O data -intrati in paine- la presedintia Uniunii Europene, olandezii nu stau degeaba. Economia europeana reprezinta o prioritate majora in agenda noii conduceri a Uniunii. In plus, iata ca, la doar cateva zile dupa preluarea stafetei, olandezii se si bucura de o realizare importanta. Curtea Europeana de Justitie a adoptat o lege prin care toti cetatenii straini, care muncesc legal in spatiul UE, in alte tari decat cele din care provin, vor primi aceleasi beneficii de pe urma taxelor si impozitelor platite, la fel cu cei din tara unde presteaza servicii. Se poate spune ca se vad deja roadele politicii promovate de olandezi in programul prevazut pentru perioada de sase luni in care se vor afla la putere, acestia punand pe primul plan cetateanul european si interesele acestuia.
Pornind de la sistemul de impozitare suedez, pe care Curtea l-a criticat vehement, autoritatile judiciare europene au pus la punct noua legislatie. Astfel, s-a folosit exemplul unui cetatean german, care a lucrat temporar pentru o biserica din Suedia, fara sa fi fost rezident oficial si care nu si-a primit beneficiile cuvenite de pe urma impozitarii venitului obtinut in perioada de munca. Un alt incident similar vizeaza un student care isi urma studiile in Germania si, fiind sustinut material de catre parinti si de statul german, printr-o bursa, acesta s-a vazut nevoit sa munceasca pentru a-si spori veniturile. De altfel, acest caz este tipic pentru studentii straini, care se multumesc cu putin si, chiar daca nu beneficiaza de drepturile financiare care li se cuvin in urma impozitarii, in mare parte nici nu le revendica.
Iata de ce Curtea de la Luxemburg a decis adoptarea unei legislatii in favoarea prestatorilor de servicii in spatiul UE, facand apel la articolul constitutional care interzice -orice fel de discriminare bazata pe nationalitate intre muncitori si statele membre UE-. Si Comisia Europeana s-a aratat incantata de noua lege, un purtator de cuvant declarand ca acesta -va inlatura orice obstacol pentru muncitori, putand avea libertate de miscare in spatiul european. Este o veste buna in special pentru studenti, care lucreaza temporar, in marea lor majoritate, in alte tari decat cele de origine-. Desi Franta si Finlanda s-au alaturat Suediei, opunandu-se noilor reglementari legislative, acestea nu au putut impiedica hotararea Curtii de Justitie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 05.04.2025, 00:43:55