Economia mondiala da semne ca incepe sa isi revina, dar pasii si drumul catre o revenire spectaculoasa sunt inca greu de estimat, iar finatistii nu-si pot permite sa nu ramana in continuare in stare de alerta, rezulta din ultimul raport pe prima jumatate de an intocmit de Fondul Monetar International. Cel mai bine se situeaza, fapt care nu constituie deloc o surpriza, Statele Unite, care, se anticipeaza, vor reusi sa-si mentina nivelul de crestere economica de 3,2% in 2003. Pentru 2004, previziunile sunt de 4,1 procente. -Pentru prima data intr-o perioada de timp estimata ca indelungata suntem destul de optimisti si asteptam revenirea la un nivel de crestere normal al economiei globale sau poate chiar mai mult-, a declarat economistul-sef al FMI Kenneth Rogoff, in deschiderea unei reuniuni anuale intre FMI si Banca Mondiala.
Surpriza relativa a raportului o constituie tarile asiatice si in special Japonia, a doua economie mondiala, cu o crestere economica importanta, dar pe care specialistii o considera inca insuficienta pentru a putea spune ca Tara Soarelui-Rasare a scapat de pericole. In rolul elevului-problema se afla Uniunea Europeana, ale carei economii-locomotiva, Franta si Germania, au mers in acest an mult mai slab decat se anticipase. Pentru zona euro a UE, FMI a spulberat sperantele de crestere economica, anticipand deficitul bugetar in cazul Frantei si al Germaniei la 3,9%, ceea ce echivaleaza cu incalcarea angajamentelor europene.
Germania, prima de la coada UE
-Vinovatul- principal de stagnarea economiei europene, in viziunea FMI, este Germania, blamata pentru depasirea limitelor de deficit de 3% prevazut prin pactul de stabilitate. Responsabil de imposibilitatea respectarii acestei obligativitati asumate este considerat esecul guvernului german de a reduce deficitele structurale atunci cand se afla in plina inflorire economica. Critici similare au inregistrat Franta si Italia, aflate intr-o situatie asemanatoare cu cea a Germaniei. Oricum, cea care risca sa pericliteze cel mai tare sansele de redresare a economiei continentale este Germania, potrivit FMI, care a intrat in cea mai neagra perioada din anii *70 incoace.
Fondul a intervenit si in dezbaterea europeana legata de flexibilizarea momentana a regulilor Pactului de Stabilitate, lansata de presedintele in exercitiu al UE, Silvio Belusconi, in acordul Parisului si Berlinului. Oficialii FMI sprijina o eventuala decizie de a nesocoti pentru scurt timp obligativitatea de a depasi limita de trei procente a deficitului bugetar, pentru a crea premisele relansarii economice. Neoficial, analistii FMI se roaga pentru -Agenda 2010- a cancelarului Schroder, programul sau de reforma care nu a primit inca acordul parlamentului federal, program pe care FMI il vede ca pe un element al revenirii economice continentale.
Tot ieri, intr-o intalnire la cel mai inalt nivel, Parisul si Berlinul au incercat sa lanseze semnalul unei dorinte de actiune comune pentru binele Europei. Presedintele francez, Jacques Chirac, a mers la Berlin, unde in urma discutiilor cu cancelarul Gerhard Schroder, s-a subliniat nevoia, dar si intentia, de a merge inainte pentru a asigura reinceperea cresterii economice. Ceea ce presupune renuntarea, pentru o vreme, la obligatiile Pactului de Stabilitate euro, echivalenta, in opinia analistilor, cu semnalul unor dispute aprinse intre grupul tarilor mari si al celor mici, adeptele disciplinei financiare.