Suedia intreaga este in doliu dupa ce, ieri dimineata, Anna Lindh, ministrul de externe atat de apreciat de catre colegi europeni, a decedat in spital in urma unei puternice hemoragii cauzate de ranirea prin injunghiere careia ii cazuse victima miercuri dupa-amiaza intr-un supermarket din Stockholm, unde se afla la cumparaturi, in cunoscuta traditie suedeza. Decesul este pus si pe seama unor grave leziuni ale ficatului, atacul prin injunghiere fiind unul extrem de dur.
Medicii s-au lupta 10 ore cu moartea, fara succes, in timp ce politia inca il mai cauta pe agresor. Atacul asupra ministrului suedez de externe, Anna Lindh, aminteste de asasinarea, in 1986, a premierului suedez Olof Palme, in timp ce se intorcea acasa de la film. Anna Lindh reprezenta un simbol al proeuropenismului, fiind implicata in prima linie a campaniei de sustinere a trecerii Suediei la moneda euro. Fara a exista inca explicatii oficiale cu privire la cauza atacului, asasinarea sa este pusa pe seama referendumului de duminica care ar urma sa decida aderarea la zona celor 12 tari euro. Ramane de vazut daca va fi asa, dar trecerea in nefiinta a ministrului de externe proeuropean al Suediei va deveni un simbol al sacrificiilor pe care le cere construirea unei Europe a viitorului. Premierul suedez Goran Persson a anuntat ieri, dupa o intalnire cu liderii partidului social-democrat suedez, ca agenda publica nu va fi modificata si referendumul pentru euro va avea loc duminica, asa cum fusese programat, taberele pro si contra fiind foarte balansate. -Nu vrem ca violenta sa puna capat unui proces democratic. Este important sa urmam aceste decizii-, a declarat Persson. -Vom incerca sa ducem mai departe angajamentul sau pentru cauza europeana-, a declarat un alt reprezentant al conducerii social-democrate. Trist dar adevarat, analistii apreciaza ca este posibil ca procentele de simpatie fata de tabara proeuro, curent care i se dedicase Annei Lindh, sa creasca.
Regrete unanime
Considerata succesoarea actualului premier suedez, disparitia Annei Lindh a luat lumea diplomatica prin surprindere, -soc- fiind cuvantul dominant care a insotit regretele oficiale adresate de guvernele europene oficialilor suedezi. -Sunt profund socat de moartea tragica a Annei Lindh. Era o colega extraordinara si o prietena foarte draga-, a declarat reprezentantul UE pentru politica externa, Javier Solana. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a transmis, in numele executivului european, un mesaj guvernului suedez in care aminteste de colaborarea speciala pe care a avut-o ani intregi cu ministrul de externe suedez, pe care a descris-o ca pe o persoana calda si generoasa. -Era o figura exemplara a politicii europene, un spirit deschis, posesoare a unor calitati exceptionale, o persoana calda si inteligenta -, a declarat, la randul sau, presedintele Parlamentului European, Pat Cox.
Prea multa incredere?
Moartea ministrului suedez de externe este privita ca un atac la modul de viata suedez, bazat pe simplitate, deschidere, incredere si securitate, care a generat si printre politicieni un stil de viata identic aproape cu cel al oamenilor obisnuiti. Amintirea mortii la fel de tragice a prim-ministrului Olof Palme in contextul asasinarii Annei Lindh pune sub semnul intrebarii acest stil de viata, nu numai in Suedia, ci in toata Peninsula Scandinava, pe fondul general al amplificarii amenintarilor la adresa securitatii persoanelor in intreaga lume. Ieri, Norvegia a anuntat deja ca va spori masurile de securitate la adresa demnitarilor, un pas care va marca o schimbare de fond la adresa modului de viata nordic. Regele Olaf al Norvegiei, trecut in nefiinta in 1990, explica de ce nu doreste sa aiba dupa el garzi de corp atunci cand merge la ski sau cand iese sa se plimbe. Pentru ca are patru milioane de norvegieni care il apara permament. O imagine pe cale sa se schimbe, mai ales ca nici pana astazi asasinul lui Olof Palme nu este pe deplin cunoscut. Un suspect, Christer Pettersson, a fost condamnat pentru crima in 1989, fiind eliberat insa in acelasi an, dupa ce a facut apel impotriva respectivei sentinte.
O moarte absurda
In varsta de 46 de ani, Anna Lindh lasa in urma un sot, si el ministru in cabinetul suedez, reponsabil cu probleme administrative, si doi fii. Ea a intruchipat una dintre cele mai populare figuri printre politicienii suedezi, unde procentul de femei se numara printre cele mai ridicate din Europa. O figura doar aparent sensibila, ea s-a facut remarcata o data cu mandatul semestrial al Suediei la presedintia Uniunii Europene, in 2001. Implicarea sa cu toata forta de partea campaniei proeuro a determinat un ziar suedez sa o declare in mod simbolic -regina- taberei suporterilor monedei unice.
Anna Lindh s-a remarcat ca militant al Partidului Social-Democrat suedez inca din adolescenta, calitatile sale facilitandu-i o ascensiune rapida in ierarhia de varf. In 1982, a intrat in parlament ca reprezentant al tineretului social-democrat, dupa care a fost cooptata in structurile executive ale partidului. Primul mandat in cabinetul de la Stockholm l-a obtinut in 1994, ca ministru pentru probleme de mediu, fiind desemnata sef al diplomatiei suedeze in 1998. Ea s-a remarcat ca o persoana care nu se teme sa-si exprime opiniile chiar atunic cand este vorba de subiecte delicate. La recenta reuniune de la Riva del Garda a ministrilor de externe UE, Anna Lindh, asadar in tensionatul context legat de problema Irakului, ea l-a numit pe presedintele american George W. Bush -calaretul singuratic-. Ea la criticat si pe actualul lider al UE, premierul italian Silvio Berlusconi, pentru faptul ca ignora principiul consensului in actiunile sale.