Coface prognozează o creștere a economiei Turciei cu 2,5% în 2016 și 2,7% în 2017:
– Cheltuielile guvernamentale este de așteptat să reprezinte unul dintre factorii-cheie de creștere din 2017
– Riscul valutar și deficitul de cont curent sunt principalele provocări
– Slăbirea lirei împiedică dezvoltarea consumului privat
– Sectorul retail: Riscurile escaladează, în principal din cauza încetinirii cererii interne, a creșterii costurilor și a impactului slăbirii monedei asupra mediului de afaceri
– Sectorul auto: Exporturile rămân destul de puternice și ajută producătorii de componente și pe cei auto să compenseze, parțial, profiturile mai mici
Percepția asupra riscului în 2016
O mai mare incertitudine politică rezultată din cele două alegeri parlamentare din 2015, scăderea lichidității la nivel global ca urmare a procesului de majorare a ratei Rezervei Federale a Statelor Unite și slăbirea Lirei Turcești, toate acestea au contribuit la stoparea creșterii. Riscul s-a intensificat și mai mult în 2016, ca urmare a tensiunilor regionale sporite, a creșterii problemelor de securitate internă, a tentativei de lovitură de stat eșuată din data de 15 Iulie și a retrogradării. Din cauza acestor șocuri interne și externe negative, la care se adaugă slăbirea încrederii, PIB-ului este de așteptat să scadă în 2016.
Cheltuielile guvernamentale ar putea fi unul dintre factorii-cheie ai creșterii, în 2017. Nivelurile deficitului și a datoriei publice scăzute a țării semnifică faptul că politica fiscală poate fi utilizată ca un instrument pentru a atenua prăbușirile economice. Din dorința de a contracara scăderea interesului pentru afaceri, guvernul a anunțat un pachet de investiții amplu, al cărui obiectiv este acela de a îmbunătăți climatul investițional, printr-o abordare bazată pe proiecte.
Angajamentul guvernului de reformare este, de asemenea, un factor important în sprijinirea creșterii economice durabile. Planul de reformă pe care l-a introdus se bazează pe patru piloni: stimulente pentru investiții, cercetare și dezvoltare, forță internațională de muncă și economii. Autoritățile au pus în aplicare, de asemenea, măsuri pentru a sprijini creșterea cererii interne.
Riscurile valutare și deficitul de cont curent sunt principalele provocări pentru 2017
Riscul valutar și deficitul de cont curent persistente sunt principalele provocări. Suma totală a datoriei externe pe care sectorul privat este obligat să o plătească în termen de un an se ridică la 91 MLD USD. Percepția riscului mai ridicat ar putea, de asemenea, împiedica finanțarea deficitului de cont curent, în timp ce slăbirea Lirei înfrânează dezvoltarea consumului privat, principalul motor de creștere a economiei. Acest lucru este agravat și de alți factori, cum ar fi tensiunile la granița siriană, ratele dobânzilor de împrumut mai mari și creșterea inflației, care îi determină pe consumatori să amâne achizițiile.
Privind în perspectivă, evoluția intrărilor de capital va fi cheia. În perioada Ianuarie -Septembrie 2016, fluxurile de capital nerezidente către Turcia au scăzut cu 12%, la 26,9 MLD USD, de la 30,6 MLD USD, în aceeași perioadă a anului 2015. Acesta a fost un factor major care a determinat deprecierea cu 16% a lirei față de raportul Euro – Dolar. În 2009, când economia s-a contractat cu 4,8% din cauza crizei mondiale, totalul capitalului străin intrat în Turcia s-a redus cu 95%.
“Cu toate că situația actuală este departe de acest scenariu, rata intrărilor de capital străin în Turcia, în 2017, va fi foarte importantă pentru performanțele economice. Țara atrage în continuare fonduri externe, însă durabilitatea acestor intrări de capital va depinde de mediul de afaceri și de evoluțiile de pe piețele financiare mondiale”, spune Seltem İYİGÜN, Economist Coface MENA.
Retailul, turismul și sectorul auto sunt în criză, din cauza tensiunilor politice și a atacurilor teroriste
Retailul joacă un rol esențial în creșterea economică a Turciei. Acest sector a beneficiat de o creștere economică solidă timp de un deceniu, susținut de o parte mare a populației, de aproape 80 milioane, cu un venit în creștere pe cap de locuitor. Cu toate că retailul oferă oportunități semnificative pe termen lung, totuși se confruntă cu provocări dificile pe termen scurt. Tensiunile politice, atacurile teroriste, slăbirea lirei și creșterea inflației îngreunează mult performanța sectorului. Acești factori au determinat o încetinire a cererii interne – o tendință care este de așteptat să continue în 2017. Scăderea veniturilor din turism, din cauza problemelor de securitate și a deteriorării relațiilor cu unele țări vecine, întunecă perspectivele comerțului cu amănuntul.
În ceea ce privește sectorul auto, a existat o ușoară scădere a cererii interne, însă există cererea externă. În primele zece luni ale anului, vânzările totale au scăzut cu 3%, comparativ cu aceeași perioadă din 2015. Această cădere a avut loc în principal din cauza încetinirii activității economice, care a tras în jos vânzările din subcategoria comercială, cu 12,3% în Ianuarie – Octombrie 2016. În 2017, principalele provocări pentru sectorul automobile vor fi legate de noile reglementări și de fluctuațiile Lirei. Recenta depreciere a monedei ar putea crește presiunea exercitată asupra prețurilor în perioada următoare, având în vedere faptul că raportul importului pe piața auto internă a fost de 76%, în perioada Ianuarie – Octombrie. În ceea ce privește reglementările, în Noiembrie, Turcia a introdus o creștere a ratei de impozitare specială, pentru vehiculele cu preț mai mare. Noua rată ia în considerare gamele de preț și volumul cilindric al motorului. Acest lucru este de așteptat să afecteze vânzările de autoturisme de lux, prin creșterea prețurilor finale de achiziție.