Replica europeana la barierele vamale pentru otelul importat de SUA vizeaza peste 300 de produse americane, in valoare de 2,2 miliarde de dolari, care vor face obiectul sanctiunilor UE (taxe suplimentare de pana la 30%), inainte de 18 iunie. Lista neagra a produselor americane penalizate a fost distribuita de Comisia Europeana celor 15 membri UE, la sfarsitul saptamanii trecute, acestea urmand sa se pronunte asupra continutului. Data-limita este 20 mai, cand statele europene trebuie sa prezinte Organizatiei Mondiale a Comertului lista finala.
Produsele vizate provin din cele mai diverse domenii. Motocicletele Harley Davidson si diverse tipuri de arme sunt principalele tinte ale razbunarii europene, fiind alcatuite in cea mai mare proportie din otel. Pe langa acestea – mobila, hartie, ceasuri, lentile si chiar termometre si lenjerie intima. Textilele sunt un punct important pe agenda razboiul transatlantic, in conditiile in care UE importa anual in valoare de 1,3 miliarde de dolari. La fel si sucul de portocale, al carui monopol international il detine Florida (90% din piata, alaturi de Brazilia).
Doua au fost criteriile de selectie a produselor: un impact cat mai redus asupra industriei europene si tintirea acelor state americane care determina politica la Washington.
Replica europeana la barierele vamale pentru produsele siderurgice importate de SUA nu a intarziat sa apara. Aceasta vizeaza peste 300 de produse americane, din cele mai diverse domenii, in valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, care vor face obiectul sanctiunilor europene (taxe suplimentare de pana la 30%) inainte de 18 iunie, in cazul in care Statele Unite nu ofera Europei compensatii pentru taxele uriase impuse la otelul importat.
Lista neagra a produselor americane penalizate a fost distribuita de Comisia Europeana celor 15 state membre ale UE, la sfarsitul saptamanii trecute, acestea urmand sa se pronunte asupra continutului. Data-limita este 20 mai, cand statele europene trebuie sa prezinte Organizatiei Mondiale a Comertului lista finala.
Mobila, hartie, ceasuri, lentile, termometre, lenjerie intima
Produsele vizate provin din cele mai diverse domenii. Comisarul european pentru probleme comerciale Pascal Lamy a identificat motocicletele Harley Davidson si diverse tipuri de arme drept principalele tinte ale razbunarii europene, acestea fiind alcatuite in cea mai mare proportie din otel. Potrivit statisticilor Harley Davidson, circa 19.600 de bucati au fost comercializate anul trecut in Europa, echivalentul a 10-12% din productia totala.
Pe langa acestea: mobila, hartie, ceasuri, lentile si chiar termometre si lenjerie intima. Textilele sunt un punct important pe agenda razboiul transatlantic, in conditiile in care UE importa anual o cantitate in valoare de 1,3 miliarde de dolari. La fel si sucul de portocale, al carui monopol international il detin Florida (90% din piata, alaturi de Brazilia), ce recunoaste importanta Europei pentru prosperitatea afacerilor producatorilor sai.
Stat ochit, stat lovit
Doua au fost criteriile de selectie a produselor: un impact cat mai redus asupra industriei europene si tintirea acelor state americane care determina politica la Washington. Dintre acestea – Florida (locul unde s-a decis rezultatul alegerilor prezidentiale de acum doi ani), West Virginia si Pennsylvania (unde liderul de la Casa Alba a incercat sa isi imbunatateasca perspectivele politice pentru scrutinul din noiembrie tocmai prin impunerea taxelor vamale la otel). O tactica des folosita si de americani in razboaiele comerciale precedente (al bananelor si al carnii de vita), care a avut cele mai puternice efecte asupra aparatorilor ferventi ai politicilor europene, in special asupra Frantei.
Pana ieri, Statele Unite nu reactionasera la informatiile publicate in presa.
China solicita compensatii
Autoritatile din China au solicitat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Statele Unite sa reduca taxele vamale de import pentru o serie de bunuri, in compensatie fata de majorarea taxelor la importurile de produse siderurgice.
Potrivit publicatiei oficiale a Guvernului chinez, autoritatile de la Beijing considera ca SUA au incalcat prevederile Organizatiei Mondiale a Comertului privind liberul comert. Oficialii chinezi nu au precizat la ce produse se refera cererea adresata SUA.
In cadrul unei intalniri desfasurate vineri la Washington, o delegatie de oficiali si reprezentanti ai producatorilor din industria siderurgica din China a aratat ca statul asiatic este decis sa mearga mai departe in combaterea deciziei SUA de aplicare a taxelor vamale majorate, in cazul in care problema nu va fi solutionata pe aceasta cale.
De asemenea, China a amenintat ca va depune o plangere la OMC, aceasta urmand sa fie prima sa petitie de la aderarea, in decembrie anul trecut, la organismul de reglementare a comertului.
In 2001, China a exportat in Statele Unite circa 700.000 tone de produse din otel, in valoare de peste 300 milioane de dolari. Statul asiatic este cel mai mare producator siderurgic din lume, fiind cu toate acestea un importator net, din cauza ca nivelul cererii interne depaseste cu mult productia.