
Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat duminică anularea numirii dictatorului de 93 de ani Robert Mugabe (foto) ca ambasador al bunăvoinței. Mugabe este din 1987 președintele Republicii Zimbabwe și își înfometează populația iar pe medici și infirmieri îi lasă adesea fără salarii. Spitalele nu au medicamente și nici echipamente. În prezent, locuitorii din Zimbabwe au speranţa de viaţă: 37 de ani pentru bărbaţi şi 34 pentru femei. Mugabe a fost fotografiat când se închina la propriul portret iar în august 2016 a ordonat comandantului Poliției Republicane să aresteze întreaga delegație care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, numindu-i șobolani inutili. ”Am irosit banii ţării pe aceşti şobolani pe care îi numim sportivi. Dacă nu eşti gata de sacrificiu şi să iei măcar o medalie de cupru sau de alamă (locurile 4 şi 5), cum au reuşit vecinii noştri din Botswana, atunci de ce te duci să iroseşti banii? Mai bine am fi trimis tinere şi tineri frumoşi de la universităţi. E ca şi cum un impotent ar avea cinci neveste. Care e rostul? Sunt inutili” a spus dictatorul.
Mugabe a fost prim-ministru începând cu 1980, devenind apoi președinte. La câștigarea ultimului mandat, Mugabe și-a pus pe afișe o poză din tinerețe pentru ca poporul să aibă impresia că „Mugabe e veşnic tânăr“. El a câştigat alegerile cu 61% din voturi. „Hitler a avut un mare obiectiv: dreptate pentru poporul său, suveranitate poporului său, recunoaşterea independenţei poporului şi a drepturilor sale asupra resurselor. Dacă acesta a fost Hitler, lăsaţi-mă să fiu eu Hitler înzecit”, a declarat dictatorul care are ca ţinte de atac caucazienii, homosexualii şi oponenţii săi politici.
Ghebreyesus, fost ministru de Externe al Etiopiei a preluat șefia OMS în iulie 2017. Decizia de a-l numi pe dictator ca ambasador a fost criticată de SUA, Marea Britanie și Canada alături de organizații neguvernamentale, așa că etiopianul s-a răzgândit și a anunțat că anulează numirea.