sa zboare. S-ar putea stabili ca dezastrul nu a fost cauzat de o defectiune minora sau de un nefericit complex de imprejurari. Atunci va fi grav. Dar s-ar putea constata ca totul a fost ca urmare a uzurii unor componente ale navetei. In acest caz, mai exista sperante in reluarea zborurilor – peste cativa ani. Intre timp insa, Moscova ar putea exploata acest moment de slabiciune a NASA pentru a-si recastiga locul pierdut din acea batalie pentru cucerirea cosmosului evocata de Bush. Astfel, rusii ar putea propune folosirea rachetelor rusesti de tip Soiuz, spre exemplu, pentru transportul viitoarelor ehipaje. Normal ca daca se va accepta o asemenea formula de colaborare, se va conta pe un sprijin financiar substantial din partea SUA. Iar daca americanii vor refuza ideea, nu ar fi surprinzator daca Moscova va adresa o cerere similara chinezilor. Da, dar cheia de la usa ISS se afla la Houston.

Cert este ca rusii se vor lupta aprig pentru mentinerea pe o linie de plutire a programului spatial international. Nu intamplator, seful misiunilor spatiale ale Rusiei, Serghei Gorbunov, declara ieri ca -problema anularii urmatoarei expeditii pe ISS, prevazuta pentru luna martie, ramane inca deschisa. Mai vedem, mai vorbim-, spunea el adresandu-se ziaristilor. Oricum, comentau ziarele moscovite, totul depinde, in mare parte, de Bush, care trebuie sa convinga congresul de necesitatea continuarii zborurilor spatiale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.