Home În Lume Dupa Afganistan, Somalia

Dupa Afganistan, Somalia

DISTRIBUIŢI

Confruntate, potrivit unei parti insemnate a presei internationale, cu -semiesecul- operatiunilor din Afganistan, agentiile guvernamentale americane au dezbatut in ultimele trei saptamani posibilitatea extinderii actiunilor militare in state precum Somalia, Indonezia sau Filipine, banuite de legaturi cu gruparea terorista Al-Qaida. Surpriza: planul de actiune, partial dezvaluit de oficiali americani citati de -Washington Post-, exclude Irakul, tara mentionata drept tinta a razbunarii SUA imediat dupa atacurile de la 11 septembrie.

Scenarii de razboi

Pentagonul, CIA, Departamentul de Stat si Consiliul National de Securitate au accelerat pregatirile pentru interventia militara in Somalia ca urmare informatiilor potrivit carora Bin Laden si/sau oamenii sai s-ar fi refugiat in statul est-african dupa atentatele din SUA, sustine publicatia citata.

Etiopia, tara majoritar crestina, amenintata de Al-Qaida si de aliatul acesteia din Somalia, gruparea radicala islamista Al-Itihaad, le va da o mana de ajutor americanilor. SUA urmeaza sa puna la bataie serviciile de spionaj si expertii militari, in timp ce Etiopia va furniza trupele necesare. Statele Unite ar putea actiona si singure, dar scenariul acesta este putin probabil, din cauza amintirii neputintei trupelor americane de mentinere a pacii in fata atacului declansat de un lider local in octombrie 1993. 18 soldati si-au pierdut atunci viata. Imaginile televizate prezentand cadavrul uneia dintre victime tarat pe strazile capitalei, Mogadiscio, a socat Administratia Clinton si a determinat-o sa isi retraga trupele din Somalia, transformata intre timp intr-o baza regionala a gruparii Al-Qaida. Dupa retragerea americana, aceasta si-a continuat nestingherita activitatile. Aici au fost puse la punct detaliile atacarii, in 1998, a ambasadelor americane din Kenya si Tanzania. Somalia s-a dovedit o ascunzatoare perfecta, dat fiind ca este destul de izolata, iar zonele de coasta, inclusiv porturile prin care se face trafic ilegal, sunt largi si prost pazite.

In prezent, Somalia este un mister pentru politicienii americani si expertii in lupta antiterorista. Din 1991, SUA nu mai au ambasada in aceasta tara si dispun de foarte putine informatii cu privire la evolutia situatiei din regiune. Cu toate acestea, -Washington Post- apreciaza ca, desi nu este iminenta, interventia in Somalia este extrem de probabila, o indicatie in acest sens fiind includerea, la sfarsitul lui septembrie, pentru prima data, a gruparii Al-Itihaad pe lista organizatiilor teroriste si eforturile conjugate ale aliatilor Americii de a-i bloca sursele de finantare.

Indonezia, Filipine si Columbia

Planurile americane vizeaza, de asemenea, Indonezia, potrivit adjunctului secretarului american al apararii, Paul D. Wolfowitz. -Nu putem sa mai asteptam pana la eradicarea Al-Qaida din Afganistan. Tintele noastre sunt bazele acestei grupari in Indonezia-, a spus oficialul american saptamana trecuta, citat de -Far Eastern Economic Review-. Alte surse din cadrul Pentagonului au indicat Fortele Armate Revolutionare din Clumbia (FARC, grupare rebela de stanga) drept viitoarea tinta a operatiunilor militare americane.

Nici unul dintre aceste planuri nu a fost inca aprobat. Cert este insa ca secretarul apararii, Donald Rumsfeld, si alti inalti oficiali de la Pentagon s-au apucat serios de treaba, iar interventiile militare nu se vor mai lasa mult asteptate, indiferent de tintele pe care si le vor alege.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.